search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:22
MENU CLOSE

Νάσος Ηλιόπουλος στο topontiki.gr: Μια κυβέρνηση σαν παρακρατικός μηχανισμός δεν θα ενδιαφερθεί αν τα βγάζουν πέρα οι πολίτες

27.09.2022 06:00
ILIPOULOS NEW

Με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θέση πως η «οπισθοδρόμηση» με τη νίκη της ακροδεξιάς Μελόνι στη γειτονική Ιταλία, βαραίνει και τις προοδευτικές δυνάμεις, σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μιλώντας στο topontiki.gr, o Νάσος Ηλιόπουλος εξηγεί πώς μια ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο θα μπορούσε να ελέγξει τις τιμές του ρεύματος, προς όφελος του καταναλωτή ενώ ταυτόχρονα πώς αυτό θα οδηγούσε και τους άλλος παρόχους να μειώσουν τις τιμές. Ο κ. Ηλιόπουλος μιλά ακόμη για την Εξεταστική Επιτροπή και το Predator, για την ανάγκη να έχει η ΕΕ μια καλή γνώση για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ενώ τοποθετείται και για το ζήτημα της έλλειψης αναισθησιολόγων.

Επιπλέον, απαντά στο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα συνεχίσει να δίνει πρωταρχική σημασία στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

  • Οι εκλογές στην Ιταλία την Κυριακή οδηγεί τη χώρα αυτή σε μια διακυβέρνηση ως αποτέλεσμα συνεργασίας Δεξιάς και Ακροδεξιάς. Σας ανησυχεί αυτό το φαινόμενο;

Οι πολιτικές λιτότητας και η απουσία ουσιαστική αλληλεγγύης συνδέεται με την άνοδο του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Όσο δεν υπάρχει ανατροπή της συγκεκριμένης κατεύθυνσης τόσο τέτοια πολιτικά φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται.

Στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι ξεχνάνε εύκολα τη δυναμική που έχει αποκτήσει η Λεπέν στη Γαλλία και τα προβλήματα που προκαλεί συνεχώς ο Όρμπαν της Ουγγαρίας. Και τώρα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα στην Ιταλία. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου υπάρχει μια σαφής οπισθοδρόμηση. Η ευθύνη όμως γι’ αυτή την οπισθοδρόμηση βαραίνει και τις προοδευτικές δυνάμεις. Ζήσαμε μια διπλή αποτυχία. Η αδυναμία εκλογικής συνεννόησης αν θέλετε, είναι το αποτέλεσμα αυτής της αποτυχίας. Η ρίζα βρίσκεται στην αδυναμία να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την έκρηξη των ανισοτήτων. Μία αριστερά εγκλωβισμένη πολλές φορές σε νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις αδυνατεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Σε αυτή τη συνθήκη ακόμη και μία εκλογική σύμπραξη θα είχε περιορισμένα όρια.  

  • Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ την κρατικοποίηση της ΔΕΗ στην περίπτωση που σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Πώς θα ωφελούσε τον καταναλωτή μια τέτοια κίνηση;

Μια ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, θα ήταν μια ΔΕΗ που θα μπορούσαν να ελεγχθούν οι τιμές του ρεύματος σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Το κράτος θα απορροφούσε σε μεγάλο βαθμό την ακρίβεια υποστηρίζοντας άμεσα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και δεν θα έριχνε αυτή την υποστήριξη στον κουβά της αισχροκέρδειας που δεν έχει πάτο – όπως σήμερα συμβαίνει. Επίσης μια πραγματικά δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού με χαμηλότερες τιμές θα επηρέαζε την τιμολόγηση του ρεύματος και των άλλων εταιρειών, οι οποίες σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο δεν θα κυνηγούσαν τα υπερκέρδη που απολαμβάνουν σήμερα εις βάρος των καταναλωτών και πελατών τους. Θα νοιάζονταν περισσότερο να τους παρέχουν κι αυτές με τη σειρά τους προστασία. Στη Γερμανία και τη Γαλλία οι κυβερνήσεις επιλέγουν τις κρατικοποιήσεις, διότι σε αυτή τη συγκυρία μόνο έτσι μπορεί να ελεγχθεί η αγορά του ρεύματος. Είναι κοινώς αποδεκτό πλέον σε όλη την Ευρώπη, πλην της Ελλάδας που κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης, ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία χωρίς γενναίες κρατικές πρωτοβουλίες δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική στήριξη των πολιτών. Ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ είναι ένα κρίσιμο βήμα που μαζί με μια σειρά από μέτρα όπως η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου και η επιβολή πλαφόν στην αγορά θα δώσει ανάσα άμεσα σε πολίτες και επιχειρήσεις. Εδώ το κρίσιμο δεν είναι το ύψος των επιδοτήσεων αλλά η αλλαγή του μοντέλου.  

  • Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μικρό ποσοστό του κόσμου ενδιαφέρεται για τις υποκλοπές, ενώ αρκετοί δημοσιολογούντες εκφράζουν δυσαρέσκεια για την έμφαση που δίνεται από την αντιπολίτευση στο θέμα αυτό. Πιστεύετε πως αποτυπώνουν την πραγματικότητα; Τα ζητήματα Δημοκρατίας και Θεσμών είναι λιγότερο σημαντικά από την επιβίωση;

Η δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια. Δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια χωρίς δημοκρατία. Μία κυβέρνηση που δεν σέβεται τους κανόνες και λειτουργεί ως παρακρατικός μηχανισμός, μια κυβέρνηση δηλαδή που αδιαφορεί για το κοινό καλό δεν θα ενδιαφερθεί ούτε για την αδυναμία των πολιτών να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις του μήνα. Αν δεν λειτουργεί εύρυθμα το πολίτευμα και οι θεσμοί, τότε ανακύπτουν ζητήματα καθημερινότητας με μαθηματική ακρίβεια. Γι’ αυτόν τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει και θα συνεχίσει να δίνει πρωταρχική σημασία στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Όταν βλέπει κανείς πως για αδιευκρίνιστο λόγο παρακολουθούταν ένας ευρωβουλευτής και μετέπειτα αρχηγός κόμματος, καθώς και ένας πρώην υπουργός της αντιπολίτευσης, τότε μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο απροστάτευτος σε τέτοιες μεθοδεύσεις είναι ένας πολίτης χωρίς πολιτικό αξίωμα. Για εμάς είναι ζήτημα αρχής η αποκάλυψη της αλήθειας στο σκάνδαλο των υποκλοπών, γιατί είναι ζήτημα αρχής η θωράκιση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

  • Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η παρακολούθηση μέσω Predator σχετίζεται με την κυβέρνηση; Ο κ. Γεραπετρίτης σας έχει καλέσει να παρουσιάσετε στοιχεία για αυτόν τον ισχυρισμό. Υπάρχουν; Γιατί η παρακολούθηση Σπίρτζη αντιμετωπίζεται σχεδόν ως μη γενόμενη;

Όπως είδαμε στην Εξεταστική Επιτροπή τις προηγούμενες ημέρες, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έκαναν τα πάντα για να μην εξεταστούν βασικοί μάρτυρες της υπόθεσης. Για παράδειγμα, η εκπρόσωπος της εταιρείας που εμπορεύεται το συγκεκριμένο λογισμικό δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραστεί και οι βουλευτές της ΝΔ δεν επέμειναν ως είχαν τη δυνατότητα στη φυσική της παρουσία. Από την κυβέρνηση συντηρείται με κάθε τρόπο ένα πέπλο μυστηρίου ακριβώς για να μην έρθουν σε δύσκολη θέση όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να «ξεχαστεί» το θέμα. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, βρίσκεται και η επιχείρηση συγκάλυψης της παρακολούθησης του Χρήστου Σπίρτζη με αποκορύφωμα την άρνηση να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Όμως, αυτές οι πρακτικές δεν πρόκειται να περάσουν. Η επόμενη Βουλή στην οποία θα υπάρχει προοδευτική πλειοψηφία θα συγκροτήσει προανακριτική επιτροπή και εκεί όλα θα έρθουν στο φως όσο και αν η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί το αντίθετο.

  • Το ζήτημα των υποκλοπών θα τεθεί στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κα Γιούροβα στις Βρυξέλλες;

Σε κάθε θεσμική συνάντηση, όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επανέρχεται στο θέμα. Αυτό έχουν κάνει και οι ευρωβουλευτές μας όλο αυτό το διάστημα. Η ΕΕ θα πρέπει να έχει μια καλή γνώση για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ώστε όπου είναι αυτό δυνατόν να υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις.

  • Κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Παίδων ο κ. Τσίπρας ζήτησε την άμεση επίταξη αναισθησιολόγων και από τον ιδιωτικό τομέα, ως λύση ανάγκης. Πώς θα λυθεί το σύνθετο αυτό πρόβλημα οριστικά;

Αυτές τις μέρες ζούμε ταυτόχρονα την αποτυχία των κακοσχεδιασμένων πειραματισμών για τον «προσωπικό γιατρό» και μια σειρά από καταγγελίες για νοσοκομεία που βρίσκονται στο όριο. Στη λίστα αναμονής του Παίδων υπάρχουν 3.000 παιδιά για χειρουργεία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ποτέ δεν πίστεψε στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Παρά την υγειονομική κρίση δεν έβαλε μυαλό. Υποβαθμίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος του ιδιωτικού κέρδους. Κάνει ότι μπορεί ώστε να εξαναγκάζει ανθρώπους που περνάνε δύσκολα να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Όπως είπατε κι εσείς, η άμεση επίταξη αναισθησιολόγων είναι μια λύση ανάγκης. Αλλά δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση. Ένα ευρύτερο σχέδιο υποστήριξης του ΕΣΥ οφείλει να ξεκινήσει από πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις έτσι ώστε να σταματήσουμε την φυγή του ιατρικού προσωπικού στο εξωτερικό.

Η γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ σε αυτή την βάση, όπως παρουσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, θα συμβάλει στην ενίσχυση του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας υγείας. 

Διαβάστε επίσης:

Προβάδισμα από 7,7 έως 8,7 μονάδες δίνουν στη ΝΔ δύο νέες δημοσκοπήσεις (Video)

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν είναι ισότιμή μας, θα λογοδοτήσει (Video)

Ελληνοτουρκικά: Προς το παρόν «όχι» σε συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:22