search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:54
MENU CLOSE

Τσίπρας: Κατηγορεί τον Μητσοτάκη για την εντολή παρακολούθησης Ανδρουλάκη και ζητά εκλογές (video)

26.08.2022 12:13
tsipras_new

«Τον κ. Ανδρουλάκη, κύριε Μητσοτάκη, δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε»: αυτή την κατηγορία κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε απλώς αλλά ήταν ο «ιθύνων νους» αυτής της παρακρατικής λειτουργίας, ενώ ανάλογη κατηγορία εξαπέλυσε και για το θέμα της παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη.

Ειδικά όσον αφορά τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, σημείωσε ότι ο λόγος παρακολούθησης ήταν η προσπάθεια να ελέγξει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του τρίτου κόμματος εν όψει των εκλογών με απλή αναλογική. Κατόπιν αυτών και με δεδομένη την εισαγωγική του επισήμανση ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη «δεν είναι απλά πολιτικό λάθος, αλλά αξιόποινη πράξη», κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. 

«Δεν έρχεστε σήμερα εδώ ως τιμητής, αλλά ως κατηγορούμενος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή παίρνοντας τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό κατά την προ ημερησίας συζήτηση για τις παρακολουθήσεις.

«Κύριε Μητσοτάκη, δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί, αλλά σήμερα δεν έρχεστε στο κοινοβούλιο ως τιμητής» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Έρχεστε ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα. Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Είστε κατηγορούμενος για μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά θεσμική, αντιδημοκρατική εκτροπή. Είστε κατηγορούμενος για υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του Κράτους Δικαίου».

Αντιπαρήλθε αιτιάσεις και αιχμές του πρωθυπουργού κατά του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως «οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κατά παράβαση του Άρθρου 19 παρ. 1 του Συντάγματος, δεν είναι απλά ένα πολιτικό σφάλμα. Είναι αξιόποινη πράξη. Ιδιαίτερα δε όταν αυτές αφορούν παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου εκπροσώπου του ελληνικού λαού, βουλευτή ή ευρωβουλευτή».

Και συμπλήρωσε πως ακόμη περισσότερο, όταν πρόκειται για παρακολούθηση αρχηγού πολιτικού κόμματος, «δε νοείται η επίκληση καμίας νομιμότητας ή νομιμοφάνειας».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσήλθε σήμερα με στόχο για μια τοξική συζήτηση, αλλά είπε «σας ακούει ο ελληνικός λαός και όλη η δημοκρατική και φιλελεύθερη Ευρώπη που παρακολουθεί εμβρόντητη τις τελευταίες αποκαλύψεις, περιμένουν από εσάς απαντήσεις για το δια ταύτα και όχι γενικά εκθέσεις ιδεών. Ούτε αστείες απόπειρες αντιπερισπασμών».

Ακολούθως έθεσε μετ’ επιτάσεως το ερώτημα ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη προσφέρθηκε μάλιστα να σταματήσει την αγόρευσή του προκειμένου να ανέβει ο πρωθυπουργός στο βήμα να δώσει απαντήσεις.

Σημείωσε πως δεν μπορεί να ισχυρίζεται πρωθυπουργός ότι είναι νόμιμο να δύναται να παρακολουθεί πολιτικούς του αντιπάλους για λόγους «εθνικής ασφάλειας», χωρίς να εξηγεί και να αποφασίζει «με τους εκλεκτούς συνεργάτες του» ποιος είναι αυτός ο κρίσιμος «εθνικός λόγος», «αλλά ακόμη και αν θα μπορούσε να έχει έστω και μια πιθανότητα να σταθεί το Συνταγματικά και νομικά έωλο επιχείρημά σας» τόνισε, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Υπογράμμισε δε ότι και η σιωπή είναι μια απάντηση που δείχνει «ενοχή». «Δεν μπορείτε πια να κρύβεστε πίσω από το δάκτυλο του ανιψιού και μέχρι προχθές αντ’ αυτού σας, κ. Δημητριάδη, και του εκλεκτού σας κ. Κοντολέοντα», είπε.

«Γνωρίζετε σήμερα το λόγο παρακολούθησης; Ρωτήσατε τους Δημητριάδη και Κοντολέοντα;»

«Δεν μπορείτε να κρυφτείτε» είπε, ούτε «πίσω από τα ψέματα των συνεργατών σας», ούτε «πίσω την διάχυση ευθυνών»η ευθύνη, τόνισε, ανήκει αντικειμενικά στον πρωθυπουργό και είναι αμετάθετη.

