search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:33
MENU CLOSE

Προαναγγελία Ερντογάν για το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν – Βγαίνει αύριο στη Μεσόγειο – Σε επιφυλακή Αθήνα και Κύπρος (Video)

08.08.2022 22:34
abdulhamid

Σε εγρήγορση βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν, στη Μεσόγειο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος, με φιέστα στη Μερσίνα πρόκειται να αποπλεύσει το γεωτρύπανο με ταυτόχρονες διακηρύξεις περί τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Θα χαιρετίσουμε το απόπλου του τέταρτου γεωτρύπανού μας, το οποίο έχει εξοπλιστεί  με τεχνολογία νέας γενιάς, από το λιμάνι Τασούτζου της Μερσίνας. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματα μας στις θαλάσσιες ζώνες μας κι ούτε θα το επιτρέψουμε από εδώ και πέρα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος ενόψει της πολυδιαφημισμένης εξόδου του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στη Μεσόγειο.

Οι ελληνικές διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια των πιθανών πλεύσεων του «Αμπντουλχαμίτ Χαν». Στον τουρκικό σχεδιασμό η Κύπρος μοιάζει να είναι ο «αδύναμος κρίκος», με τους Τούρκους να θεωρούν ότι μπορούν πιο εύκολα να ασκούν πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στην αρχική κίνησή του το τουρκικό γεωτρύπανο ενδεχομένως να κατευθυνθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εκτελώντας τις παράνομες άδειες που έχει λάβει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, δρ του Παντείου και Τουρκολόγο, ο πλους του «Αμπτουλχαμίντ Χαν», θα είναι αρχικά στο πλαίσιο της βόρειας Κύπρου, στη συνέχεια ενδεχομένως να πάει σε κάποιο οριοθετημένο τεμάχιο θαλάσσιο της Κύπρου. Με τις πληροφορίες να υποδεικνύουν ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα κινηθεί εν συνεχεία στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 6, η Τουρκία θα αμφισβητήσει για ακόμα μία φορά την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο στρατηγός εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, «αν επιχειρήσει μια γεώτρηση είναι μια πολύ σοβαρή ενέργεια, δημιουργεί ένα τεχνητό νησί στο σημείο αυτό, δεν μιλάμε για ένα ερευνητικό σκάφος που απλώνει καλώδια κι ενδεχομένως κάποιος μπορεί να πει ότι δεν δημιουργεί μόνιμη βλάβη».

Στο τρίτο σενάριο, οι Τούρκοι θα στείλουν το γεωτρύπανο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή στην περιοχή που ξεκινά νότια της Ρόδου κι φθάνει έως και έξι μίλια έξω από την Πάφο, αμφισβητώντας τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Άγκυρα θα στήσει έτσι ένα νέο σκηνικό έντασης, όπως το καλοκαίρι του 2020.

Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκαλεί θέτοντας ξανά θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.

Ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για ολιστική αντιμετώπιση αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο και ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα επιθυμεί να επιλυθούν συνολικά και μόνιμα, αλλά η Ελλάδα «δεν μπορεί να διαμορφώσει βούληση» για την επίλυσή τους.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσιογράφος έσωσε τον Βίκτορ Όρμπαν από φουσκωτή λέμβο που βούλιαζε

ΗΠΑ: Νέα βοήθεια 1 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

Η Τουρκία θα κατασκευάσει εργοστάσιο για drone Bayraktar στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:25