search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:40
MENU CLOSE

Τι έφερε από τη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης

26.09.2022 15:21
mitsotakis-nea-iorki-1-new

Με διαφορετικές εντυπώσεις  έφυγαν από τη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκαν την περασμένη βδομάδα για την ομιλία τους στη ΓΣ του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χωρίς να λάβει κάποια ιδιαίτερη «επιβράβευση» από την αμερικανική διοίκηση επέστρεψε  με τη βεβαιότητα της εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Αυτή η βεβαιότητα για την «στρατηγική ελληνοαμερικανική σχέση» του πρωθυπουργού προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο οι  Αμερικανοί «υποδέχτηκαν» και αντιμετώπισαν τον Ερντογάν, ο οποίος έφτασε στη Νέα Υόρκη αμέσως μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο του Οργανισμού της Σαγκάης  όπου συναντήθηκε  με τους «εχθρούς» των ΗΠΑ , προέδρους της Ρωσίας και της Κίνας.

Το μήνυμα των Αμερικανών στον Ερντογάν στάλθηκε άμεσα, πριν πατήσει το πόδι του σε αμερικανικό έδαφος: το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε την άρση του εμπάργκο όπλων στην κυπριακή δημοκρατία.

Με αυτήν την απόφαση οι ΗΠΑ ουσιαστικά  επιτρέπουν την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Κυπριακής δημοκρατίας (και) με αμερικανικά όπλα και προειδοποιούν έμμεσα τον Ερντογάν  για το μεγάλο τους ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο «οικόπεδο».

Η άρση του εμπάργκο για τον εξοπλισμό της Κύπρου αποτελεί  ίσως την πλέον έμπρακτη αμερικανική τοποθέτηση υπέρ των  ελληνοκυπριακών/ ελληνικών θέσεων τις τελευταίες δεκαετίες.  Κι αυτό ήταν το πρώτο αμερικανικό «δώρο» που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη.

Το δεύτερο αμερικανικό δώρο αποκαλύφθηκε από τους Τούρκους λίγες μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα την περασμένη Κυριακή. Το τουρκικό υπουργείο άμυνας διέρρευσε φωτογραφίες τραβηγμένες από drone στις οποίες φαίνεται η άφιξη στα λιμάνια Μυτιλήνης και Σάμου αμερικανικών (σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς) αρμάτων μάχης.

Το τουρκικό επιτελείο έδειξε τις φωτογραφίες, προκειμένου να αποδείξει ότι τα ελληνικά νησιά εξοπλίζονται κατά παράβαση (όπως υποστηρίζει η Αγκυρα) της Συνθήκης της Λοζάνης.

Ωστόσο, κι αυτό φαίνεται ότι είναι το δεύτερο αμερικανικό «δώρο» στον Μητσοτάκη, οι Αμερικανοί  έμμεσα φαίνεται να συμφωνούν με την ελληνική θέση «δεν αποστρατιωτικοποιείται ό,τι απειλείται». Γι αυτό άλλωστε και συμφώνησαν με την αποστολή αμερικανικών αρμάτων στα νησιά προκειμένου να αντικατασταθούν κάποια από τα τεθωρακισμένα (ρωσικά) που η Ελλάδα έστειλε στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα: η Αθήνα ζει τον μήνα του μέλιτος με την Ουάσιγκτον καθώς ο «αμερικανοτουρκικός γάμος» περνά μεγάλη κρίση. Το ερώτημα, ωστόσο, που απασχολεί παλιές καραβάνες της διπλωματίας  είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες για την Αθήνα, αν κάποια στιγμή τα ξαναβρεί το (αμερικανοτουρκικο) ζευγάρι…

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Προς το παρόν «όχι» σε συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Φυσικό αέριο: Επιστολή στην Κομισιόν για το πλαφόν από Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία

Σκάνδαλο Siemens: Απαλλαγή Χριστοφοράκου κι άλλων 19 για τα «μαύρα ταμεία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:39