search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:30
MENU CLOSE

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Τάχθηκε υπέρ μιας «καθαρής λύσης» με πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες κάλπες

19.09.2022 11:16
tsipras_new

Με την χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ –Μπεν Χουρ όπως αστειεύτηκε στην έναρξή της– ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την εμφάνισή του στην 86η ΔΕΘ και επιχείρησε να περάσει την διαφορετική λογική που διέπει το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το Σάββατο στο Βελλίδειο.

Ένα πρόγραμμα το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κοστολογεί στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει έντονο το στοιχείο του κράτους και της κρατικής ρυθμιστικής παρέμβασης προς όφελος της λεγόμενης «κοινής ωφέλειας» και του δημοσίου συμφέροντος όπως τόνισε αρκετές φορές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στο πολιτικό σκέλος της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα της επιδίωξης «καθαρής λύσης» για την επόμενη μέρα με νίκη, μη αμφισβητούμενη αλλά τέτοια που να επιτρέπει το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με πλατιά λαϊκή νομιμοποίηση.

Ως εκ τούτου τόνισε αρκετές φορές ότι για να προχωρήσει το σχέδιο για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που θα φέρει την «μεγάλη πολιτική αλλαγή» στον τόπο, προϋπόθεση είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής.

Έτσι, ξεκαθάρισε ότι:

  • Δεν αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ σενάρια για κυβερνήσεις ανοχής ή μειοψηφίας, είπε όχι στη λογική σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Σημείωσε μάλιστα πολύ χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει μια «κυβέρνηση των ηττημένων». Εξήγησε δε ότι μπορεί αριθμητικά να είναι εφικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο «Δεν είναι μόνο οι αριθμοί, είναι και η ηθική νομιμοποίηση». Πηγαίνοντας ακόμη πιο πέρα σημείωσε ότι σε περίπτωση που είναι ο Μητσοτάκης πρώτος και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας ως δεύτερο κόμμα, οι πιθανοί εταίροι του θα δεχτούν τεράστιες πιέσεις για να μην συμπράξουν, «δεν θα είναι απλές πιέσεις» είπε με νόημα.
  • Δεν αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε σενάρια συμμετοχής σε τρικομματική κυβέρνηση Ειδικού σκοπού. Αυτό, είπε θα σήμαινε τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ και κάτι τέτοιο «θα ήταν πράγματι τερατογένεση»
  • «Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον Μητσοτάκη και με τη ΝΔ», κλείνοντας έτσι και το σενάριο για συνεργασία με ΝΔ υπό έναν άλλο αρχηγό. Σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν υπό εξέταση μόνο σε καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης» που εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

Στο ερώτημα γιατί δεν έχει ζητήσει την παραίτηση του Μητσοτάκη, απάντησε ότι έχει ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης, κι επειδή δεν περιμένει να βγει τίποτα από την τρέχουσα Εξεταστική Επιτροπή για τη νομική ετυμηγορία επί του διπλού σκανδάλου των παρακολουθήσεων παρέπεμψε στην Προανακριτική Επιτροπή που θα συστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κερδίσει τις εκλογές, ώστε αυτή να διερευνήσει ποιοι έχουν ευθύνες ποινικές. Μέχρι τότε είπε, θα βρεθεί σίγουρα ενώπιον της λαϊκής ετυμηγορίας του ελληνικού λαού και «αυτή είναι μια βαρύτατη πληρωμή για κάθε πρωθυπουργό». Πάντως σε μια αποστροφή του λόγου του «αποκάλυψε» ότι ο ίδιος προτιμά γιατί τον συμφέρει να πάει σε εκλογές με αντίπαλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης, στην παρατήρηση ότι τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφώνησε και είπε ότι άλλο κόμμα δεν έχει κάνει τόσες αλλαγές μετά τις εκλογές, προανήγγειλε δε ότι στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης θα υπάρχουν πρόσωπα «τα οποία θα σας εκπλήξουν». Πάντως ξεκαθάρισε – απαντώντας στην ερώτηση του «Π», ότι δεν θα αξιοποιηθούν πρόσωπα που έχουν κριθεί πολιτικά, όπως ο κ. Βενιζέλος, παρά το γεγονός ότι έκρινε ως θετική αλλά και αυτονόητη τη στάση του απέναντι στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

