search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:01
MENU CLOSE

Ίαν Άντερσον: Η «ψυχή» των Jethro Tull «κλείνει» το μάτι στον Κάρολο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

21.09.2022 17:28
ian-anderson-jathro-tull-1-new

Μήνυμα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα έστειλε ο θρυλικός Ίαν Άντερσον, frontman των Jethro Tull, με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα μας για δύο συναυλίες, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης και την Παρασκευή 23 του μήνα στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, στην Αθήνα.

Ο Ίαν Άντερσον, μια ξεχωριστή, εμβληματική περσόνα των Βρετανών πρωτοπόρων του progressive rock, που έχουν πουλήσει περί τα 60 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, που σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται εκφράζει το δέος και τον θαυμασμό του προς την Ελλάδα, άφησε στην άκρη τις μουσικές προετοιμασίες και μίλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Η κλοπή διαφόρων εθνικών ιστορικών μνημείων κατά τη διάρκεια των αιώνων από άλλες χώρες είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν, ίσως, προσωρινά πιο ασφαλή σε ξένα χέρια και θα μπορούσαν να εκτιμηθούν από πολύ περισσότερα άτομα σε διάσημα μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο. Αλλά αυτό ήταν τότε. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για το σήμερα. Η επιστροφή των λεγόμενων Ελγίνειων Μαρμάρων θα έπρεπε να ήταν βασική προτεραιότητα για το Βρετανικό Μουσείο» αναφέρει ο βρετανός πολυοργανίστας, που με την καλλιτεχνική του ευφυΐα ξεχώρισε ήδη από τα πρώτα βήματα του συγκροτήματος.

Συνεχίζοντας, ο βρετανός μουσικός και ερμηνευτής αναρωτιέται τι θα συνέβαινε αν βρετανικά κειμήλια φυλάσσονταν σε Αθηναϊκό μουσείο. «Το 2021, η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να υποστηρίξει τη συνέχιση της παραμονής αυτών των ιστορικών θησαυρών ήταν αξιοθρήνητη, την ίδια ώρα που πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι και πολιτικοί υποστηρίζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ίσως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα. Άλλωστε, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο για το Βρετανικό Μουσείο, όπως πολλά από αυτά αντικαθιστούν άλλα ανεκτίμητα κειμήλια. Πώς θα ένιωθε ο νέος μας Βασιλιάς Κάρολος Γ’ αν το Βασιλικό Στέμμα φυλασσόταν μόνιμα σε μουσείο στην Αθήνα;»

Διαβάστε επίσης:

Αλαζονικός ο Τούρκος πρόεδρος: «Αν αυτός είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι Ερντογάν» (Video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς η αντεπίθεση του Κιέβου έφερε την επιστράτευση και την πυρηνική απειλή του Κρεμλίνου

Ρωσία: Ανάρπαστα τα εισιτήρια για πτήσεις άνευ επιστροφής μετά την επιστράτευση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:58