search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:44
MENU CLOSE

Αντιοξειδωτικά: 9 σημαντικοί λόγοι για να τα προσθέσετε στη διατροφή σας

05.09.2022 09:11
antioxidwtika

Ποιο είναι ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα στα μούρα, τις φράουλες και τις πιπεριές; Αποτελούν όλα πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που αναστέλλουν την οξείδωση, δηλαδή τη δημιουργία ελεύθερων ριζών που με τη σειρά τους προκαλούν βλάβες στα κύτταρα.

Από τα πιο βασικά για τον οργανισμό αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και τα καροτενοειδή όπως το β-καροτένιο και βρίσκονται άφθονα σε φρούτα και λαχανικά όπως τα καρότα, τα κόκκινα σταφύλια, τα κρεμμύδια, το αβοκάντο, το λάχανο, το λεμόνι, αλλά και το πράσινο τσάι, ο κουρκουμάς και ο καφές.

Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες, για να λάβετε τα παρακάτω εννιά οφέλη των αντιοξειδωτικών:

Μειώνουν το οξειδωτικό στρες

Διαφορετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι μεταβολικές διαταραχές, η αθηροσκλήρωση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αποτρέπουν την εμφάνιση επικίνδυνων για την υγεία νοσημάτων

Ως αποτέλεσμα της μείωσης του οξειδωτικού στρες, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Research in Pharmaceutical Sciences, τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν την κυτταρική λειτουργία και προστατεύουν από ασθένειες.

Προστατεύουν την όραση

Αυξάνοντας την κατανάλωση των τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση οφθαλμικών παθήσεων, όπως τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και τον καταρράκτη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical Interventions in Aging συμπέρανε ότι μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Το β-καροτένιο και η βιταμίνη Ε είναι τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά- προστάτες των ματιών.

Βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας από τις αρνητικές συνέπειες των ελεύθερων ριζών είναι η κατανάλωση αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν και επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένιση, όπως την απώλεια μνήμης.

Βελτιώνουν την ψυχική υγεία

Έρευνα στο Current Neuropharmacology διαπίστωσε ότι το οξειδωτικό στρες συνήθως σχετίζεται με το άγχος και την κατάθλιψη. Αν και η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσια σε αντιοξειδωτικά δεν υποκαθιστά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή φροντίδα για την ψυχική υγεία, συγκαταλέγεται στις αλλαγές του τρόπου ζωής που μπορεί να βοηθήσει.

Ενισχύουν την υγιή γήρανση

Υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα αντιοξειδωτικά μπορούν να υποστηρίξουν μια υγιή διαδικασία της γήρανσης. Από τη βελτίωση της μνήμης και της πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ, μέχρι τη γενική πρόληψη ασθενειών, τα αντιοξειδωτικά διατηρούν τον οργανισμό ανθεκτικό σε βάθος χρόνου.

Ελαττώνουν τη φλεγμονή

Ο τρόπος με τον οποίο τα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν τη φλεγμονή είναι σχετικά απλός: καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση αυτών των ανεπιθύμητων φλεγμονωδών αντιδράσεων.

Θωρακίζουν την υγεία του δέρματος

Ένα από τα πιο κοινά και αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά για τη φροντίδα του δέρματος είναι η βιταμίνη C, η οποία προλαμβάνει τον αποχρωματισμό, βοηθά στην παραγωγή του κολλαγόνου και προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου.

Συμβάλλουν σε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου

Έρευνα στο Antioxidants αναφέρει ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του εντερικού οξειδωτικού στρες διαμορφώνοντας τη σύνθεση των ωφέλιμων μικροβίων μέσα στο έντερο.

πηγή: ygeiamou

Διαβάστε επίσης:

Ουρικό οξύ: Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή

Πλεύρης: Ανησυχία για τη συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης (Videos)

​Αρτηριακή πίεση: Τι ώρα να παίρνετε τα χάπια ​για να δρουν καλύτερα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:44