search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 18:29
MENU CLOSE

Μουντιάλ 2022: Στο προσκήνιο ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από τους Ισραηλινούς

15.09.2022 06:00
Gaza- palestini- new

Ο Φαντί Τζαμπέρ είναι Παλαιστίνιος και δηλώνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ζει στην αποκλεισμένη από τους Ισραηλινούς, Λωρίδα της Γάζας και θυμάται με πόση χαρά έμαθε ότι το Κατάρ θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου εφέτος.

«Ήταν μια θαυμάσια στιγμή. Για πρώτη φορά μια αραβική χώρα θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκείνη τη στιγμή όλοι οι συνάδελφοί μου, οι ποδοσφαιριστές, είχαμε ενθουσιαστεί. Ελπίζαμε ότι θα είμαστε εκεί για να παρακολουθήσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, ακόμα ονειρευόμαστε ότι ίσως παίρναμε μέρος», λέει ο Φαντί Τζαμπέρ στο Al Jazeera.

Photo: Al Jazeera

Όμως ο Τζαμπέρ και οι φίλοι του ήξεραν πως θα ήταν δύσκολο να μεταβούν στο Κατάρ, εξαιτίας του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από τους Ισραηλινούς και των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλουν στους Παλαιστίνιους της περιοχής αυτής.

Εδώ και 15 χρόνια το Ισραήλ έχει δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την Λωρίδα της Γάζας και περιορίζει τις μετακινήσεις των Παλαιστίνιων σε τέτοιο βαθμό που όλη η παλαιστινιακή περιοχή έχει μετατραπεί σε μία τεράστια φυλακή- στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου, όπως λένε οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι άνθρωποι στη Γάζα συναντούν μεγάλες δυσκολίες όταν θέλουν να ταξιδέψουν, είτε μέσω του περάσματος της Ράφα (που ελέγχεται από την Αίγυπτο), είτε από το Ερέζ (που ελέγχεται από το Ισραήλ).  Το να ταξιδέψουμε για να παρακολουθήσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια πολυτέλεια για μας. Οι άνθρωποι στη Γάζα θεωρούν το ταξίδι σαν κάτι που γίνεται μόνο σε έκτακτη ανάγκη και δεν είναι κάτι φυσιολογικό, όπως στις άλλες χώρες», λέει ο Φαντί.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο αρχίζει στις 20 Νοεμβρίου και είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται στη Μέση Ανατολή. Γι αυτό το περιμένουν με ανυπομονησία οι Άραβες, μεταξύ αυτών και οι Παλαιστίνιοι. Αλλά οι περιορισμοί που επιβάλλουν οι Ισραηλινοί στη Λωρίδα της Γάζας ουσιαστικά αποκλείουν τους Παλαιστίνιους της περιοχής από τα γήπεδα του Κατάρ.

Εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού ο Τζαμπέρ και οι συναθλητές του στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Παλαιστίνης δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε περιφερειακά τουρνουά. «Είμαι ποδοσφαιριστής της εθνικής παλαιστινιακής ομάδας και δεν μπορώ να πάω στη Δυτική Όχθη για να πάρω μέρος σε τοπικά και αραβικά τουρνουά», λέει ο Τζαμπέρ. «Οι συναθλητές μου κι εγώ θρηνούμε για τις χαμένες ευκαιρίες, που αν τις είχαμε ίσως να είχαν αλλάξει οι ζωές μας», προσθέτει.

Η FIFA θεωρητικά τονίζει την ανάγκη να υπάρχει ασφαλές περιβάλλον για τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους, ώστε να μπορούν να μετακινούνται και να αγωνίζονται, αλλά αυτό φαίνεται πως δεν ισχύει για τους Παλαιστίνιους.

Ο Φαντί Τζαμπέρ πιστεύει ότι η FIFA δεν κάνει αρκετά για να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους ποδοσφαιριστές από τη Γάζα.

Ο Άλαα Άτια, που είναι επίσης ποδοσφαιριστής, λέει πως υπάρχει «παγκόσμια αδιαφορία» για τους Παλαιστίνιους ποδοσφαιριστές και φιλάθλους από τη Λωρίδα της Γάζας. «Οι Ισραηλινοί ποδοσφαιριστές μπορούν να ταξιδεύουν εύκολα σε όλο τον κόσμο. Έχουν απόλυτη ελευθερία μετακινήσεων, ενώ οι Παλαιστίνιοι παίκτες είναι απολύτως καταπιεσμένοι», λέει ο Άλαα Άτια.

Photo: Al Jazeera

«Σαν ποδοσφαιριστές δεν ανακατεύουμε την πολιτική με τον αθλητισμό, αλλά το θέμα είναι διαφορετικό για τους Παλαιστίνιους παίκτες. Ποιο λάθος κάναμε και δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ», αναρωτιέται ο Άλαα Άτια.

«Είναι απολύτως άδικο και αντίθετο στις αρχές που η FIFA λέει ότι έχει. Είναι πολύ σκληρό το συναίσθημα να βλέπεις όλο τον κόσμο να πηγαίνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ κι εμείς στη Γάζα να μην έχουμε αυτή την ευκαιρία εξαιτίας των περιορισμών», προσθέτει ο Άλαα Άτια.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – ΕΜΑ: Κάνετε όποια ενισχυτική δόση εμβολίου υπάρχει διαθέσιμη, να εμπιστεύεστε όλα τα εμβόλια

Έκρηξη παγιδευμένου δέματος στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης – Το μήνυμα στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός, πάνω από 4 χιλιόμετρα η ουρά – live

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 18:28