search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:48
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στη συνέντευξη της ΔΕΘ: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, σκληρή πόλωση με την αντιπολίτευση

11.09.2022 17:53
Kyriakos Mitsotakis_new

Με τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, αλλά και με σφοδρή και πολυμέτωπη επίθεση στην αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός «έκλεισε» την παρουσία του στη φετινή ΔΕΘ, με την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος

Όσον αφορά στο θέμα που είχε αφήσει «εκκρεμές», αυτό του εκλογικού νόμου και της ενδεχόμενης αλλαγή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το «έκλεισε» στην αρχή της συνέντευξης, λέγοντας ότι «έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευθούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να αλλάξω τον εκλογικό νόμο και να αλλάξω τον πήχη της αυτοδυναμίας για να κερδίσω τις εκλογές. Εκτός από μία περίπτωση: Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μία “βόμβα” για την πολιτική σταθερότητα και δεχθεί να αλλάξουμε από κοινού τον εκλογικό νόμο».

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά περιέγραψε και τον τρόπο με τον οποίο θα «πολιτευθεί» η κυβέρνηση στο δρόμο για την κάλπη, τρόπος που ούτε λίγο ούτε πολύ περικλείεται στο δίλημμα «δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά», ουσιαστικά πολώνοντας το πολιτικό κλίμα. Μάλιστα, θέλοντας να κρατήσει σε εγρήγορση το εκλογικό σώμα, δεδομένου ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, μίλησε για ενδεχόμενο «πολιτικής τερατογένεσης» στο οποίο τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25 ενδεχομένως θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, χωρίς το πρώτο κόμμα και υπογραμμίζοντας ότι «η πρώτη αναμέτρηση είναι κρίσιμη».

Σκληρή γραμμή κατά αντιπολίτευσης

Στο ίδιο μοτίβο, ο Κ. Μητσοτάκης αύξησε την κριτική του στα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνδέοντάς τα εμμέσως με σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας, καθώς είπε ότι «η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου, η μετατροπή του σε όπλο για την αναταραχή στην Ευρώπη είναι δηλωμένη ρωσική πολιτική. […] Υπάρχουν φίλα προσκείμενες δυνάμεις στους Ρώσους, παντού. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες παρεμβάσεις. Να μην τις επιτρέψουμε στην πατρίδα μας και να μην επηρεάσουν τις εκλογές. Έχουμε στοιχεία για παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν σε έγγραφα της αμερικανικής δικαιοσύνης. Υπήρχε σκοπός να χτιστεί δίκτυο το 2016» προσθέτοντας ότι «για το ζήτημα της Τουρκίας, επαναλαμβάνω τη δήλωση Ερντογάν ότι θα ήθελε κάποιον άλλον πρωθυπουργό στη χώρα. Όμως γι’ αυτό αποφασίζει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Για δυνάμεις εντός της χώρας. Όλη η αντιπολίτευση θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με απλή αναλογική. Είναι αποσταθεροποιητική ενέργεια».

Ταυτόχρονα, έβαλε στο στόχαστρό του τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, με αφορμή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ («νόμιμη και τεκμηριωμενη», τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός), λέγοντας ότι «από την πρώτη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης εκλέχθηκε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε οποιαδήποτε συνάντηση μαζί μου. Του το ζήτησα δύο φορές. Αλλά το απέφυγε επιμελώς. Το πραγματικό σφάλμα που έγινε (σ.σ. η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ), ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη. Η γραμμή ρήξης ήταν προαποαποφασισμένη», υπενθυμίζοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν συνεργαστεί το παρελθόν, αναφερόμενος στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και κατηγορώντας συνολικά την αντιπολίτευση ότι «εργαλειοποιεί» το ζήτημα των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ.

