search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 06:06
MENU CLOSE

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός, ουρές χιλιομέτρων για το «τελευταίο αντίο» (Photos/Videos)

14.09.2022 19:00
vasilissa-soros-121-new

Μια ολόκληρη εποχή έκλεισε με το τελευταίο ταξίδι της Βασίλισσας Ελισάβετ από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έως το Ουέστμινστερ σε μια λαμπρή αλλά σιωπηλή πομπή. Το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της ξεκίνησε στην παλαιότερη αίθουσα του κοινοβουλίου, στο Ουεστμίνστερ, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι την κηδεία της, την Δευτέρα.

Τη σορό συνόδευσαν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολούθησαν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ έφτασε στην αίθουσα του Ουέστμινστερ και ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού μετά την τελετή.

Οι πόρτες έχουν πλέον ανοίξει για να επιτρέψουν στο κοινό να δώσει τιμές στη βασίλισσα. Περνώντας από τις δύο πλευρές του φερέτρου, το οποίο έχει τοποθετηθεί πάνω σε ένα επιβλητικό βάθρο, οι πολίτες, εμφανώς συγκινημένοι, έσκυβαν το κεφάλι σε ένδειξη σεβασμού – τα μάτια κάποιων ήταν κόκκινα από το κλάμα.

Χιλιάδες λαού στους δρόμους, σπεύδουν στο Ουέστμινστερ Χολ για το λαϊκό προσκύνημα, για το δικό τους τελευταίο «αντίο» στη μακροβιότερη μονάρχη, την Ελισάβετ Β’.

«Φρούριο» είναι η περιοχή καθώς στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1.800 στρατιωτικοί.

Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας επέστρεψαν στο Μπάκιγχαμ οδικώς και στις 7 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της κηδείας τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, με την ουρά έξω από τον χώρο να ξεπερνά τα τέσσερα χιλιόμετρα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα. Εκτιμάται ότι πολλοί θα περιμένουν δεκάδες ώρες σε μια ουρά που μπορεί να εκτείνεται σε μήκος ακόμη και 16 χιλιομέτρων.

Η πομπή για τη μεταφορά της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ από το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ ως το Γουέστμινστερ Χολ, όπου τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι την κηδεία της τη Δευτέρα (19/9) ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδας.

Η πομπή διέσχισε μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων σε 38 λεπτά.

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, περπατώντας πλάι-πλάι, ακολούθησαν την πομπή που μεταφέρει το φέρετρο της γιαγιάς τους, της βασίλισσας Ελισάβετ, στο βρετανικό κοινοβούλιο, μια σκηνή που θύμισε εκείνη, πριν από 25 χρόνια, όταν περπατούσαν πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους, της πριγκίπισσας Νταϊάνας.

Τα δυο αδέλφια, η σχέση των οποίων είναι τεταμένη τα τελευταία χρόνια, συμμετείχαν στη σιωπηλή πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέχρι το Ουεστμίνστερ, όπου τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της βασίλισσας για τέσσερις ημέρες, μέχρι την κηδεία της, την Δευτέρα.

Ο πατέρας τους, ο βασιλιάς Κάρολος, βρισκόταν ακριβώς μπροστά τους, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της Ελισάβετ. Η βασιλική σύζυγος Καμίλα, η σύζυγος του διαδόχου Ουίλιαμ, Κέιτ, η πριγκίπισσα της Ουαλίας και η σύζυγος του Χάρι, η δούκισσα του Σάσεξ Μέγκαν, ακολουθούσαν με αυτοκίνητο.

Το 1997, όταν η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 36 ετών, ο Ουίλιαμ και ο Χάρι, που τότε ήταν 15 και 12 ετών αντίστοιχα, ακολούθησαν πεζή το φέρετρό της διασχίζοντας το κεντρικό Λονδίνο – μια εικόνα που καθόρισε τη ζωή τους.

Μολονότι οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές τώρα, αφού η βασίλισσα πέθανε γαλήνια στην κατοικία της, στα 96 της χρόνια, υπάρχουν και ομοιότητες – η συγκίνηση, η επίσημη πομπή και η αίσθηση ενός ιστορικού γεγονότος που εκτυλίσσεται μπροστά στις κάμερες και σε ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων.

Και οι δύο πρίγκιπες έχουν μιλήσει στο παρελθόν για το τραύμα υπέστησαν με τον θάνατο της μητέρας τους και τη μακρά, εξουθενωτική πομπή που ακολούθησαν, με στωικότητα, παρά την οδύνη και την αναστάτωση που βίωναν.

«Ήταν σαν να έχω βγει από το σώμα μου, απλώς να περπατάω, να κάνω ό,τι περίμεναν από εμένα, να δείχνω το ένα δέκατο των συναισθημάτων που έδειχναν όλοι οι άλλοι», είπε ο Χάρι σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, το 2021, αποκαλύπτοντας ότι αργότερα έκανε χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών για να πνίξει τον πόνο.

«Δεν το ξεπερνάς ποτέ. Είναι μια τόσο απίστευτα μεγάλη στιγμή στη ζωή σου που δεν σ’ αφήνει ποτέ. Μαθαίνεις μόνο να τη διαχειρίζεσαι», είπε ο Ουίλιαμ το 2017.

Κατά τη διάρκεια της πομπής για τη μεταφορά της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ ακούγονταν κανονιοβολισμοί από το Hyde Park, ενώ χτυπούσε και η καμπάνα του Big Ben.

Το φέρετρο βρίσκεται πάνω σε κιλλίβαντα και είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο.

Στο κοινοβούλιο το υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ενώ το παρέλαβαν και οι Γρεναδιέροι Φρουροί του Λόχου της Βασίλισσας οι οποίοι και το τοποθέτησαν στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου σε υπερυψωμένο βάθρο.

Ακολούθησε η 20λεπτη λειτουργία με πρωτοστατούντα τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλιάς Κάρολος: O «χαϊδεμένος πρίγκιπας» και οι εξωφρενικές απαιτήσεις του από το προσωπικό

Βασιλιάς Κάρολος: Πετάει στο δρόμο τους υπαλλήλους της προσωπικής του κατοικίας – «Οι άνθρωποι έχουν συγκλονιστεί»

Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ βάζει πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07