search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:16
MENU CLOSE

Τσίπρας: Προσκλητήριο στη νεολαία – Όσο περισσότεροι νέοι στις κάλπες, τόσο μεγαλύτερη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

11.09.2022 22:00
Alexis Tsipras_new

Ευρύ προσκλητήριο προς τη νέα γενιά απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ «Σπούτνικ» στο κλείσιμο του τριημέρου του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τη νέα γενιά να πρωτοστατήσει στον διαρκή ανένδοτο των δημοκρατικών δυνάμεων κατά του «καθεστώτος» Μητσοτάκη, και μάλιστα σημείωσε πως όσο περισσότεροι νέοι και νέες έρθουν στην κάλπη τόσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Είπε ακόμα, πως είναι όχι μόνο δικαίωμα αλλά και ευθύνη της νέας γενιάς «να πρωτοστατήσει στον αγώνα για τη πολιτική αλλαγή και τη δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση, που θα συγκροτηθεί από τις πρώτες κάλπες, τις κάλπες της απλής αναλογικής».

Απαντώντας και σε όσα είπε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «αυτό δεν είναι τερατογένεση, τέρατα είναι αυτά που γέννησε και εξέθρεψε ο Μητσοτάκης, αυτοί που βιάζουν τη δημοκρατία, αυτοί που μας παρακολουθούν και αμαυρώνουν τους θεσμούς».

Ακολούθως, στηλίτευσε την προσπάθεια του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ «να ταυτίσει το στενό προσωπικό και κομματικό συμφέρον μα το εθνικό συμφέρον», την «προσωπική πολιτική του επιβίωση, την προσωπική του τύχη με την τύχη της χώρας» σχολιάζοντας την πρωθυπουργική αναφορά στη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι ότι «οι πολίτες δεν εκλέγουν μόνο κυβερνήσεις αλλά και κυβερνήτη»:

«Έφτασε στο σημείο να ανακηρύξει τον εαυτό του όχι σε πρωθυπουργό, αλλά σε κυβερνήτη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως αυτό «είχε να ακουστεί από τα τέλη της δεκαετίας του 30. Από τα χείλη του δικτάτορα Μεταξά. Αυτός αυτοαποκαλούνταν κυβερνήτης». Η χώρα όμως, τόνισε « χρειάζεται πρωθυπουργό, όχι δικτάτορα», χρειάζεται «δημοκρατία και ομαλότητα, όχι διχασμό».

Αναγνώρισε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, ωστόσο επανέλαβε ότι ο Μητσοτάκης αποτελεί το μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς «είναι ένας πρωθυπουργός που υπονομεύει τη θεσμική και δημοκρατική ομαλότητα».

Είναι ένας πρωθυπουργός είπε «που δε μπορεί πια να σταθεί πουθενά στην Ευρώπη γιατί παραβιάζει στοιχειώδεις κανόνες του Κράτους Δικαίου που αποτελούν πυλώνες κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας». Ως μόνη σταθερότητα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τη σταθερή πρωτιά σε θανάτους λόγω πανδημίας, στην ακρίβεια, στην αισχροκέρδεια, και στους χαμηλούς μισθούς.

Αναφερόμενος στις προτάσεις Μητσοτάκη για τη στέγη άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι προωθεί τη λογική των στεγαστικών δανείων σε ακόμη μικρότερες ηλικίες και ότι απέφυγε να αναφερθεί στον νέο πτωχευτικό που θέσπισε η κυβέρνησή του.

Οι προτάσεις για τη στέγη και τη νέα γενιά

Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις 5 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στέγη με έμφαση στη νέα γενιά:

Πρώτον, αντιμετώπιση της νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Δεύτερον, Κατάργηση του άθλιου πτωχευτικού νόμου.

Τρίτον Δημιουργία τράπεζας στέγης για να μπορεί το κράτος να σχεδιάσει μια νέα στεγαστική πολιτική για κοινωνική κατοικία με νέους όρους.

Τέταρτον, ουσιαστική επιδότηση ενοικίου για 400.000 νέους εως 40 ετών, όπως εξαγγείλαμε. Από 140 ευρώ το μήνα το άτομο εως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρια με δύο παιδιά.

Πέμπτον, δημόσια παρέμβαση ώστε να ελεγχθεί η φούσκα των ακινήτων, για να ελεγχθεί αυτό το «ξέφραγο αμπέλι» όπως είναι το Airbnb.

«Δεν αναφέρομαι εδώ», είπε, «σε ιδιοκτήτες που νοικιάζουν 2 ή 3 ακίνητα μέσω αυτής της εφαρμογής. Αναφέρομαι στο καθεστώς “άγριας Δύσης” που αφήνει ανεξέλεγκτη τη δυνατότητα κάποιων ισχυρών ν’ αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και να μετατρέπουν παραδοσιακές οικιστικές ζώνες σε γειτονιές Airbnb, ξεσπιτώνοντας νέους και νέες, οικογένειες και νοικοκυριά και αλλάζοντας βίαια το χαρακτήρα των πόλεων».

Προαναγγελία παρέμβασης για το δημογραφικό στη ΔΕΘ

Σημείωσε πως «η στέγη συνδέεται με την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, τη δυνατότητα των νέων να αποκτήσουν αυτονομία και οικογένεια» κατά συνέπεια, και με το δημογραφικό για το οποίο προανήγγειλε δέσμη μέτρων που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, κάνοντας λόγο για «ένα πρόγραμμα δημογραφικής ανάπτυξης που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί».

Κατάργηση νόμων Χατζηδάκη, Κεραμέως, Θεοδωρικάκου

Τόνισε επίσης πως επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δώσει προοπτική στη νέα γενιά και να την κάνει να νιώσει ασφαλή στον τόπο της, σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί χώρος και δυνατότητες στις γενιές του ’90 και του 2000.  Ως εκ τούτου, για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε είναι «αδιαπραγμάτευτη δέσμευση» απέναντι στους νέους είναι η ακύρωση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, με αποκατάσταση του οχτάωρου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας, κλπ, η ανάταξη της δημόσιας Παιδείας με κατάργηση του νόμου Κεραμέως –«ο νόμος σας οδεύει προς το χρονοντούλαπο» είπε– αλλά και κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας του Θεοδωρικάκου, «η πανεπιστημιακή σας αστυνομία θα σταλεί στους δρόμους και τις γειτονιές να αστυνομεύει το έγκλημα».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στη συνέντευξη της ΔΕΘ: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, σκληρή πόλωση με την αντιπολίτευση

Ουκρανία: Διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στην περιφέρεια του Χάρκιβ

Βασίλισσα Ελισάβετ Β’: Το παρασκήνιο πίσω από την κοινή εμφάνιση Ουίλιαμ, Χάρι, Κέιτ και Μέγκαν (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:08