«Δεν θα κάνω τις μυστικές μας υπηρεσίες “φύλλο και φτερό”»

Ειδικά για το θέμα αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τις έως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης για την διαλεύκανση της υπόθεσης, λέγοντας ότι «με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες. […] Ανέλαβα πολιτική ευθύνη και δέχθηκα τις παραιτήσεις. Ανοίξαμε τη Βουλή νωρίτερα και συζητούσαμε έξι ώρες. Κινήθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής και αναμένεται να ολοκληρωθεί και ελπίζω να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ που θα προσθέτει δικλείδα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε και έχει να κάνει ότι σε μια νόμιμη επισύνδεση ειδικά σε ένα πολιτικό πρόσωπο χρειάζονται πρόσθετα φίλτρα».

Ωστόσο, σε πολύ ξεκάθαρο ύφος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά και των υπολοίπων διαδικασιών θα πρέπει να διαφυλαχθεί το απόρρητο, και δήλωσε ότι «δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για καμία συγκάλυψη. Δεν πρόκειται, όμως, να κάνω τις μυστικές μας υπηρεσίες “φύλλο και φτερό”. Θα εξυπηρετούσε συμφέροντα εκτός Ελλάδας», αν και επισήμανε ότι «πρέπει να υπάρχει πάντα ισχυρή λογοδοσία». Επίσης, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει χρήση του spyware Predator (το οποίο εντοπίστηκε στα κινητά του Ν. Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και, όπως κατήγγειλε ο ίδιος την περασμένη Παρασκευή, και του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη) και είπε ότι θα προσπαθήσει να περάσει ευρωπαϊκή νομοθεσία για την απαγόρευση χρήσης τέτοιων λογισμικών.

Αποστάσεις από Καραμανλή-Βενιζέλο

Κατά τα λοιπά, ερωτηθείς ακόμα και για τον Κώστα Καραμανλή και πολλούς άλλους που ζητούν «πλήρη διαλεύκανση» της υπόθεσης, πήρε αποστάσεις, λέγοντας ότι «διαφωνώ με τις απόψεις αυτές. Έχουμε επιχειρηματολογήσει σχετικά με το απόρρητο. Δεν θεωρώ ότι αυτή η προστασία του απορρήτου, πρέπει να αρθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Καταλαβαίνω την εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση. Λογικό και επόμενο είναι. Το να καλλιεργείται η εικόνα ότι όλη η πολιτική ζωή περιστρέφεται γύρω από τις παρακολουθήσεις υπάρχει απόσταση. Πρέπει να διερευνηθεί αλλά δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί».

Επίσης, διαφώνησε και με την κριτική του Ευάγγελουν Βενιζέλου σχετικά με το επιτελικό κράτος, τονίζοντας ότι «τον σέβομαι σαν πολιτική και επιστημονική οντότητα. Δεν συμφωνώ πάντα μαζί του, όπως στην περίπτωση των παρακολουθήσεων» και σημειώνοντας ότι «για το ζήτημα του επιτελικού κράτους έχω συγκεκριμένες απόψεις αλλά τελικά να σας πω ότι με τον κ. Βενιζέλο και άλλους που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ μάλλον αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Άλλωστε κι εκείνος κατηγορήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρηματίστηκε από τη Novartis. Και βέβαια θεωρώ ότι η επιλογή που έκανα για την Επιτροπή Σοφών ήταν σωστή. Μπορεί να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή».

Περί ελληνοτουρκικών

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Εξαιρετικά προβληματική η διαρκής προκλητικότητα από το τουρκικό κατεστημένο. Πριν τις εκλογές τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν σε εθνικισμό, αλλά υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου», αν και υπογράμμισε ότι «θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις. Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία».

Παράλληλα, δήλωσε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη στην ελληνική εθνική κυριαρχία. Αν συνέβαινε αυτό, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση απολύτως καταλυτική. Γνωρίζει πολύ καλά την επάρκεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», προσθέτοντας ότι «πρέπει να κοπεί ο βήχας σε όποιον φαντασιώνεται μια τέτοια πολιτική», αλλά και υπογραμμίζοντας ότι «θα ήθελα να έχουμε σχέσεις που αρμόζουν σε δύο γείτονες που συνδέονται από μακρά ιστορική διαδρομή. Να μην σκαλίζουμε συνέχεια το παρελθόν αλλά το πώς θα πορευθούμε στο μέλλον. Δυστυχώς δεν βλέπω αυτή την προσέγγιση από πλευράς Τουρκίας. Θα ήταν καλό κάποια στιγμή να αντιληφθούν ότι η στρατηγική τους είναι αδιέξοδη».