Επανερχόμενος στο ερώτημα ποιοι ήταν οι λόγοι παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη κάνοντας μια υπόθεση εργασίας, είπε ότι έστω ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε όπως ισχυρίζεται, «όταν το μάθατε, δεν ρωτήσατε τον εκλεκτό σας στην ΕΥΠ και τον ανιψιό σας που δήθεν δεν άντεχε την τοξικότητα και παραιτήθηκε, ποιος ήταν ο εθνικός λόγος;», ρώτησε στρεφόμενος προς τον πρωθυπουργό. Και συνέχισε: «Γνωρίζετε έστω σήμερα τον εθνικό λόγο που παρακολουθήθηκε ο Ανδρουλάκης;» ή «επικαλείστε ότι είστε τόσο ανεύθυνος που ο πιο στενός σας συνεργάτης λειτουργούσε εν αγνοία σας;».

Τον κατηγόρησε ότι αφήνει να σέρνεται υποψία για κάποιου είδους εθνικό κίνδυνο ή εθνική μειοδοσία και την ίδια ώρα μέσα στον πανικό ενέπλεξε και τρίτες χώρες ρισκάροντας την εξωτερική πολιτική της χώρας προκειμένου να βρεθεί ένα «άλλοθι».

«Τη μία μιλήσατε για την Κίνα, την άλλη για την Αρμενία και μετά για την Ουκρανία. Η πρώτη απαξίωσε να ασχοληθεί, οι άλλες δύο πρεσβείες σας διέψευσαν με οργή. Κάνατε τη χώρα ρεζίλι διεθνώς για να κρύψετε την εγκληματική σας πράξη, επικαλούμενοι λόγους εθνικής ασφαλείας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους Γεραπετρίτης και  Πιερρακάκη ρωτώντας αν «εν αγνοία τους και εν αγνοία σας έλεγαν ψέματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι δεν υπάρχει ανάμειξη της ΕΥΠ στην απόπειρα παρακολούθησης Ανδρουλάκη» και αν οι Κοντολέων και Δημητριάδης έκρυβαν σε όλους την αλήθεια, «όταν νομοθετήσατε μετά την καταγγελία Κουκάκη στην ΑΔΑΕ ότι παρακολουθείται, την απαγόρευση στην ΑΔΑΕ να ενημερώνεται ο πολίτης για τυχόν παρακολούθησή του, τότε πάλι δεν γνωρίζατε; Δεν γνωρίζατε τι νομοθετείτε και γιατί το κάνετε;».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο πλήγμα που έχει δεχτεί ο τομέας της ενημέρωσης ζήτημα το οποίο συνέδεσε με τη συνολική πρακτική Μητσοτάκη, για έλεγχο σε όλους τους κρίσιμους τομείς, αρχής γενομένης από την ΕΥΠ, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, όπου μοίρασε θέσεις ευθύνης σε «ημετέρους» και στη συνέχεια επεκτάθηκε κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι έκανε το κράτος «κομματικό και οικογενειακό λάφυρο», προσβλέποντας στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στο οποίο όπως είπε «έπεσαν σαν τις ακρίδες» και στη μοιρασιά των κονδυλίων του Ταμείο Ανάκαμψης εκτιμώντας λόγω της αλαζονεία του πως θα μείνει εσαεί ανέλεγκτος και ανεξέλεγκτος.

«Εσείς δώσατε την εντολή…»

Στο σημείο αυτό καταφέρθηκε σφοδρά κατά του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον ως εντολέα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη:

«Εσείς κ. Μητσοτάκη δώσατε εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Όχι γιατί είναι πράκτορας, ούτε γιατί είχε σχέσεις με Κινέζους, Αρμένιους ή Ουκρανούς. Μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Δώσατε εντολή να τον ακούνε γιατί στην αλαζονεία σας, δεν σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα. Ώστε να διασφαλίσετε πολιτικές εξελίξεις, ενόψει του νέου εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής που απαιτεί συνεργασίες».

«Αυτός είναι ο λόγος και είναι ο ορισμός της υπονόμευσης της λειτουργίας του πολιτεύματος», είπε.

Και ακολούθως ανέδειξε και τους λόγους παρακολούθησης του Θ. Κουκάκη: «δεν τον παρακολουθούσατε για εθνικούς λόγους. Αλλά επειδή τόλμησε να ερευνήσει εξονυχιστικά τη νομοθετική σας πρωτοβουλία για ασυλία στους τραπεζίτες για ποινικές υποθέσεις θαλασσοδανείων με κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας. Και την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών εκατοντάδων εκατομμυρίων για όσους ελέγχονταν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αυτά ήταν τα ενοχλητικά για εσάς, αυτές  οι έρευνες που δημοσιεύθηκαν στους Financial Times οδήγησαν στην παγίδευση του τηλεφώνου του».

