ΔΕΥΤΕΡΑ 21.07.2025 03:11
MENU CLOSE

Δεμίρης: «Δεν υπάρχει επιχείρηση καταστροφής υλικού παρακολουθήσεων στην ΕΥΠ» - Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής

01.09.2022 21:19

Στην διάψευση δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για επιχείρηση καταστροφής αρχείων και υλικού παρακολούθησης από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, προχώρησε ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, επικεφαλής της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κ. Δεμίρης, έπειτα από σχετική ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση, φέρεται να απάντησε πως έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις νόμιμες επισυνδέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας συζήτηση, δήλωνε πως «κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ» και πως ο ίδιος δεν γνώριζε.

Νωρίτερα, ενώπιον της Επιτροπής ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, τόνισε δεν μπορεί να γίνεται επίκληση απορρήτου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας φέρεται να έχει καταθέσει την ίδια άποψη νωρίτερα κατά την διάρκεια την συνεδρίασης, ότι το απόρρητο δεν προβάλλεται έναντι της Επιτροπής. Από την πλευρά του και ο Γιάννης Ρουμπάτης, πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να δήλωσε ότι δεν μπορεί να ισχύει το απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Για «ουσιαστικό έλεγχο» των αιτημάτων παρακολουθήσεων μίλησε, σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Βλάχου αναφερόμενη στη διαδικασία που ακολουθεί η ίδια επί θητείας της, ως προς τα αιτήματα περί παρακολουθήσεων τόνισε ότι:

«Ζήτησα να προσκομίζεται κάθε αναγκαίο στοιχείο. Το αίτημα έχει 6 υπογραφές υπηρεσιακών. Αν δεν ικανοποιούνται, απορρίπτω. Υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος».

H ίδια φέρεται να επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το αίτημα για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έφερε υπογραφές 6 υπηρεσιακών στελεχών της  Υπηρεσίας.

Ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να είπε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώνονταν για αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για να προσθέσει πως ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών μόνο αν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Ο κ. Κοντολέων φέρεται να αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη ακόμα και για το αν έχει καταστραφεί ο συγκεκριμένος φάκελος όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα επικαλούμενος την ρήτρα απορρήτου.

Το απόρρητο επικαλέστηκε όμως και ο τέως γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Οι δύο πρώην αξιωματούχοι φέρεται να αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε εξήγηση σε σχέση με τους λόγους που οδήγησαν στις παρακολουθήσεις των Ανδρουλάκη και Κουκάκη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ρουμπάτης, φέρεται να είπε ότι επί δικής του θητείας ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων πολύ περισσότερο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή μελών της οικογένειάς του.

Παράλληλα αρνήθηκε κάθε εμπλοκή της ΕΥΠ στην υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεφώνων του ΚΚΕ.

Ο Γιάννης Ρουμπάτης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι δεν μπορεί να ισχύει το απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο διοικητής της ΕΥΠ επί της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, Θεόδωρος Δραβίλλας, αρνήθηκε ότι υπήρξε επισύνδεση των μετέπειτα αξιωματούχων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιου Πιτσιόρλα και Σπύρου Σαγιά, καθώς όπως είπε, η ΕΥΠ συνέδραμε με επισύνδεση ενός προσώπου που δεν ήταν ούτε ο κ. Σαγιάς, ούτε ο κ. Πιτσιόρλας, και η οποία κράτησε για λιγότερο από 2 μήνες και διακόπηκε γιατί δεν έδωσε αποτέλεσμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών σημείωσε ότι το 2014 ο τότε πρόεδρος της Αρχής για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης και μετέπειτα υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ζήτησε από την ΕΥΠ να υπάρξει έρευνα για την υπόθεση αγοραπωλησίας της νησίδας Οξειάς από επενδυτές.

Ο κ. Δραβίλλας φέρεται να τόνισε πως η επισύνδεση δεν αφορά τα μετέπειτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Πιτσιόρλα και Σαγιά και πρόσθεσε ότι η υπόθεση της Οξειάς δεν πρέπει να συγχέεται με την υπόθεση του Ναυαγείου Ζακύνθου των ημερών Τσίπρα – Καμμένου.

Για την υπόθεση αυτή, ο Γιάννης Ρουμπάτης επιβεβαίωσε πως η συγκεκριμένη παρακολούθηση συνεχίστηκε επί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα εξαιτίας της προσπάθειας των επενδυτών να εξαγοράσουν το «φιλέτο» του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», ο πρώην γενικός γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης, δήλωσε ότι γνωρίζει τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, ο οποίος σχετίζεται με την εταιρεία Krikel – προμηθεύτρια συστημάτων ασφαλείας της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – και έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αποκαλύψεων σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχικής Διαφάνειας, η Krikel συνήψε έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο έως το 2021, αρχής γενομένης από το 2018.

Πάντως, ο κ. Δημητριάδης σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν γνωρίζει τον Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Reporters United και της «Εφημερίδας των Συντακτών», διετέλεσε αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa (της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator) από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Ιουνίου 2021 και παράλληλα ήταν εκπρόσωπος του υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρείας Feroveno, που επίσης ανήκει στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa, έως τον Νοέμβριο του 2021. Επίσης ο Μπίτζιος διετέλεσε σύμβουλος της Krikel το 2018.

Πάντως, η ακρόαση πρώην και νυν διοικητών της ΕΥΠ στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε χωρίς να αποκαλυφθούν οι λόγοι για τους οποίους έγινε η επισύνδεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχαν προσκληθεί για ακρόαση, μετά από αίτημα των κοινοβουλευτικών ομάδων, πρόσωπα που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή είχαν εμπλοκή με την λειτουργία της.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Γνώριζε ο Μητσοτάκης για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, λένε 6 στους 10 Έλληνες

Εισαγγελέας της ΕΥΠ στην επιτροπή: Γίνεται ουσιαστικός έλεγχος στα αιτήματα για παρακολουθήσεις -Έχουν έξι υπογραφές

Διαβατήρια: Στα 10 χρόνια αυξάνεται η ισχύς τους – Ματαιώνεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή νέων εγγράφων

ΔΕΥΤΕΡΑ 21.07.2025 02:31
Exit mobile version