search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 03:03
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στο CNN: Απαράδεκτη αυτού του είδους η ρητορική από την Τουρκία

22.09.2022 22:14
mitsotakis-new

Για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από πλευρά της Τουρκίας, για τον «πόλεμο των fake news» αλλά και τα «παιχνίδια» της γειτονικής χώρας, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Απαντώντας για όσα καταλόγισε στην Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα του ΟΗΕ, για τα νεκρά παιδιά, είπε: «Αυτός είναι ένας απαράδεκτος ισχυρισμός. Η Ελλάδα σώζει καθημερινά χιλιάδες στην θάλασσα. Μόλις σήμερα είχαμε δυο ναυάγια και σώσαμε πάνω από 100 ανθρώπους ανάμεσά τους ήταν και πολλά παιδιά».

«Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι παράλογο. Τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν ενθάρρυνε χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα για να φτάσουν στην Ευρώπη. Δεν εργαλειοποιούμε εμείς το μεταναστευτικό. Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, αλλά σεβόμαστε και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε φορά που υπάρχει άνθρωπος σε ανάγκη στην θάλασσα το λιμενικό μας βγαίνει μπροστά και τον σώζει. Είμαι απογοητευμένος από αυτόν τον συνεχή πόλεμο των fake news», είπε.

«Είμαι ο πρώτος που είπε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό. Αλλά αυτός δεν είναι τρόπος να λύνεις τις διεθνείς σου υποθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτημα, γιατί το κάνει αυτό ο Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν μπορεί να ξέρει τι σκέφτεται και απέδωσε την συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου στην δημιουργία κλίματος για εσωτερικούς λόγους.

«Βλέπουμε τους τελευταίους μήνες ένα κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα με αστήρικτες και απαράδεκτες κατηγορίες, απειλούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και έχουμε πει ξεκάθαρα ότι αυτού του είδους η ρητορική είναι απαράδεκτη. Υπάρχει τρόπος να λυθούν οι διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και ο διάλογος. Συνεχώς ενθαρρύνουμε την Τουρκία να καθίσει μαζί μας και να συζητήσουμε με πολιτισμένο τρόπο».

Για τις κυρώσεις της Ε.Ε έναντι της Ρωσίας, είπε ότι «έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας να τις συνεχίσουμε». Σημείωσε ότι οι κυρώσεις λειτουργούν, αλλά θα πάρει χρόνο για να δούμε τις επιπτώσεις τους στη ρωσική οικονομία, αλλά θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι προστατεύουμε τους λαούς μας, τις επιχειρήσεις μας από το υψηλό κόστος ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί την ενέργεια, το κόστος της οποίας έχει εκτιναχθεί στα ύψη και βλέπουμε τις επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη.

«Δεν είμαι έτοιμος να σχολιάσω το 8ο πακέτο κυρώσεων γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Βρίσκεται σε τεχνικό επίπεδο πριν παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να κρατήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή γιατί έρχεται δύσκολος χειμώνας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε, επίσης, ότι θα πρέπει όλες οι χώρες να αποφασίσουν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν αντίκτυπο στην ρωσική και όχι στην ευρωπαϊκή οικονομία. Παράλληλα εκτίμησε ότι η προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποτύχει.

Για τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας ανέφερε ότι στην Ελλάδα η κυβέρνηση προσπαθεί να τις κρατήσει σε λογικά επίπεδα. «Έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι πρέπει να στηρίξουμε στον πόλεμο την Ουκρανία «για να σταθούμε απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα».

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν για ελληνική μειονότητα: Μητσοτάκης και Δένδιας ζουν στον κόσμο τους

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης επιδοτεί την αρπαχτή στην ενέργεια – Τα νοικοκυριά δεν θα αντέξουν

Υποκλοπές – Ηλιόπουλος: Είναι λογικό να μην καλούνται στην Εξεταστική οι ιδιοκτήτες του Predator;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48