search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:51
MENU CLOSE

«Τυφλά» χτυπήματα σε αγορές της ανατολικής Ουκρανίας ενόψει των δημοψηφισμάτων (Photos)

22.09.2022 16:56
donetsk-1-new

Ουκρανικά πυραυλικά πλήγματα, εκρήξεις και νεκροί σε περιοχές της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων, παραμονή των δημοψηφισμάτων που αναμένεται να διεξαχθούν σε τέσσερις περιοχές, τα οποία θα σημάνουν την ντε φάκτο προσάρτησή τους από τη Ρωσία.

Τουλάχιστον έξι άμαχοι, περιλαμβανομένου ενός εφήβου, σκοτώθηκαν σήμερα από πυραυλικό πλήγμα στο κέντρο της υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών πόλης Ντονέτσκ.

Οι αυτονομιστές επέρριψαν στις ουκρανικές δυνάμεις την ευθύνη για το πλήγμα σε μια κλειστή αγορά στο κέντρο της πόλης, πρωτεύουσα της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR), η οποία πρόκειται να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ενσωμάτωσή της στη Ρωσία.

Τα δημοψηφίσματα που καταγγέλλονται ως ψευδοδημοψηφίσματα από το Κίεβο και τη Δύση είναι πολύ πιθανό να δείξουν συντριπτική υποστήριξη για την ενσωμάτωση των περιοχών στη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία υποστηρίζει ότι επενέβη στην Ουκρανία εν μέρει για να προστατεύσει από τις διώξεις τους πολίτες που ζουν στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς, που περιλαμβάνει τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν τον ισχυρισμό ως ένα αβάσιμο πρόσχημα για έναν επιθετικό πόλεμο.

Ο στρατός της Ουκρανίας πυροβολεί στο κέντρο του Ντονέτσκ“, ανέφερε το αρχηγείο του στρατού της DPR σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δημοσιογράφος του Reuters στο σημείο είδε το πτώμα ενός εφήβου και άλλων τεσσάρων, μαζί με αρκετούς τραυματισμένους πολίτες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από το Κίεβο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε λάβει, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν“, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Αλεξέι Κουλέμζιν, ο δήμαρχος του Ντονέτσκ που εγκατέστησαν οι Ρώσοι, σε μια ανάρτηση στο κανάλι του στο Telegram.

Έκρηξη και στη Μελιτόπολη

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα και σε πολυσύχναστη αγορά στη Μελιτόπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η Μελιτόπολη ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Αυτή βρίσκεται στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, η οποία είναι μία από τις τέσσερις περιοχές στις οποίες θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένωσή τους με τη Ρωσία.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι και οι διορισμένοι από τις ρωσικές αρχές αξιωματούχοι αντήλλαξαν κατηγορίες για τη σημερινή έκρηξη.

Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της διορισθείσας από τους Ρώσους τοπικής διοίκησης, δήλωσε ότι η επίθεση διεξήχθη από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις με στόχο τον εκφοβισμό των πολιτών ενόψει των δημοψηφισμάτων.

Από την άλλη πλευρά ο εξόριστος πρώην δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ δήλωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε σκόπιμα από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής με στόχο να κατηγορήσουν την Ουκρανία για τρομοκρατία.

Ο Φεντόροφ πρόσθεσε ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη, ενώ δεν είναι γνωστός ο αριθμός των απωλειών μεταξύ των αμάχων. Πάντως, το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες αυτές.

Πάντως και την Τετάρτη, 13 βλήματα εκτοξεύθηκαν από το ουκρανικό πυροβολικό εναντίον της πόλης Ενέρχονταρ (όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια) και την περιοχή που γειτνιάζει με τον σταθμό.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε ως “υπερήρωες” τους υψηλόβαθμους Ουκρανούς διοικητές του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ, το οποίο διεξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της μάχης στη Μαριούπολη, που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Ρωσία στο πλαίσιο αναμενόμενης ανταλλαγής αιχμαλώτων, που περιελάμβανε κάπου 300 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και αλλοδαποί.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, στην επίτευξη της οποίας βοήθησε η Τουρκία, 215 Ουκρανοί –οι περισσότεροι από τους οποίους αιχμαλωτίστηκαν μετά την πτώση της πόλης-λιμάνι– αφέθηκαν ελεύθεροι χθες, Τετάρτη. Από την πλευρά της η Ουκρανία έστειλε πίσω στη Ρωσία 55 Ρώσους και Ουκρανούς που πρόσκεινται στη Μόσχα.

Δέκα αλλοδαποί αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι έπειτα από μεσολάβηση του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πέντε υπερήρωες έχουν ανταλλαγεί με 55 από εκείνους που δεν αξίζουν ούτε συμπόνια ούτε οίκτο”, δήλωσε ο Ζελένσκι, σε χθεσινοβραδινό διάγγελμά του όπου καλωσόρισε την ευρύτερη απελευθέρωση ως “μία νίκη για τη χώρα“.

Διαβάστε επίσης:

Τζέιμς Μποντ: Ποιος θα είναι ο επόμενος «007» – Οι αλλαγές που έρχονται στις νέες ταινίες (Video)

Ρωσία – Μεντβέντεφ: «Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών»

Παναγία των Παρισίων: Έτοιμη να ανοίξει ξανά πιο εντυπωσιακή από ποτέ!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:50