search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 08:07
MENU CLOSE

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν είναι ίση με την Τουρκία, δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας

05.09.2022 22:58
erdogan-tourkia-13-new

Συνεχίζει την επιθετική ρητορική του κατά της Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με νέες του δηλώσεις, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, που διήρκεσε δύο ώρες, ο Ερντογάν υποβάθμισε την αξία της χώρας μας, καθιστώντας την μη ισότιμο συνομιλητή της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: ««Θα ήθελα να διατυπώσω την ακόλουθη υπενθύμιση για την Ελλάδα, η οποία τελευταία έχει κλιμακώσει τις παρενοχλήσεις και την αγένειά της προς τη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς, ούτε πολιτικά, ούτε στρατιωτικά, ούτε οικονομικά. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας».

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν «πηγή μεγάλης ανησυχίας», καλώντας την Τουρκία να απέχει από επιθετική ρητορική και να σέβεται την κυριαρχία και την ακεραιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο δήλωσε:

«Οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές».




Κυπριακό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες και προσβλητικές οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας

«Παρακολουθούμε με απογοήτευση και προβληματισμό την όξυνση της τουρκικής ρητορικής παραφροσύνης, αυτή τη φορά με ανιστόρητες δηλώσεις και δημόσιες απειλές του Τούρκου Προέδρου σε βάρος της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου σε ανακοίνωσή του.

Στην ίδια ανακοίνωση, το κυπριακό ΥΠΕΞ καταδικάζει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, την υβριδική αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και με τη γενικότερη προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας, στοιχείου απαραίτητου για δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου.

Τέτοιες δηλώσεις, προερχόμενες μάλιστα από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, είναι απαράδεκτες και προσβλητικές και συντείνουν στο κλίμα έντασης που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία σε βάρος της ΕΕ αλλά και των κρατών μελών της. Εκφράζουμε πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, καταλήγει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Στο Παρίσι στις 12 Σεπτεμβρίου για συνάντηση με τον Μακρόν

ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια – Δέχεται ο κ. Μητσοτάκης τον αποχαρακτηρισμό όλων των εγγράφων;

Σύσκεψη για ενεργειακά και στήριξη των νοικοκυριών ενόψει χειμώνα – Κίνητρα για την εξοικονόμηση ανακοινώνονται την Τετάρτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 08:06