search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:10
MENU CLOSE

Απαγορεύτηκε το EuroPride στη Σερβία (Videos)

13.09.2022 18:19
serbia-pride

Οι σερβικές αρχές απαγόρευσαν την Τρίτη το EuroPride, προκαλώντας την κατακραυγή από τους διοργανωτές λίγες μέρες πριν η πανευρωπαϊκή συγκέντρωση της LGBTQ κοινότητας είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι.

Το EuroPride διοργανώνεται σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο και αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που η Σερβία θα φιλοξενούσε την εκδήλωση.

«Η σερβική αστυνομία απαγόρευσε τη φετινή πορεία EuroPride, παραδίδοντας την επίσημη ειδοποίηση στους διοργανωτές», ανέφερε το Belgrade Pride σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το Belgrade Pride θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα για να ανατρέψει αυτήν την απόφαση», πρόσθεσαν.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε αργότερα ότι η πορεία EuroPride του Σαββάτου είχε απαγορευτεί, όπως και μια αντιδιαμαρτυρία την ίδια μέρα.

«Ανόητες συγκρούσεις στους δρόμους του Βελιγραδίου θα… θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συμμετεχόντων στην πορεία, καθώς και άλλων πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξάνταρ Βουλίν.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στο Βελιγράδι από τότε που ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε την ακύρωση της εκδήλωσης στα τέλη του περασμένου μήνα, προκαλώντας διαμαρτυρίες από την LGBTQ κοινότητα της χώρας που έχει ορκιστεί να συνεχίσει τη διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.

Ο Σέρβος ηγέτης ανέφερε μια σειρά από λόγους για τους οποίους θέλει να ακυρώσει την εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εντάσεων με την πρώην αποσχισθείσα επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και ανησυχιών για την ενέργεια και τα τρόφιμα.

Ο Γκόραν Μίλετιτς, ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, είπε ότι η διαδήλωση θα συνεχιστεί παρά την απαγόρευση.

«Σίγουρα θα μαζευτούμε και θα περπατήσουμε όπως έχει προγραμματιστεί», είπε ο Μίλετιτς στο Γαλλικό Πρακτορείο μετά την ανακοίνωση της Τρίτης.

Ο γάμος ομοφυλοφίλων δεν αναγνωρίζεται νομικά στη Σερβία, όπου η ομοφοβία παραμένει βαθιά ριζωμένη παρά τα σταδιακά βήματα με τα χρόνια για τη μείωση των διακρίσεων.

Οι πορείες Υπερηφάνειας του Βελιγραδίου το 2001 και ξανά το 2010 στιγματίστηκαν από βία και ταραχές αφού ακροδεξιές ομάδες στόχευσαν την εκδήλωση.

Από το 2014, η παρέλαση διοργανώνεται τακτικά αλλά προστατεύεται με μεγάλη παρουσία αστυνομικών.

Η επίσημη απαγόρευση έρχεται λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων σε διαδήλωση κατά του Pride στο Βελιγράδι, με ορθόδοξους ιερείς και ακροδεξιούς εθνικιστές να ζητούν να απαγορευτεί η συγκέντρωση EuroPride.

Διαβάστε επίσης:

Τετραώροφο κτίριο κατέρρευσε στο Αμάν της Ιορδανίας – Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Παραλίγο να γίνει βασίλισσα της Αγγλίας – Το ξεχασμένο «ειδύλλιο» με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ (Photo)

Αυστηροποιεί το νομικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις η κυβέρνηση της Ουγγαρίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:09