search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 02:59
MENU CLOSE

«Εμφύλιος» στο ΕΛΚ για τη στήριξη Βέμπερ στην ακροδεξιά συμμαχία της Μελόνι

27.09.2022 16:01
weber-new-01
© Eurokinissi

Ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο εξελίχθηκε χθες στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Οι ηγέτες του γερμανικού κόμματος CSU επέκριναν τη Δευτέρα τον συνάδελφό τους Μάνφρεντ Βέμπερ —τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος— ότι είχε ενεργή συμμετοχή στην εκστρατεία στις ιταλικές εκλογές για το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το οποίο με τις ψήφους του θα χορηγήσει την ακροδεξιά συμμαχία της Τζόρτζια Μελόνι την πλειοψηφία στο ιταλικό κοινοβούλιο.

«Δεν είναι δουλειά του ΕΛΚ και των αστικών κομμάτων να διευκολύνουν δεξιές εθνικιστικές και ριζοσπαστικές δεξιές κυβερνήσεις», δήλωσε ο ηγέτης του CSU Μάρκους Σόντερ μετά από μια συνάντηση της ηγεσίας του κόμματος τη Δευτέρα. «Είμαστε πάντα σαφείς ότι τραβάμε ένα τείχος απέναντι σε ριζοσπαστικές δεξιές, νεοφασιστικές ομάδες, αυτή είναι επίσης η συντριπτική άποψη στο CSU».

Κεκλεισμένων των θυρών στη συνάντηση της Δευτέρας, η κριτική φέρεται να ήταν ακόμη πιο έντονη, με τον επικεφαλής της ομάδας Αλεξάντερ Ντόμπριντ να ζητά από τον συνάδελφό του Βέμπερ να αποκλείσει τις συνεργασίες με μεταφασίστες, ανέφερε η SZ, επικαλούμενη συμμετέχοντες. Μετά τη συνάντηση, ο Ντόμπριντ είπε στη δημόσια τηλεόραση ότι η κεντροδεξιά δεν θα πρέπει ποτέ να υποστηρίξει «αυτούς που κρατούν τους αναβολείς για τους δεξιούς εθνικιστές στην Ευρώπη».

«Η Ιταλία είναι Ιταλία»

Ο Βέμπερ προσπάθησε να υπερασπιστεί την υποστήριξή του για τη συμμαχία του Μπερλουσκόνι με τη Μελόνι σε γερμανική τηλεοπτική εκπομπή prime time χθες το βράδυ, λέγοντας ότι συμφωνεί ότι χρειάζεται ένα τείχος προστασίας κατά της ακροδεξιάς και ότι ήταν «ο πρώτος που παρείχε αυτές “τις πέτρες” για αυτό το τείχος προστασίας» — στη Γερμανία.

Αλλά «η Ιταλία», είπε, «είναι η Ιταλία». Ο Βέμπερ υποστήριξε ότι χάρη στη συμμετοχή της Forza Italia στη συμμαχία της Μελόνι, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία θα έχει «σαφείς φιλοευρωπαϊκές προτεραιότητες και θα θέλει να εμβαθύνει και να ενισχύσει την Ευρώπη».

«Γι’ αυτό συνιστώ λίγη ψυχραιμία ως προς την Ιταλία», είπε ο Βέμπερ. «Τώρα εναπόκειται στον [Ιταλό Πρόεδρο] Σέρτζιο Ματαρέλα να οικοδομήσει μια λογική κυβέρνηση».

Ο Βέμπερ πρόσθεσε ότι η Μελόνι ήξερε ότι θα έπαιρνε τα χρήματα για την ανάκαμψη που διατέθηκαν στην Ιταλία από την ΕΕ «αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύτηκε [ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο] Ντράγκι».

Ο ηγέτης του ΕΛΚ είπε ότι είναι έτοιμος να κάνει «ένα άλμα πίστης, χωρίς να γνωρίζει τι θα συμβεί», επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν ισχυροί οικονομικοί άνεμοι και μια ύφεση τον επόμενο χειμώνα, που θα αναγκάσει τη Ρώμη να «κυβερνήσει από το κέντρο».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Μελόνι θα κατέρρεε σύντομα ούτως ή άλλως, δεδομένης της ιστορίας των βραχύβιων συνασπισμών της Ιταλίας, ο Βέμπερ απάντησε: «Έχετε δίκιο, αυτό που θα χρειαζόταν περισσότερο η Ιταλία είναι μια σταθερή κυβέρνηση».

Διαβάστε επίσης:

«Χαστούκι» στον Ερντογάν από ΕΕ και ΗΠΑ: Να σταματήσουν οι απειλές κατά της Ελλάδας

Μητσοτάκης στο Υπουργικό για Τουρκία: Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ

Νάσος Ηλιόπουλος στο topontiki.gr: Μια κυβέρνηση σαν παρακρατικός μηχανισμός δεν θα ενδιαφερθεί αν τα βγάζουν πέρα οι πολίτες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48