search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:55
MENU CLOSE

New York Times για τις υποκλοπές: Σκάνδαλο που θυμίζει τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα

12.08.2022 17:00
mitsotakis_new

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, με τους New York Times να κάνουν εκτεταμένο ρεπορτάζ για την υπόθεση.

Μετά το Politico και τον Guardian, οι NYT πραγματοποίησαν εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα, παραθέτοντας λεπτομέρειες και δηλώσεις μελών της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης.

Στην αρχή του άρθρου, με τίτλο «Ένα ελληνικό σκάνδαλο αντηχεί καθώς οι υποκλοπές επεκτείνονται στην Ευρώπη» γίνεται αναφορά και συγκεκριμένα στον Κυριάκο Μητσοτάκη «έναν συντηρητικό που ανέλαβε τον προσωπικό έλεγχο του χαρτοφυλακίου πληροφοριών το 2019 και του οποίου ο πατέρας αποδυναμώθηκε από τις κατηγορίες για πολιτική κατασκοπεία όταν ο ίδιος διετέλεσε πρωθυπουργός πριν από περίπου 30 χρόνια», σημειώνοντας πως «απέλυσε τον πιστό του αρχηγό κατασκοπείας (Παναγιώτη Κοντολέοντα), αποδέχθηκε την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη -που είναι επίσης ανιψιός του- και έδωσε μια εθνική τηλεοπτική ομιλία αυτή την εβδομάδα γεμάτη αρνήσεις και προτάσεις για μεταρρύθμιση της υπηρεσίας». Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στη φράση του πρωθυπουργού ότι «δεν το ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

«Σκάνδαλο που θυμίζει τις σκοτεινές εποχές της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα»

Οι NYT κάνουν λόγο για «εκτεταμένο σκάνδαλο που συγκλονίζει την κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης» και το οποίο παράλληλα «εγείρει φόβους για εκτεταμένη επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη», ενώ «δυνητικά θέτει μια άλλη ρωγμή στο ενιαίο μέτωπο της Ευρώπης κατά της Ρωσίας».

«Στην Ελλάδα σήμερα οι μόνες συζητήσεις που γίνονται μιλούν για εκβιασμούς, Γουότεργκεϊτ και ένα αστυνομικό κράτος που χρησιμοποιεί ένα διάχυτο μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης, με περισσότερες από 15.000 εντολές μόνο πέρυσι σε μια χώρα 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Το Predator, το κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής που χρησιμοποιείται για να διεισδύσει στα κινητά τηλέφωνα, έχει γίνει μέρος του ελληνικού λεξιλογίου», σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Παράλληλα, γράφουν ότι «το σκάνδαλο ξυπνά μνήμες από τις παλιές σκοτεινές μέρες της στρατιωτικής χούντας της Ελλάδας», ενώ παραθέτουν και άλλα αντίστοιχα παραδείγματα πολιτικών που έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης όπως «ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσες, που έχει γίνει στόχος του ισχυρού spyware Pegasus, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και κορυφαία στελέχη της ΕΕ».

«Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η Ευρώπη, που τόσο περήφανη είναι για την προστασία της ιδιωτικής της ζωής και το κράτος δικαίου, μοιάζει ανεξέλεγκτη με συσκευές κατασκοπείας σε μια στιγμή που οι δημοκρατίες της απειλούνται από τη ρωσική επιθετικότητα», σχολιάζουν οι NYT, τονίζοντας πως «η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας ανησυχιών».

Οι NYT φιλοξενούν δηλώσεις και του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, στις οποίες αναφέρθηκε σε «απειλή», όχι απλώς για την ελληνική σταθερότητα, αλλά και «για τον κοινό σκοπό κατά της Ρωσίας».

«Αν ήμουν ο κ. Πούτιν, θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν έπεφταν οι κυβερνήσεις που ήταν αντίθετες στη Ρωσία», είπε ο Γεωργιάδης.

Το άρθρο αναφέρει πως ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι δεν κατηγορεί τη Ρωσία για το χακάρισμα, πρόσθεσε ότι η χώρα είχε ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα στο παρελθόν, συμπληρώνοντας: «Αν το έκαναν στο παρελθόν, γιατί να μην το κάνουν τώρα;».

Σύμφωνα με τους NYT, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι η Τουρκία «θα μπορούσε επίσης να βρίσκεται πίσω από όλα αυτά», με το άρθρο να υπενθυμίζει και τη δήλωση Μητσοτάκη για «σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα».

Εκτός από την περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, το ρεπορτάζ ασχολείται και με την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά και την έρευνα των Reporters United, που έφεραν στην επιφάνεια το θέμα, λέγοντας παράλληλα πως «την Τετάρτη έλαβε τελικά κλήση από τον εισαγγελέα της χώρας».

Τέλος, το άρθρο κάνει λόγο για «υπόθεση που έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, με τις βουλευτικές εκλογές να πλησιάζουν το επόμενο καλοκαίρι», παραθέτοντας ακόμα μία δήλωσή του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος φέρεται να είπε ότι οποιαδήποτε απόδειξη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε για την παρακολούθηση «θα ήταν πολύ κακή. Αλλά δεν γνώριζε», τονίζοντας πως το σκάνδαλο θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε μια αντιπολίτευση πιο ευνοϊκή για τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Μάντζος: «Εάν οι παρακολουθήσεις είναι η νέα “κανονικότητα”, συγγνώμη, δεν θα πάρουμε»

Ακάρ: Η Ελλάδα είναι επεκτατική – Πρέπει να μάθει από την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής

Τσίπρας για υποκλοπές: Αποκλειστικά υπεύθυνος για την εκτροπή ο Μητσοτάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:49