search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 05:29
MENU CLOSE

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποιοι ηγέτες θα παραστούν και ποιοι δεν έχουν προσκληθεί στην κηδεία της (Videos)

14.09.2022 17:46
elisavet_new

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, τη Δευτέρα (19/9) θα είναι μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις γαλαζοαίματων και πολιτικών που έχει φιλοξενήσει εδώ και δεκαετίες το Λονδίνο.

Οι προσκλήσεις έχουν ήδη σταλεί και περίπου 500 αρχηγοί κρατών, βασιλιάδες, πρωθυπουργοί και ξένοι επίσημοι αναμένεται ότι θα παραστούν. Το αββαείο του Γουεστμίνστερ, όπου θα γίνει η τελετή έχει τη δυνατότητα να δεχθεί περίπου 2.200 ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής, από αυτά που έχουν γίνει γνωστά, έχει ενδιαφέρον ποιοι θα παραστούν και ποιοι όχι.

Ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες

Μέλη βασιλικών οικογενειών απ΄  όλη την Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους έχουν δεσμούς αίματος με τη βασίλισσα, αναμένεται ότι θα μεταβούν στο Λονδίνο για την κηδεία.

Μεταξύ αυτών που έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους είναι ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η βασίλισσα Ματθίλδη, ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ της Ολλανδίας και η σύζυγός του, βασίλισσα Μάξιμα, με τη μητέρα του, πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας έχουν επίσης αποδεχτεί την πρόσκληση, όπως και οι βασιλικές οικογένειες της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Δανίας και του Μονακό.

Πρόεδροι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος έχει επιβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παραστεί στην κηδεία συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για το κατά πόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν θα προσκαλέσει και τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά επειδή υπάρχουν περιορισμοί ως προς τον αριθμό των μελών που μπορεί να έχει κάθε αντιπροσωπείας, οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ δεν είναι βέβαιο πως θα παραστούν.

Υπάρχουν πάντως πληροφορίες ότι ίσως κάποιοι πρώην πρόεδροι, μεταξύ των οποίων ο Μπάρακ Ομπάμα, μπορεί να έχουν λάβει προσωπικές προσκλήσεις.

Ηγέτες της Κοινοπολιτείας

Ηγέτες από τα κράτη-μέλη της Κοινοπολιτείας, κάποια από τα οποία είχαν την Ελισάβετ ως αρχηγό του κράτους, θα παραστούν στην κηδεία.

Μεταξύ αυτών οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά.

Επίσης θα παραστούν γενικοί κυβερνήτες, οι οποίοι υπηρέτησαν ως εκπρόσωποι της βασίλισσας σε μέλη της κοινοπολιτείας.

Ο πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Γουίκρεμεσίνγκε και ο πρόεδρος της Ινδίας, Ντρουπάντι Μούρμου, έχουν αποδεχτεί τις προσκλήσεις που έλαβαν.

Άλλοι ηγέτες

Άλλοι ηγέτες που έχουν ήδη αποδεχτεί τις προσκλήσεις είναι ο Ιρλανδός, Ταοισέατς  Μικεάλ Μαρτίν, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γεόλ και της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρου.

Εκ μέρους της Ελλάδας θα παραστεί η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος Ερντογάν και την Ιαπωνία ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Ζιπίνγκ, ο οποίος επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, θα μεταβεί στο Λονδίνο.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο πρεσβευτή, σύμφωνα με πηγές του Γουάιτχολ.

Δεν προσκλήθηκαν

Στην κηδεία της Ελισάβετ δεν θα εκπροσωπηθούν η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Μιανμάρ, σύμφωνα με το BBC.

Οι διπλωματικές σχέσεις της Βρετανίας με τη Ρωσία έχουν σχεδόν καταρρεύσει μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πουτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν εξετάζει» το ενδεχόμενο να παραστεί στην κηδεία.

Δεν εστάλησαν επίσης προσκλήσεις στον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, στενό συνεργάτη του Πούτιν και στην ηγεσία της Μιανμάρ, με την οποία η Βρετανία έχει υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις μετά το πραξικόπημα που έγινε στη χώρα το 2021.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλιάς Κάρολος: O «χαϊδεμένος πρίγκιπας» και οι εξωφρενικές απαιτήσεις του από το προσωπικό

Νέο «χτύπημα» σε τράπεζα του Λιβάνου – Γυναίκα εισέβαλε για να αποσύρει χρήματα για ιατρικά έξοδα (Photos/Videos)

Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ βάζει πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20