search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 15:57
MENU CLOSE

Ακάρ: Η Ελλάδα είναι επεκτατική – Πρέπει να μάθει από την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής

12.08.2022 13:44
akar_tsavousoglou_new

Στην Ελλάδα αναφέρθηκαν πάλι τόσο ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας  Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό προσπάθησε να δώσει μια δική του ερμηνεία της πρόσφατης ιστορίας.

«Κατηγορούν την Τουρκία για επεκτατισμό και τώρα έβγαλαν μια νέα θεωρία του νέοοθωμανισμου. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά.

Οι τρίτες πλευρές πρέπει να το  δουν αυτό. Κι εμείς στις συναντήσεις μας το λέμε σε όλους του εξηγούμε και θα το αναφέρουμε συνέχεια» τόνισε ο Ακάρ.

Συνέχισε λέγοντας: «Δηλαδή εμείς είμαστε οι επεκτατικοί και επιθετικοί; Σε αυτό γελούν όλοι. Εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα. Από το 1832 επεκτείνουν την επικράτεια τους. Αν το δείξετε ολόκληρη την οθόνη θα είναι καλύτερα. Χρωματικά θα δείτε έτσι το ετοίμασαν οι συνεργάτες. Από το 1832 μέχρι το 1947 επεκτάθηκε κι έφτασαν μέχρι μπροστά στη μύτη μας. Ποιος είναι ο επεκτατικός;», 

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία υπερασπίζεται τα «δικαιώματά» της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Εμείς όμως λέμε “εσύ έχεις 3000 νησιά στο Αιγαίο κι έρχεσαι μπροστά στη μύτη μας. Εσύ διεκδικείς θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.χλμ. Εσύ είσαι που αγνοείς τα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκύπριων στην Αν. Μεσόγειο . Εσύ εξοπλίζεσαι με την δήθεν απειλή και τρέχεις πίσω από δημιουργία  συμμαχιών. Εσύ ανοίγεις τις πύλες σου σε τρίτες χώρες”», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Οι αναφορές Ακάρ έγιναν σε τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Η Ανατολία ρωτάει» με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας να αναφέρεται στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή – «Μεγάλη Νίκη» για την Τουρκία», όπως είπαν – λέγοντας αρχικά ότι με αυτήν «μπήκε τέλος στην άθλια απόπειρα εισβολής και τις θηριωδίες στην Ελλάδα πριν από έναν αιώνα».

Στη συνέχεια και ανεβάζοντας τους τόνους ο Χουλουσί Ακαρ απευθυνόμενος στην Ελλάδα την κάλεσε να μάθει από την ιστορία και να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση.

Τσαβούσογλου: «Να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανήθλε με νεώτερες δηλώσεις του στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών.

Τόνισε ότι δεν πρόκειται η Άγκυρα να ανεχθεί αυτή την «ξεκάθαρη παραβίαση», όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

«Αλλά ειδικά στα νησιά που βρίσκονται κοντά μας, δηλαδή στα νησιά που δόθηκαν υπό όρους στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και την Ειρηνευτική Συμφωνία των Παρισίων του 1947, είναι ξεκάθαρο και προφανές ότι η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιει.

Το φέραμε επίσης στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ», «το ίδιο (αναφέραμε) και σε άλλες χώρες.Το φέραμε στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινότητας.

Και αυτό θα το παρακολουθήσουμε. Διότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε την ξεκάθαρη παραβίαση», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ο κ. Αθανασίου καταφεύγει στην «παρερμηνεία»

Αναδίπλωση από Αθανασίου: «Ουδέποτε αμφισβήτησα τον πατριωτισμό συναδέλφων βουλευτών»

ΚΚΕ για Αθανασίου: Ο όρος «εθνική ασφάλεια» έχει γίνει «λάστιχο» για τη νομιμοποίηση παρακολουθήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 15:51