Και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον εγκάλεσε ότι «όχι μόνο γνωρίζατε, αλλά είσαστε ο ιθύνων νους της παρακρατικής λειτουργίας. Και γνωρίζατε και δεν διστάσατε να χρησιμοποιήσετε παρακρατικές μεθόδους για την εδραίωσή σας στην εξουσία».

Συνέχισε την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως οι παρακολουθήσεις, «δεν ήταν μία αβλεψία, ένα λάθος, αλλά ήταν θεμελιακό στοιχείο του καθεστώτος σας. Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Κουκάκη είναι οι άκρες, μόνο οι άκρες, ενός μηχανισμού που στήθηκε μεθοδικά, που στήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη και το περιβάλλον του», παραπέμποντας στην εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η υπόθεση αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και είναι και άλλα πολιτικά και όχι μόνο πρόσωπα τα οποία παρακολουθούνται.

Στη συνέχεια παρέπεμψε στην αναφορά Δεμίρη ότι από τις παρακολουθήσεις «a priori δεν εξαιρείται κανείς» και στις έντονες αντιδράσεις της κυβερνητικής παράταξης για την παραβίαση του απορρήτου της Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας απάντησε:

«Μιλάτε εσείς οι ωτακουστές για παραβίαση πρωτοκόλλων και τα πρακτικά; Δεν έχετε λίγη ντροπή»; Και πρόσθεσε ότι έτσι και αλλιώς το είπε ανοιχτά σήμερα και ο πρωθυπουργός. «Όλοι είναι εν δυνάμει στόχοι», είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά μόνο για τα πρόσωπα που ανήκουν στην αντιπολίτευση αλλά και για την συμπολίτευση.

Έθεσε προ σκληρών διλημμάτων όλη τη ΝΔ

Κατ’ αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε μια γέφυρα με την απεύθυνση στο εσωτερικό της ΝΔ στην όποια έθεσε το ερώτημα αν θα επιτρέψει με την σιωπή της «αυτή την κατάφωρη εκτροπή» και τόνισε ότι πέρα από τις πολιτικές διαφορές εδώ παίζεται η πολιτική και δημοκρατική ευθύνη και η αξιοπρέπεια όλων,

Κυρίως έθεσε στη ΝΔ το δίλημμα αν θα επιτρέψει με τη στάση της το σκάνδαλο αυτό να καταγραφεί ως ένα «σκάνδαλο του επιτελικού παρακράτους της ΝΔ συνολικά ή του επιτελικού παρακράτους του κ. Μητσοτάκη προσωπικά».

Σημείωσε πως «είναι πολύ βολικό, αν βγουν στο φως νέες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών, να πείτε πάλι ‘’εγώ δεν ήξερα’’ και να τα φορτώσετε στον ανιψιό σας».

Η μόνη σοβαρή απάντηση, είπε, είναι «η αποδοχή ή μη της πρότασής μας να νομοθετήσετε σήμερα την κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 87 του νόμου 4790/2021 με το οποίο απαγορεύετε στην ΑΔΑΕ η γνωστοποίηση άρσης του απορρήτου». «Αν το αρνηθείτε», είπε «επιβεβαιώνετε το φόβο σας για νέες και ακόμα μεγαλύτερες αποκαλύψεις» και «επιβεβαιώνετε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη δεν είναι λάθος αλλά κορυφή του καθεστωτικού παγόβουνου με υπογραφή Μητσοτάκη».

Κλείνοντας σημείωσε πως «δεν είναι κανονικότητα οι παρακολουθήσεις αλλά εκτροπή, που δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε να περάσει έτσι».

Και στρεφόμενος στον Μητσοτάκη είπε ότι έχει δύο επιλογές: «Τη δημοκρατική, που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνώνπαραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα, και την καθεστωτική που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, διχασμό, λάσπη στον ανεμιστήρα αλλά και κινήσεις πανικού, που θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και την εικόνα της χώρας».

«Σε ότι μας αφορά», κατέληξε, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα. Για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του πολίτη. Να χυθεί άπλετο φως στο παρασκήνιο της εκτροπής».

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου για δηλώσεις Ακάρ: «Διαγωνισμός» ακραίας ρητορικής από την Άγκυρα (Video)

Απειλές Ακάρ κατά της Ελλάδας: «Προσέξτε μην επαναληφθεί το 1922» (Video)

Σκρέκας για ενέργεια: Είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολο χειμώνα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:50