search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:21
MENU CLOSE

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τη μειονότητα στη Θράκη: «Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία»

16.09.2022 12:44
YPEX_new

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία».

«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες», καταλήγει.

Η συνέντευξη Ζεϊμπέκ και η «τουρκική μειονότητα»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει νωρίτερα ανακοίνωση σχετικά με την καταγγελία για απειλή κατά του βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ζητώντας από τις ελληνικές Αρχές την τιμωρία των δραστών, ενώ έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε νωρίτερα δώσει συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι A Haber λέγοντας ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη.

Κατρούγκαλος για Ζεϊμπέκ: Του έγινε σοβαρή παρατήρηση

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής ότι υπάρχει μια, μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Προφανώς σε αυτήν ανήκουν άνθρωποι τουρκικής, Πομακικής και Ρομά καταγωγής και έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωσή του.

Σημειώνει ότι «παράλληλα, είναι απαράδεκτο να ακούγονται απειλές για τη ζωή ενός βουλευτή και ο δημοσιογράφος να μη σχολιάζει όπως έγινε πρόσφατα σε εκπομπή τοπικού καναλιού. Καταλαβαίνω πάντως ότι ο δημοσιογράφος ανασκεύασε», προσθέτει.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι «έχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας στον κ. Ζεϊμπέκ, αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για αυτό το θέμα», για να τονίσει ότι «η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι σαφής».

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα ψεύδεται για τη Μικρασιατική Καταστροφή – Συνεχίζει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Συρίγος για στέγαση εκπαιδευτικών: Να το λύσουν οι δήμοι, μην περιμένουν όλοι το «κράτος – πατερούλη» (video)

Μήνυμα Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση: Όποιος πάρει βουλευτές από άλλα κόμματα υποκινεί αποστασία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:19