search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 03:46
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: Οι πόροι μας δεν είναι ανεξάντλητοι – Η Ρωσία επιτίθεται συνολικά στην Ευρώπη με όπλο το φυσικό αέριο

30.08.2022 11:58
mitsotakis_ypoyrgiko

Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το διεθνές περιβάλλον έχει μαύρα σύννεφα που προοιωνίζουν μαύρο χειμώνα. Ο πόλεμος συμπλήρωσε 6 μήνες, η Ρωσία επιτίθεται συνολικά στην Ευρώπη με όπλο το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου εκτοξεύτηκε κατά 10 φορές» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «πρωτοφανή απειλή για ολόκληρη τη δύση», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για «απειλή στρατηγικού χαρακτήρα γιατί όλα δείχνουν ότι η Μόσχα προκαλεί πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κάνει παρεμβάσεις στα κράτη που υπερασπίζονται την ειρήνη. 

«Ζητάμε κοινή απάντηση στην κρίση. Είχα προειδοποιήσει από τους πρώτους, είχα προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες. Τώρα μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Φον ντερ Λάιεν θα πω κάλλιο αργά παρά ποτέ. Επιμένω ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση μεγαλώνει τα προβλήματα.

«Οι πόροι μας δεν είναι ανεξάντλητοι» 

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις. Το λέει και θα συνεχίσει να το κάνει όπου χρειάζεται αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει όπου και όταν χρειάζεται αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. 

«Τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες. Ακούω για ένα τσουνάμι παροχών που δημιουργούν προσδοκίες. Στηρίζουμε την κοινωνία στο μέτρο των δυνατοτήτων μας» επεσήμανε και ζήτησε υπομονή έως την ΔΕΘ, είπε ακόμα.

Και συνέχισε: «Η δουλειά μας τρέχει και απόλυτη προτεραιότητα είναι η ενεργειακή κρίση και η αναγκαιότητά της. Δεν πρέπει να κρύψουμε από τους πολίτες την διάσταση αυτής της απειλής. Είναι μια απειλή που έχει κοινά με την πανδημία. Είναι παγκόσμια και ασύμμετρη.  

Η άμυνά μας πρέπει να είναι ανάλογη. Τα κρατικά μέτρα πρέπει να συνοδευτούν και από τις ατομικές συμπεριφορές. Το κράτος να δείξει τόλμη και ευαισθησία και οι πολίτες υπευθυνότητα».

Για το προσφυγικό

Στη συνέχεια μιλώντας για το προσφυγικό είπε: «Το μεταναστευτικό αντί των μαζικών κυμάτων εμφανίζεται με το προσωπείο δήθεν ανθρωπιστικών εισβολών. Κανένας ελιγμός δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους κοιτάζουμε τα σύνορά μας». Και πρόσθεσε «Εμείς προστατεύουμε τα σύνορά μας, να κοιτάξει η άλλη πλευρά τα δικά της ξέφραγα σύνορα».

«Ο Πούτιν δεν το κρύβει και δεν το κρύβει και ο κ. Ερντογάν που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα» πρόσθεσε. 

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, μένει σταθερή στην τροχιά της Ευρώπης με μία κυβέρνηση που απαντά στις προκλήσεις με σύμμαχο την κοινωνία. Πρώτος εγώ που δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς, ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας. Εμπιστοσύνη στον πολίτη»

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου: «Δεν υπάρχει σκέψη αυτή την ώρα για διακοπές ρεύματος με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας» (Video)

Κακλαμάνης για υποκλοπές: Δεν μπορεί να μην έχω το δικαίωμα να μάθω γιατί παρακολουθούμαι (video)

Κυβέρνηση: Επιχείρηση απεγκλωβισμού με σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου και ανασχηματισμό  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 02:49