«Ρεαλιστικές» οι προτεινόμενες ρυθμιστικές παρεμβάσεις

Στο οικονομικό σκέλος της συνέντευξής του, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέχεια και των όσων είπε στην ομιλία του το Σάββατο έδωσε διαβεβαιώσεις ότι όσα προτείνει είναι ρεαλιστικά και γίνονται αφενός, αφετέρου ότι δεν είναι ανέξοδες υποσχέσεις που θα μείνουν στα χαρτιά ερώτημα που του τέθηκε επανειλημμένα. Ειδικά, στις περιπτώσεις που έχει προαναγγείλλει κρατικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις, πχ για την διατίμηση στο φυσικό αέριο και την αναστολή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είπε ότι:

«Η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας» προσδιορίζεται «από το ευρωπαϊκό πλαίσιο του target model, το οποίο είναι μια Ευρωπαϊκή Οδηγία. Η εποπτεία όμως της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, τα ρυθμιστικά εργαλεία ελέγχου και παρέμβασης στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αποτελούν ζήτημα εθνικής ευθύνης». Επιπλέον σημείωσε ότι και στις Βρυξέλλες μετά την κρίση που έχει προκύψει, επαναξιολογούν το μοντέλο αυτό.

Για την εξαγγελία περί κρατικοποίησης της ΔΕΗ είπε ότι κάθε άλλο παρά συνιστά «παρωχημένη» λογική όπως του προσάπτουν οι αντίπαλοί του και προς επίρρωσιν επικαλέστηκε τις αντίστοιχες ενέργειες σε Γαλλία και Γερμανία.

Αναφορικά με τα όσα εξήγγειλε για την Εθνική Τράπεζα, δηλαδή το φρένο στα σχέδια ιδιωτικοποίησής της και την μετατροπή της σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα με βάση το 40% των μετοχών που έχει στην κατοχή του δημόσιο, είπε πως το σχέδιο «δεν υπερβαίνει το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση», αντιθέτως «είναι απολύτως συμβατό». Όπως είπε «με το 40% του ελληνικού δημοσίου στο τραπεζικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, είναι ζήτημα προτεραιοτήτων, αξιολόγησης και προτεραιοτήτων και μιας διοίκησης η οποία θα λειτουργήσει με γνώμονα το να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή το συμφέρον του μεγαλομετόχου της τράπεζας που είναι το δημόσιο, παίρνοντας πρωτοβουλίες που θα καθορίσουν αν θέλετε και ένα πλαίσιο μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό και με τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα».

Αποκατάσταση αδικιών που υπέστη η μεσαία τάξη

Όσο για την μεσαία τάξη, για μία ακόμη φορά παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την αδίκησε, επικαλούμενος ωστόσο το «ελαφρυντικό» ότι αυτό δεν έγινε εκ προθέσεως και ιδεολογικής πολιτικής αντίληψης, αλλά γιατί δέχτηκε πιέσεις και γιατί έπρεπε να «βγει» το πρόγραμμα ώστε να επιτευχθεί ο «εθνικός στόχος» της εξόδου από τα μνημόνια.

Από εκεί και πέρα, επέμεινε στο ότι επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες, με τα μέτρα που ήδη εξήγγιλε, και περαιτέρω, κάλεσε σε συγκρίσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οποία επανάλεβε ότι εξαπάτησε τη μεσαία τάξη. Παρέπεμψε για άλλη μια φορά στο σχέδιο της για το Ταμείο Ανάκαμψης τους πόρους του οποίου έχει προσανατολίσει στην οικονομική «ολιγαρχία» αφήνοντας απ΄έξω του μικρομεσαίους.

Ομοίως, για τους συνταξιούχους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι και αυτοί εξαπατήθηκαν από τον Μητσοτάκη και πως παρόλο που η ματιά του κόμματος του είναι στραμμένη κυρίως στις παραγωγικές ηλικίες, έχει ηθική υποχρέωση απέναντι στους συνταξιούχους, γι’ αυτό προβλέπει επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας επιδόθηκε σε υποσχέσεις προς όλους, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση»

ΠΑΣΟΚ για Τσίπρα: «Επανήλθε μοιράζοντας παροχές, με τις αυταπάτες του προγράμματος “Θεσσαλονίκη”»

ΑΠΘ: ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταδικάζουν την επικίνδυνη επίθεση των ΜΑΤ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:30