search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 04:44
MENU CLOSE

Στη Βόρεια Ιρλανδία ο Βασιλιάς Κάρολος – Στο Λονδίνο θα μεταφερθεί η σορός της Ελισάβετ (Photos/Video)

13.09.2022 16:35
charles-ireland

Ο βασιλιάς Κάρολος έφτασε στη Βόρεια Ιρλανδία όπου τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου προκειμένου να τον συλλυπηθεί για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία για τη μεταφορά της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο, με ειδική πτήση.

Μετά από μια σιωπηλή αγρυπνία στην οποία παρευρέθηκαν ο Κάρολος, η αδερφή του Άννα και οι αδελφοί του Άντριου και Έντουαρντ στον καθεδρικό ναό του Αγίου Τζάιλς στην πρωτεύουσα της Σκωτίας Εδιμβούργο, ο κόσμος σχημάτισε ουρές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να περάσουν από το φέρετρο της βασίλισσας, ορισμένοι κρατώντας στη αγκαλιά παιδιά που κοιμόντουσαν.

Ο Κάρολος, ταξιδεύει στα τέσσερα κράτη του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από την κηδεία της βασίλισσας στις 19 Σεπτεμβρίου. Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι άνθρωποι άρχισαν να γεμίζουν τους δρόμους στο Κάστρο Hillsborough, την επίσημη κατοικία του μονάρχη, πριν από την επίσκεψή του.

«Βγήκαμε για να αποτίσουμε τα σέβη μας στη βασίλισσα Ελισάβετ γιατί ήταν μια φανταστική βασίλισσα και πολύ πιστή στη Βόρεια Ιρλανδία και θέλαμε να είμαστε εδώ για να υποδεχτούμε τον νέο βασιλιά», είπε η Χέδερ Πολ, κρατώντας λουλούδια και μια μικρή σημαία της Ένωσης.

Ο Κάρολος έφτασε με αυτοκίνητο στο Χίλσμπορο και στη συνέχεια το άφησε για να σφίξει τα χέρια του κόσμου που φώναζε «God Save the King».

Διχασμένη χώρα

Τον Κάρολο, ο οποίος έγινε αυτόματα βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων βασιλείων, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, του Καναδά και της Τζαμάικα, θα συνοδέψει στη Βόρεια Ιρλανδία από η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας.

Στο Μπέλφαστ, θα συναντήσει ανώτερους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες και θα παρακολουθήσει μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Άννας της πόλης πριν επιστρέψει στο Λονδίνο.

«Για τη Βόρεια Ιρλανδία, σήμαινε πολλά . Όπως ξέρετε, δυστυχώς, είμαστε αρκετά διχασμένη χώρα, αλλά η βασίλισσα μας στάθηκε πάντα δίπλα μας. Ποτέ δεν έκανε λάθος», είπε στο Reuters ο Joey McPolin, 77 ετών, από το Dramore.

«Νομίζω ότι για να είμαστε δίκαιοι, οι φίλοι μας εδώ στη Βόρεια Ιρλανδία, όλοι θέλουμε να ζήσουμε μαζί, το κάνουμε πραγματικά. Νομίζω ότι άνθρωποι με διαφορετικές θρησκείες αναγνωρίζουν την υπέροχη δουλειά που έκανε. Ελπίζω πραγματικά να προχωρήσουμε όλοι μπροστά και να υποστηρίξουμε τον βασιλιά μας».

Ισχυρό σύμβολο της ένωσης, η βασίλισσα στα τελευταία της χρόνια κατέβαλλε προσπάθεια για τη συμφιλίωση με τους Ιρλανδούς εθνικιστές, με την επίσημη της επίσκεψη στην Ιρλανδία το 2011, την πρώτη μονάρχη μετά από σχεδόν έναν αιώνα ανεξαρτησίας.

Ο Κάρολος μίλησε επίσης για τη δολοφονία του μεγάλου θείου του Λόρδου Μάουντμπάτεν, με τον οποίο ήταν πολύ δεμένος, στην Ιρλανδία από τον Ιρλανδικό Ρεπουμπλικανικό Στρατό (IRA) το 1979, λέγοντας ότι ο θάνατος του έδωσε μια βαθιά κατανόηση των αγωνιών που υπέστησαν τόσοι πολλοί άνθρωποι στη χώρα.

«Μην ξεχνάτε, η ίδια η βασιλική οικογένεια έχει επηρεαστεί βαθιά από τη βία στη Βόρεια Ιρλανδία όσον αφορά την οικογένειά της και την απώλεια», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

«Περιμένω ότι θα θέλει να δει τον ρόλο του να είναι μέρος της προστασίας και της οικοδόμησης και ενίσχυσης της σχέσης μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας, δεδομένης της πολυπλοκότητας του παρελθόντος μας και δεδομένης της πόλωσης της πολιτικής γνώμης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ιρλανδία», είπε στο ραδιόφωνο του BBC.

Διαβάστε επίσης:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τεράστιες ουρές για το λαϊκό προσκύνημα – Αναμονή έως και 35 ώρες! (Video)

«Θύμα» της ενεργειακής κρίσης το Παρίσι: «Κλείνει διακόπτες» η Πόλη του Φωτός – Στο σκοτάδι ο Πύργος του Άιφελ

Ακάρ για συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν: «Διδαχθείτε από την ιστορία – Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31