search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:34
MENU CLOSE

Ελληνοτουρκικά: Προς το παρόν «όχι» σε συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

26.09.2022 14:09
giannis-oikonomoy-new

Η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη -τουλάχιστον όσο η Τουρκία επιμένει στην προκλητική ρητορική και στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου- να υπάρξει συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών στο ορατό μέλλον.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο της Πράγας (κάτι που άφησε ανοιχτό ο εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει «περαιτέρω ορατότητα προς την κατεύθυνση αυτή», προσθέτοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ήταν σαφής με λόγο τεκμηριωμένο και εντός του πλαισίου του πολιτικού πολιτισμού που πρέπει να χαρακτηρίζει την τοποθέτηση από το βήμα αυτό ενός ηγέτη μιας χώρας «που με αυτοπεποίθηση και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, εκπέμπει μηνύματα αποφασιστικότητας αλλά και νηφαλιότητας».

Με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο οποία συνεχίζεται χωρίς σταματημό και μετά την τοποθέτηση Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ, ο Γ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου», σημειώνοντας ότι η χώρα είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση και προσθέτοντας ότι η πολιτική της έναντι της τουρκικής κλιμάκωσης συνίσταται στην αποδόμηση των επιχειρημάτων της Άγκυρας βασει του διεθνούς δικαίου, στην ενίσχυση της αποτρεπτική ισχύ της χώρας και η προβολή, πανταχώθεν, την ανάγκη να επικρατήσει στην περιοχή κλίμα σταθερότητας και συνεννόησης, αλλά και η ανάδειξη της αδιέξοδης παρατεταμένης προκλητικής τακτικής της Τουρκίας.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην ομιλία Μητσοτάκη, επισήμανε ότι από το βήμα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, το γεγονός ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί «γλώσσα επιτιθέμενου» και ότι αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, αντιπαραβάλλοντας το ρόλο της Ελλάδας για την οποία είπε ότι δεν συμμετέχει σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις και ότι αποτελεί μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων, τονίζοντας ότι πλέον η φωνή της Ελλάδας είναι ισχυρή.

Όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία και τη νίκη των δυνάμεων της ακροδεξιάς και της λαϊκιστικής δεξιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -αφού δήλωσε ότι, όταν σχηματιστεί κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα συγχαρεί την (πιθανή) νέα ηγέτιδα της γείτονος χώρας, Τζόρτζια Μελόνι– σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει «πλούσια και διαφωτιστική εμπειρία» από αντίστοιχα φαινόμενα, αλλά και για το πόσο χρήσιμη είναι η σταθερότητα και μια κυβερνητική πολιτική, η οποία εμπειρία, όπως είπε, απαντά στις ανησυχίες του κόσμου με αποτελέσματα που δίνουν λύσεις στις αγωνίες και τις ανάγκες των πολιτών.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε και νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «έχουν επανέλθει με πολύ μεγάλη ένταση στην ευκολία του ψέματος, αλλά και του ασύστολου λαϊκισμού. Δυστυχώς, η χώρα μας έζησε αυτή την εμπειρία στη δεκαετία του 2010 και έμαθε από τα παθήματά της. Και δεν πρόκειται, στο ορατό μέλλον, να ξαναπέσει σε αστάθεια και στην περιδίνηση των μαθητευόμενων μάγων της πολιτικής, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ, οικτρά αμετανόητος, συνεχίζει στο δρόμο του ψεύδους και της αερολογίας, υποτιμώντας τόσο τη νοημοσύνη, όσο και την εμπειρία των πολιτών της χώρας μας», με έμφαση το ενεργειακό και το ΕΣΥ.

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Επιστολή στην Κομισιόν για το πλαφόν από Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία

Σκάνδαλο Siemens: Απαλλαγή Χριστοφοράκου κι άλλων 19 για τα «μαύρα ταμεία»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάρτηση για τα 33 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:33