search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:57
MENU CLOSE

«Ευγενής» εθελοτυφλία στο μεταναστευτικό

23.09.2022 16:04
evros

Τα τουρκικά δημοσιεύματα για προετοιμασία οργανωμένης μετακίνησης δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αποκαλύπτουν και αποδεικνύουν μερικά απλά πράγματα:

● Πρώτον, ότι η Τουρκία αποσκοπεί στη δημιουργία μιας διπλής κρίσης: με το Oruc Reis να κόβει βόλτες στο όριο των έξι μιλίων από ελληνικά νησιά και να προκαλεί την Ελλάδα για «απάντηση» και, ταυτοχρόνως, με μια ακόμη υβριδική επίθεση στον Έβρο, στην οποία θα χρησιμοποιεί τους δυστυχείς μετανάστες σαν φαντάρους δίχως όπλα ελπίζοντας ότι θα κάνουν σουρωτήρι τα ελληνικά σύνορα.

● Δεύτερον, ότι ο Ερντογάν, όσο περισσότερο πιέζεται από τη Δύση και απειλείται με συνέπειες για τις στενές του σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, τόσο πιο επικίνδυνος θα γίνεται για την Ελλάδα – συνεπώς όσοι πανηγυρίζουν για τις επικοινωνιακές σφαλιάρες που τρώει, καλό είναι να σκέφτονται περισσότερο. Άλλωστε δεν τον σφαλιαρίζουν για όσα λέει και πράττει κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά επειδή απομακρύνεται από το δυτικό μαντρί.

● Τρίτον, ότι το είδος των επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας δεν αποσκοπεί στη δημιουργία μιας κρίσης με την ίδια επιτιθέμενη στρατιωτικά, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιήσει π.χ. την ελληνογαλλική ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, αλλά στην εμπέδωση της «συνήθειας» η Αθήνα να μένει ένα βήμα πίσω όταν η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία.

● Τέταρτον, ότι το μεταναστευτικό της δεκαετίας του 2020 δεν έχει καμιά σχέση με το μεταναστευτικό/ προσφυγικό της δεκαετίας του 2010. Έχοντας προ πολλού απολέσει τον προσφυγικό του χαρακτήρα, αποτελεί πλέον ένα γεωπολιτικό εργαλείο στα χέρια της Τουρκίας.

Η Άγκυρα το χρησιμοποιεί πολλαπλώς: ως μέσο οργανωμένης μετακίνησης μουσουλμανικών πληθυσμών στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη, ως επιβεβαίωση του ρόλου της «μαμάς» του σουνιτικού κόσμου και ως μέσο διεθνούς δυσφήμησης της Ελλάδας, η οποία μπορεί να τη μετατρέψει ακόμη και σε στόχο της ισλαμικής τρομοκρατίας επειδή… «δολοφονεί παιδάκια».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί πλέον να σκέφτεται με όρους της περασμένης δεκαετίας, όσο «ευγενή» και αν θεωρούν κάποιοι την εθελοτυφλία τους…

Διαβάστε επίσης

Νέα Δημοκρατία: Τι ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα γενέθλια του κόμματος 

Ενδυματολογικό… ρεσιτάλ στη ΔΕΘ

Φεστιβάλ ΚΝΕ: Συναντήσεις Κουτσούμπα με Μάγδα Φύσσα και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:53