search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 19:43
MENU CLOSE

Ρωσία: Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις υπέρ των δημοψηφισμάτων προσάρτησης σε όλη τη χώρα (Photos/Video)

23.09.2022 20:12
mosxa-diadilosi-121-new

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στα δημοψηφίσματα τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, με τα οποία οι κάτοικοι αποφασίζουν για την ένταξη των περιοχών τους στην Ρωσική Ομοσπονδία, μια διαδικασία την οποία το Κίεβο και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει «ψευδοδημοψήφισμα» και σηματοδοτεί μια μεγάλη κλιμάκωση της σύγκρουσης. Διαδηλώσεις και στο Γκρόζνι, στην Τσετσενία, αλλά και σε διάφορες πόλεις στη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή.

Στη Μόσχα, η μεγάλη διαδήλωση με περίπου 50.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Ria Novosti, ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα πολύ κοντά στην Κόκκινη Πλατεία.

Στην πλατεία Μανέζ, το πλήθος συγκεντρώθηκε απέναντι από το άγαλμα του στρατάρχη Ζούκοφ, του κύριου στρατιωτικού ηγέτη της σοβιετικής αντεπίθεσης κατά των Γερμανών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία ολοκληρώθηκε με την κατάληψη του Βερολίνου και την αυτοκτονία του Αδόλφου Χίτλερ το 1945.

Στην εξέδρα που είχε στηθεί με την ευκαιρία αυτήν, ανέβηκαν πολλοί εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων για να υπερασπιστούν, ο ένας μετά τον άλλο, τα δημοψηφίσματα.

«Για την ελευθερία», «Η αρχή μιας νέας κοινής ιστορίας» ή «μια ιστορική στιγμή» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν ρωσικές σημαίες με το γράμμα «Ζ», το σύμβολο της στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία, ή πορτοκαλομαύρες κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, το σύμβολο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Σε πολλά πλακάτ ήταν γραμμένο το σύνθημα «Δεν θα εγκαταλείψουμε τους δικούς μας», ένα μήνυμα προς τους ρωσόφωνους κατοίκους του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, τους οποίους η Μόσχα λέει ότι θέλει να σώσει.

Στην Αγία Πετρούπολη συγκεντρώθηκαν επίσης χιλιάδες διαδηλωτές γύρω από το φρούριο Πέτρου και Παύλου, το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ένας 20χρονος φοιτητής, ο Σεργκέι Κορζούνοφ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στηρίζει τα δημοψηφίσματα γιατί «αν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, εμείς δεν θα διαφωνήσουμε». Ο 40χρονος Βίκτορ Σουβόροφ είπε ότι «θέλει ειρήνη, να σταματήσουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι, να γυρίσουν οι στρατιώτες στα σπίτια τους. Αυτά τα δημοψηφίσματα είναι ένα βήμα προς την ειρήνη».

«Οι κάτοικοι (των περιοχών που θέλει να ενσωματώσει η Ρωσία) υποφέρουν εδώ και οκτώ χρόνια», είπε η Άννα Γκλαζκόβα, μια γυναίκα 58 ετών. Το επιχείρημα αυτό επικαλέστηκε και η Ναταλία (δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της) επειδή «οι άνθρωποι του Ντονμπάς και των άλλων περιοχών περιμένουν τη βοήθειά μας» αφού «τους σκότωσαν, τους κατέστρεψαν, τους βομβάρδισαν».

Περίπου 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στο Γκρόζνι, στην Τσετσενία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Διαδηλώσεις έγιναν εξάλλου σε διάφορες πόλεις στη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή.

Τι επιδιώκει ο Πούτιν

Την ίδια ώρα μαίνονται οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία, με τους ρωσόφωνους να προειδοποιούν για πιθανή ουκρανική αντεπίθεση καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου συγκεντρώνονται στο βόρειο τμήμα του Ντονέτσκ. Οι ρωσόφωνες αρχές ξεκαθάρισαν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.

Μέλος της διορισθείσας από τη Ρωσία διοίκησης του υπό ρωσικό έλεγχο τμήματος της ουκρανικής επαρχίας Ζαπορίζια δήλωσε σήμερα πως δύο αυτοκίνητα με “Ουκρανούς σαμποτέρ” εισήλθαν στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η ομάδα εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Πολόχι και “αντιμετωπίστηκε”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο τον αξιωματούχο, τον Γεβγκένι Μπαλίτσκι.

Άλλωστε, χθες παραμονή των δημοψηφισμάτων, ουκρανικοί πύραυλοι στόχευσαν το Ντονέτσκ και τη Μελιτόπολη.

Η περιφέρεια ενέτεινε τις συνοριακές περιπολίες και τους περιορισμούς εισόδου στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα.

