ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:18
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ στέλνει δισκία ιωδίου για «περίπτωση πυρηνικής έκτακτης ανάγκης»

23.09.2022 20:42

Tη στήριξη της Λιθουανίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σε συνέντευξη τύπου στο Βίλνιους.

«Έχουμε επίσης παραδώσει 5 εκατομμύρια δισκία ιωδίου για την περίπτωση πυρηνικής έκτακτης ανάγκης» τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΕ έχει δημιουργήσει ιατρικούς κόμβους στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά των ασθενών που φεύγουν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Χάπια ιωδίου μοιράζονται στους κατοίκους περιοχών που βρίσκονται σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, εντούτοις η ΕΕ προμηθεύει την Ουκρανία με περισσότερες από πέντε εκατομμύρια δόσεις, γεγονός που θα καταστήσει εφικτή τη διανομή σε κατά πολύ ευρύτερη κλίμακα, επισημαίνει το BBC.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ένας από τους τέσσερις που λειτουργούν στην Ουκρανία και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει έξι αντιδραστήρες ισχύος 1.000 MW έκαστος.

Σημειώνεται, ότι ήδη η Πολωνία προχώρησε στη διανομή χαπιών ιωδίου στους πολίτες της εν μέσω φόβων για ένα πιθανό πυρηνικό ατύχημα.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσικός ιστότοπος «ξετρύπωσε» τη θαλαμηγό του Μεντβέντεφ, αξίας 100 εκατ. δολαρίων (Photos)

Ρωσία: Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις υπέρ των δημοψηφισμάτων προσάρτησης σε όλη τη χώρα (Photos/Video)

Τζο Μπάιντεν: Σε σύγχυση μετά από ομιλία του – «Τι να κάνω τώρα;»  (Video)

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:18
Exit mobile version