search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 02:44
MENU CLOSE

Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέο ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας – Στα 697,41 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ελλάδα

30.08.2022 19:30
revma new

Νέο ιστορικό υψηλό, πάνω από το προηγούμενο της Δευτέρας, καταγράφει η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για την Τετάρτη, στην προ ημερήσια αγορά του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Συγκεκριμένα η τιμή διαμορφώνεται στα 697,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 697,25 ευρώ που ήταν το προηγούμενο υψηλό.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται αύριο κατά 41,8% από μονάδες φυσικού αερίου και ακολουθούν οι λιγνίτες με 19,5%, οι ανανεώσιμες πηγές με 19,3%, εισαγωγές 7,5% και υδροηλεκτρικά 5,6%.

Νωρίτερα, πτώση από τα υψηλά ρεκόρ τους κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι προετοιμάζει ένα έκτακτο σχέδιο.

Οι τιμές ενέργειας στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας υποχωρούν στα περίπου 600 ευρώ/MWh κατά 26%, μετα την άνευ προηγουμένου εκτίναξη άνω των 1000 ευρώ/MWh χθες, ενώ τα ολλανδικά συμβόλαια υποχωρούν κατά 11%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει “έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας” της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία“, εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η έκτακτη σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά.

Σύμφωνα με αναφορές, η ΕΕ πρόκειται να επιτύχει τον στόχο πλήρωσης της αποθήκευσης αερίου, δύο μήνες πριν από τον στόχο, την ώρα που η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας, Engie, ότι μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, αρχής γενομένης από σήμερα Τρίτη 30 Αυγούστου, λόγω μιας διαφωνίας μεταξύ των μερών σχετικά με την εφαρμογή κάποιων συμβάσεων, εντείνοντας τις ανησυχίες που σχετίζονται με την προμήθεια ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Φορολοταρία Αυγούστου: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε από 1.000 έως 50.000 ευρώ

Σε τρομακτικά επίπεδα η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα – Η ανώτατη έφθασε τα 936,33 ευρώ

Η Gazprom «κόβει» φυσικό αέριο στη Γαλλία – Αγώνας δρόμου από την Κομισιόν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20