Η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, ρωσόφωνες επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια. Και οι τέσσερις περιοχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Τα εκλογικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν όλες τις ημέρες, για λόγους ασφαλείας, αλλά οι κάτοικοι θα ψηφίσουν από τα σπίτια τους καθώς η κάλπη θα μεταφέρεται από πόρτα σε πόρτα.

Κάλπες θα στηθούν και στη Ρωσία για όσους έχουν φύγει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι έχει στείλει προσκλήσεις, ώστε να συμμετέχουν διεθνείς παρατηρητές στη διαδικασία της ψηφοφορίας και ότι μάλιστα κάποιοι τις έχουν αποδεχτεί, χωρίς ωστόσο να αναφέρει από ποιες χώρες.

Οι αξιωματούχοι μιλούν για 750.000 εγγεγραμμένους ανθρώπους στη Χερσώνα, στην Ζαπορίζια, 500 χιλιάδες άτομα περιλαμβάνονται στους καταλόγους, ενώ εκτυπώθηκαν ψηφοδέλτια για 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους στο Ντονέτσκ. Παράλληλα υπάρχουν σχέδια για την ενσωμάτωση κατεχόμενων τμημάτων μιας άλλης ουκρανικής περιοχής, του Μικολάιβ, στην προσαρτημένη περιοχή της Χερσώνας.

Ενώ αναμένεται οι κάτοικοι να ψηφίσουν θετικά στην ένωση με τη Ρωσία, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία είναι ρωσόφωνοι, μια προσάρτηση θα οδηγήσει στον ισχυρισμό ότι νομιμοποιείται η έλευση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και η εγκατάστασή τους στις περιοχές αυτές αφού πλέον θα πρόκειται για ρωσικά εδάφη.

Σε αυτή την περίπτωση, με την προσάρτηση ενός ακόμη 15% ουκρανικού εδάφους, η Ρωσία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το έδαφός της δέχεται επίθεση από όπλα που παρέχονται από το ΝΑΤΟ και άλλες δυτικές χώρες στους Ουκρανούς.

Μετά τα δημοψηφίσματα οι Ρώσοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τα ουκρανικά στρατεύματα που παραμένουν στις τέσσερις περιοχές ως κατοχικές δυνάμεις, οποιαδήποτε επιθετική ενέργειά τους θα θεωρηθεί απειλή κατά ρωσικού εδάφους και θα αντιμετωπιστεί τελείως διαφορετικά από ό,τι συνέβη μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την Κριμαία το 2014, χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός, η προσάρτηση της οποίας ακολούθησε μετά από ένα παρόμοιο δημοψήφισμα, το οποίο κατήγγειλε ως παράνομο και στημένο η διεθνής κοινότητα. Αν και το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι το 96,7% υποστήριξη την προσάρτηση, μια έκθεση που διέρρευσε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας ανέφερε ότι μόνο περίπου το 30% είχε ψηφίσει και μόλις οι μισοί την υποστήριξαν.

Με την επιστράτευση 300.000 στρατιωτών, η Μόσχα μπορεί πλέον να υπερασπιστεί μια γραμμή μετώπου περίπου 1.000 χιλιομέτρων. Σημειώνεται ότι έχει ποινικοποιηθεί η λιποταξία, η παράδοση και η απουσία χωρίς άδεια κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

«Δεν έχουν νομιμότητα, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ»

Μετά την Ουκρανία και τη Δύση, που έχουν χαρακτηρίσει την ψηφοφορία ως «ψευδοδημοψήφισμα», το ΝΑΤΟ, με δήλωσή του, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

«Οι Σύμμαχοι δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Τα εικονικά δημοψηφίσματα στις περιοχές του Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας δεν έχουν νομιμότητα και θα αποτελέσουν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων ΕθνώνΟι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτησή τους. Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά. Καλούμε όλα τα κράτη να απορρίψουν τις κατάφωρες προσπάθειες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση», αναφέρει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στη δήλωσή του.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «οι ρωσικές δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης, αποτελούν μια περαιτέρω κλιμάκωση στον παράνομο πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας».

Στην ίδια δήλωση υπογραμμίζεται επίσης ότι «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν αποφασισμένοι στην παροχή πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο. Στεκόμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε κάθε εκατοστό της συμμαχικής επικράτειας», καταλήγει η δήλωση.

Διαβάστε επίσης:

Τζο Μπάιντεν: Σε σύγχυση μετά από ομιλία του – «Τι να κάνω τώρα;»  (Video)

Ιράν: Σαρώνει τη χώρα η «επανάσταση των γυναικών» – «Λάδι στη φωτιά» οι δηλώσεις του προέδρου Ραϊσί (videos)

Έκπληξη από Σαουδική Αραβία: Θα στείλουν γυναίκα αστροναύτη στο διάστημα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 19:41