search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:15
MENU CLOSE

Global Dream II: Το άδοξο τέλος του πλοίου που επρόκειτο να γίνει «βασιλιάς της κρουαζιέρας» (Photos/Video)

01.09.2022 12:44
kroyazier new

Από το ναυπηγείο στο διαλυτήριο θα πάει το κρουαζιερόπλοιο Global Dream II πριν κάνει το παρθενικό ταξίδι του.

Η ιστορία του σκάφους, που επρόκειτο να γίνει το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου, με δυνατότητα φιλοξενίας 9.000 επιβατών, έχει άδοξο τέλος καθώς η εταιρία που το είχε παραγγείλει χρεοκόπησε.

Το «καταραμένο» πλοίο, αξίας 900 εκατομμυρίων λιρών, ναυπηγήθηκε από την εταιρία MV Werften και όταν πλέον η διαδικασία κατασκευής του έφτανε στο τέλος, η εταιρία κατέρρευσε. Έτσι το σκάφος που επρόκειτο να γίνει ο «βασιλιάς της κρουαζιέρας», θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη…

Πως η πανδημία «σκότωσε» τον «βασιλιά της κρουαζιέρας»

Μέχρι τον Μάιο καταβλήθηκε προσπάθεια από μεσολαβητή που όρισε η γερμανική κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί αγοραστής για το σκάφος, που θα αναλάμβανε την ολοκλήρωση της ναυπήγησης, έτσι ώστε να εξασφαλίζονταν και οι θέσεις εργασίας στο γερμανικό ναυπηγείο και να μειώνονταν οι επισφάλειες από τις εγγυήσεις που είχε πάρει η ναυπηγοεπισκευαστική εταιρία από το γερμανικό κράτος.

«Είχαμε αρκετούς σοβαρούς υποψήφιους αγοραστές για το πλοίο. Στο τέλος οι διαπραγματεύσεις εστιάστηκαν σε έναν υποψήφιο που ήθελε να πάρει και να εκμεταλλευθεί το πλοίο μαζί με άλλα σκάφη της ναυτιλιακής Genting», δήλωσε ο μεσολαβητής Κρίστοφ Μόργκεν.

Στόχος ήταν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ναυπήγησης το 2023 και να μπει το κρουαζιερόπλοιο στην ασιατική αγορά. Η εταιρία που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν η σουηδική Stena Group.

Όμως η αβεβαιότητα στην ασιατική αγορά κρουαζιέρας λόγω της κινεζικής πολιτικής για μηδενική ανοχή έναντι της πανδημίας και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός στην συγκεκριμένη αγορά λόγω των επενδύσεων του επιχειρηματία Ταν Σρι Λιμ, από τη Μαλαισία, υποχρέωσε τους Σουηδούς να επανεξετάσουν την επένδυση και τελικά να κάνουν πίσω.

Το κομψοτέχνημα της ναυπηγικής

Έτσι δεν βρέθηκε άλλη λύση παρά να διακοπεί η ναυπήγηση ενώ είχε φτάσει στο 80% και να οδηγηθεί το πλοίο στο πιο άδοξο τέλος που θα μπορούσε να έχει: στο διαλυτήριο.

Το σκάφος ήταν πραγματικά ένα κομψοτέχνημα της ναυπηγικής: Είκοσι καταστρώματα, μεγάλες αίθουσες ψυχαγωγίας, ένας υπερσύγχρονος κινηματογράφος, θαλάσσιο πάρκο αναψυχής στο πάνω κατάστρωμα και χώροι φιλοξενίας 9.000 επιβατών!

Μια πλωτή πολιτεία για την οποία όμως δεν θα ακουστεί ούτε μια λέξη θαυμασμού από επισκέπτες…
Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό An Bord, που ειδικεύεται σε θέματα κρουαζιέρας, οι μηχανές του σκάφους θα πουληθούν ως έχουν και το κάτω μέρος της γάστρας θα πουληθεί για ανακύκλωση μετάλλου…

Kαλύτερη τύχη για το «αδελφό πλοίο»

Το αδελφό πλοίο, το πρώτο Global Dream, είναι επίσης προς πώληση, αλλά ελπίζεται ότι θα έχει καλύτερη τύχη και δεν θα γίνει … παλιοσίδερα.

Ο μεσολαβητής Κρίστοφ Μόργκεν ανακοίνωσε ότι το ναυπηγείο όπου βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο πουλήθηκε στην εταιρία Thyssenkrupp, η οποία θα το χρησιμοποιήσει για τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων.

Γι αυτό μέχρι το τέλος του 2023 θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί όλα τα σκάφη που βρίσκονται εκεί ώστε να λειτουργήσει η γραμμή παραγωγής των πολεμικών πλοίων.

Στο ερώτημα γιατί το Global Dream δεν έβαλε πλώρη για την αμερικανική αγορά κρουαζιέρας, απαντά το γερμανικό περιοδικό An Bord, που αναφέρει ότι «οι καμπίνες, τα καταστρώματα και το σύστημα προώθησης» θα έπρεπε να υποστούν πολύ μεγάλες μετατροπές ώστε να είναι το πλοίο συμβατό για χρήση στη βόρεια Αμερική ή στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης

Ravil Maganov: Νεκρός ο Πρόεδρος της Lukoil – Έπεσε από τον 6ο όροφο νοσοκομείου (photos)

Νέα Υόρκη: Αστυνομικός έριξε μπουνιά σε 19χρονη και την «ξάπλωσε» στο πεζοδρόμιο (Video)

Νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία, με το Ιράν σε ρόλο μεσολαβητή (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:12