search
ΤΕΤΑΡΤΗ 12.06.2024 05:28
MENU CLOSE

Κομισιόν: «Πηγή ανησυχίας» οι δηλώσεις Ερντογάν για την Ελλάδα

05.09.2022 16:55
European Comission_new

«Πηγή μεγάλης ανησυχίας» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά της Ελλάδας, καλώντας την Τουρκία να μείνει μακριά από την επιθετική ρητορική και να σέβεται την κυριαρχία και την ακεραιότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο ανέφερε συγκεκριμένα, στη σημερινή ενημέρωση της Κομισιόν προς τον Τύπο: «Οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από την κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της Ένωσης πρέπει να γίνονται σεβαστές» υπογράμμισε ο κ. Στάνο.

Επιστολές Δένδια σε Συμβούλιο Ασφαλείας, Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ΝΑΤΟ

Επιστολές σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ θα αποστείλει άμεσα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον απόηχο των πρωτοφανών δηλώσεων εκπορευομένων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στις εν λόγω επιστολές θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Ο κ. Δένδιας έχει ήδη προχωρήσει στην άμεση ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο.

Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε επίσης τον Τσέχο ομόλογό του Γιαν Λιπάφσκι (Jan Lipavský) για την άμεση αντίδραση της Τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία χαρακτήρισε “απαράδεκτες” και “καθόλου επιβοηθητικές” τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις.

Διαβάστε επίσης:

ΒΟΑΚ: Έπεσαν οι υπογραφές για το πρώτο τμήμα – Μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα πρώτα εργοτάξια

ΔΕΘ 2022: Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη

Ηλιόπουλος: Μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ μαζί με πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος για να ανασάνει η κοινωνία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.06.2024 04:02