Περί ενεργειακής κρίσης και κινήτρων για εξοικονόμηση

Για το μείζον ζητήμα της ενεργειακής κρίσης και της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει «τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος» για να δώσει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας. […] «Κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη. Θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης στα 300 εκατ. και παρέμβαση στην αντλία, ώστε να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου και να μπορούν νοικοκυριά να μεταπηδήσουν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο», προσθέτοντας ότι «θα υπάρχει επιδότηση και στην τιμή του φυσικού αερίου. Σκοπός είναι η τελική τιμή να είναι σχετικά λογική», αλλά και επισημαίνοντας ότι «προσβλέπουμε και στις αποφάσεις της ΕΕ για την ενέργεια. […] πιδιώκουμε πλαφόν γενικά στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι μόνο για το ρωσικό».

Όσον αφορά στην ενεργειακή επάρκεια ενόψει του δύσκολου χειμώνα, τόνισε ότι «μπορώ να διαβεβαιώσω, ότι έχουμε κάνει ότι χρειαστεί για να εξασφαλιστεί πλήρως η ενεργειακή επάρκεια. Και η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο. Έχουμε φροντίσει να έχουμε δεσμεύσει επαρκή φορτία LNG, διπλασιάσαμε τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας και ταυτόχρονα έχουμε προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για να μειώσουμε τη ζήτηση φυσικού αερίου. Να μετατρέψουμε μονάδες που καίνε φυσικό αέριο σε diesel. Σημαντική αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη για να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο ενδεχόμενο της διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία», αν και ξεκαθάρισε ότι ο λιγνίτης εντάσσεται στα έκτακτα μέτρα και χρησιμοποιείται μόνο και μόνο λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου.

Περί κοινωνικών ζητημάτων

Σε ερώτηση περί της θεσμοθέτησης γάμου των ΛΟΑΤΚΙ+, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνησή του προχώρησε σε λήψη μέτρων ενίσχυσης των ΛΟΑΤΚΙ, όπως κατάργηση της απαγόρευσης αιμοδοσίας και των θεραπειών μεταστροφής και στη ρύθμιση των επεμβάσεων σε intersex βρέφη, μίλησε για συνεργάτες του που δηλώνουν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι και συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ωστόσο, για αυτή καθαυτή την ερώτηση είπε ότι «για το ζήτημα του πολιτικού γάμου θα σας έλεγα… κάθε πράγμα στον καιρό του».

Παράλληλα, ερωτηθείς για την νομική κατοχύρωση της «γυναικοκτονίας», δήλωσε ότι «αποδέχομαι τον όρο γιατί θέλω να προσδιορίσω με αυτόν τον τρόπο, ότι τα εγκλήματα αυτά που κάποτε χαρακτηρίζαμε εγκλήματα πάθους και τα κρύβαμε κάτω από το χαλί και θεωρούσαμε ότι ήταν μέρος της εγκληματικής δραστηριότητας που μπορεί να έφταιγε και λίγο η γυναίκα πρέπει να αποκτήσουν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό που όμως δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη και νομική κατοχύρωση».

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΘ 2022: Χρηματοδοτικά εργαλεία πολλών δισ. ευρώ για επενδύσεις έχει στη «φαρέτρα» της η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

ΔΕΘ 2022: Το υπερσύγχρονο σκάφος του ΛΣ 900 «Μαρίνος Ζαμπάτης» (Photo | Video)

Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄: Το τελευταίο της ταξίδι στην Σκωτία – Χιλιάδες στους δρόμους για να την αποχαιρετίσουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:39