search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:34
MENU CLOSE

Στα άδυτα της FSB: Η δράση και o τρόπος σκέψης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών – Οι αποκαλύψεις Ρώσου πράκτορα

08.09.2022 14:01
navalny_new

Ο Μιχαήλ Σοκόλοφ ξέρει πως κάποιοι Ρώσοι πράκτορες τον παρακολουθούν. Όπως έκανε κι ο ίδιος επί χρόνια.

Βρίσκεται στην Ολλανδία, όπου ζήτησε άσυλο και απολαμβάνοντας την ασφάλεια στα κανάλια του Άμστερνταμ, μιλάει στο CNN για το πώς στρατολογήθηκε ως πληροφοριοδότης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, για την ένταξή του σε αντιπολιτευόμενες ομάδες με αποστολή την συγκέντρωση πληροφοριών και για την απόφασή του να αυτομολήσει στη Δύση.

«Αν πιστέψουμε τα λόγια τους, πραγματικά νομίζουν ότι η CIA προσπαθεί να πυροδοτήσει μία επανάσταση στη Ρωσία και ο Ναβάλνι είναι πράκτορας της CIA», λέει ο Σοκόλοφ, αναφερόμενος στον τρόπο σκέψης της FSB, της υπηρεσίας που διαδέχτηκε την KGB μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. «Ξοδεύουν τεράστια ποσά και διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό στην προσπάθεια να μην επιτρέψουν να γίνει επανάσταση στη Ρωσία. Αναζητούν τον εχθρό στο εξωτερικό», λέει ο Σοκόλοφ.

Μία από τις εμμονές που έχει η FSB είναι η ιστορία με τον Ναβάλνι, ο οποίος είναι σήμερα στη φυλακή: Οι Ρώσοι πράκτορες ψάχνουν ποιος τον έχει διαδεχτεί ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης και ποιος χρηματοδοτεί τις ομάδες που αμφισβητούν την κυριαρχία του Πούτιν.

Για την εισβολή στην Ουκρανία, ο Μιχαήλ Σοκόλοφ λέει πως σοκαρίστηκε και γι’ αυτό αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην FSB και να καταφύγει στο εξωτερικό.

Οι αποκαλύψεις του Μιχαήλ Σοκόλοφ ρίχνουν φως στα άδυτα της μυστικής υπηρεσίας του Κρεμλίνου. Το CNN ήρθε σε επαφή με τον Σοκόλοφ και με αφορμή τα όσα είπε, ζήτησε σχόλιο από την FSB και τη CIA. Καμία υπηρεσία δεν απάντησε. Το CNN επισημαίνει επίσης ότι δεν έχει αποδείξεις για πιθανή ανάμειξη των ΗΠΑ στις οργανώσεις της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Ο Σοκόλοφ αφηγείται πώς έκανε τα πρώτα βήματα στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών: «Ήμουν ένας 19χρονος φοιτητής, σαν όλους τους άλλους», το 2016, όταν ενεπλάκη στην πολιτική εντασσόμενος στο Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση και διαδήλωνε εναντίον θεμάτων όπως η αύξηση των εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Παράλληλα, άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία για την κρατική διαφθορά, που ίσως προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των κρατικών υπηρεσιών.

«Η Ρωσία τώρα και η Ρωσία του 2016 είναι δυο διαφορετικές χώρες», λέει ο Σοκόλοφ, «τότε μπορούσες  να είσαι ακτιβιστής και να είσαι ασφαλής. Δεν είμαι τυφλός, βλέπω τα προβλήματα που έχει η χώρα και ο λαός μου. Βλέπω πως ζει η Ευρώπη. Κινητοποιήθηκα γιατί ήθελα να γίνει καλύτερη η χώρα μου». Παρά την πολιτική του δράση κατατάχθηκε στον στρατό, όπως ήταν υποχρεωμένος και τότε τον πλησίασαν κάποιοι άνθρωποι της FSB.

«Με κάλεσαν σε μία συνάντηση με τον επικεφαλής της στρατολογίας, όπου με περίμενε ένας αξιωματούχος της FSB. Μου είπε ότι με παρακολουθούσαν καιρό και μου έδωσε μια επιλογή: να συνεργαστώ ή να πάω στη φυλακή για δυο χρόνια».

Ο Σοκόλοφ λέει πως τον τρόμαζε η ιδέα της φυλακής και αποφάσισε να συνεργαστεί.

Το 2017, ο Σοκόλοφ άρχισε να εργάζεται εθελοντικά για το αντιπολιτευόμενο κίνημα του Ναβάλνι και μέχρι το 2021 συγκέντρωνε πληροφορίες τις οποίες διοχέτευε στις μυστικές υπηρεσίες.

Κάποιοι από τους στόχους της FSB συνέπιπταν με τους προσωπικούς στόχους του Σοκόλοφ. «Σε περιφερειακό επίπεδο πραγματικά ενδιαφέρονταν για τους διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους. Σε εθνικό επίπεδο εστίαζαν το ενδιαφέρον στο ποιος χρηματοδοτούσε την εκστρατεία του Ναβάλνι. Είχαν αναπτύξει τη θεωρία ότι χρηματοδοτείτο από τη CIA», λέει ο Σοκόλοφ. Κάτι που είχε διαψεύσει κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο Ναβάλνι.

Όταν το Κρεμλίνο εστίασε στην αντιμετώπιση των διαφωνούντων στο εσωτερικό, η FSB έστειλε τον Σοκόλοφ στη Γεωργία για να διεισδύσει στις ομάδες των Ρώσων που κατέφευγαν στο εξωτερικό για να μην συλληφθούν. Η FSB θεωρούσε ότι οι Ρώσοι αντιφρονούντες ελέγχονταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Πίστευαν ότι οι γεωργιανές μυστικές υπηρεσίες στρατολογούσαν μέλη της ρωσικής αντιπολίτευσης με βάση οδηγίες της αμερικανικής CIA», λέει ο Σοκόλοφ.

Ο νεαρός πράκτορας της FSB πήρε την απόφαση να ξεφύγει δια παντός από το δίκτυο των κατασκόπων όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Λέει πως σοκαρίστηκε. Το σοκ ήταν τόσο μεγάλο που τον έκανε να ξεπεράσει τους φόβους για τις πιθανές συνέπειες της αυτομόλησής του στη Δύση.

«Μισώ τη σημερινή Ρωσία. Μισώ οτιδήποτε έχει σχέση με την Ρωσία σήμερα, εξαιτίας του πολέμου που ξεκίνησε εναντίον ενός αδελφού λαού», εξηγεί.

Διαβάστε επίσης:

Σπάνιο φαινόμενο: Κυκλικό ουράνιο τόξο περιβάλλει αεροσκάφος (Photos/Video)

Ντοκουμέντο: «Πάρτε τηλέφωνο τον Πούτιν» – Η δραματική έκκληση του Ζελένσκι στον Μακρόν τις πρώτες ώρες του πολέμου (Video)

Καναδάς: Νεκρός και ο δεύτερος ύποπτος για το μακελειό – Αυτοκτόνησε μετά τη σύλληψή του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:31