search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:10
MENU CLOSE

Ρωσία: «Χρυσάφι» για ένα εισιτήριο προς τη «μεγάλη φυγή» – Ο Πούτιν κλείνει τα σύνορα με τη Γεωργία (Videos)

27.09.2022 12:30
russia_new

Μέχρι 25.000 ευρώ έφτασε το «εισιτήριο» σε ένα ιδιωτικό τζετ, που μπορεί να είναι το «όχημα της ελευθερίας» για τους Ρώσους που καλούνται στα όπλα, μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν για επιστράτευση 300.000 εφέδρων.

Η τιμή για μία θέση σε ιδιωτικά τζετ έχει εκτοξευτεί στα ύψη, καθώς οι Ρώσοι φοβούνται πως μετά τα περιοριστικά μέτρα στα σύνορα με την Γεωργία, μπορεί να κλείσουν οι οδοί διαφυγής και προς την Αρμενία και την Τουρκία.

Φυγή με ταξικά κριτήρια

Προφανώς τέτοια ποσά μπορούν να δώσουν μόνο οι πλούσιοι Ρώσοι, που δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να συμμερισθούν με τα πατριωτικά κελεύσματα του Κρεμλίνου. Οι «δημοφιλείς» προορισμοί για τους γόνους των πλούσιων οικογενειών της Ρωσίας, που θέλουν να αποφύγουν τη ν επιστράτευση είναι η Αρμενία και η Τουρκία, αλλά και το Αζερμπαϊτζάν, όπου οι Ρώσοι μπαίνουν χωρίς βίζα.

Η αυξημένη ζήτηση εναέριων μέσων διαφυγής έχει ως αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η τιμή ενοικίασης ενός τζετ: τα ιδιωτικά οκταθέσια αεροσκάφη ενοικιάζονται από 80 έως 140 χιλιάδες ευρώ, τιμή πολλαπλάσια της συνηθισμένης.

Η εικόνα της φυγής των πλουσιόπαιδων προκαλεί κοινωνικές εντάσεις, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τέτοια ποσά και αισθάνονται ότι οι πιο φτωχοί καλούνται να σηκώσουν το βάρος των επιλογών του Κρεμλίνου.

«Η κατάσταση είναι τρελή», δήλωσε ο Γεβγένι Μπίκοφ, διευθυντής της εταιρείας Your Charter, που έχει ως αντικείμενο την ενοικίαση μικρών ιδιωτικών αεροσκαφών. «Είχαμε 50 αιτήματα κάθε μέρα και τώρα έχουμε 5.000», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε θέσεις για όλους», εξήγησε, παρότι η εταιρία του έχει ενοικιάσει μεγαλύτερα αεροσκάφη για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες ενοικίασης ιδιωτικών τζετ είναι ότι δεν μπορούν να βρουν αεροσκάφη, ούτε να τα ασφαλίσουν, εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ στη Ρωσία.

Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί και στα χερσαία σύνορα της Ρωσίας, καθώς τα εισιτήρια στις τακτικές εμπορικές πτήσεις έχουν εξαντληθεί για τις προσεχείς ημέρες.

Λόγω της αυξημένης ζήτησης ακόμα το πιο φτηνό εισιτήριο στην τακτική πτήση προς το Ερεβάν έχει φτάσει στα 3.000 ευρώ.

Το νέο brain drain

Η φρενίτιδα εξόδου των Ρώσων για να αποφύγουν την επιστράτευση φέρνει τη ρωσική κοινωνία μπροστά σε ένα νέο πρόβλημα: το brain drain. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μίας επιχείρησης δημιουργίας λογισμικού για βιντεοπαιχνίδια, με έδρα στη Μόσχα, η οποία ναύλωσε ένα μεγάλο αεροσκάφος για να φυγαδεύσει στο εξωτερικό τους υπαλλήλους της, όπως γράφει η ρωσική οικονομική εφημερίδα Kommersant.

Κι επειδή αυτοί που φεύγουν δεν είναι μόνο οι γόνοι των πλούσιων οικογενειών, αλλά και νέοι επιστήμονες που θα είχαν πολλά να προσφέρουν στη ρωσική οικονομία, το φαινόμενο του brain drain έχει θορυβήσει τους παράγοντες της ρωσικής αγοράς.

Το Κρεμλίνο αντιδρά με κατασταλτικά μέτρα, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι στις προσεχείς ημέρες μπορεί να αποφασιστεί κλείσιμο των συνόρων.

Τεταμένη κατάσταση στα σύνορα με τη Γεωργία

Από ανεξάρτητες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έγινε γνωστό ότι Ρώσοι συνοριοφύλακες απαγορεύουν από την Κυριακή σε ορισμένους πολίτες να βγουν από τη χώρα, επικαλούμενοι τη νομοθεσία για την επιστράτευση.

Βεβαίως το Κρεμλίνο διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε χθες: «Δεν γνωρίζω τίποτα γι αυτό. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τέτοιο θέμα».

Όμως ήταν μια απάντηση που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και επίσημα, εντός των προσεχών ημερών, γεγονός που πυροδότησε περισσότερες φήμες, που συνδυάστηκαν με την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Γεωργία.  Η κινητοποίηση του ρωσικού στρατού έχει ως στόχο τη δημιουργία σημείων ελέγχου σε όλη τη μεθόριο με τη Γεωργία και ορισμένες πηγές αφήνουν ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου.

Την εικόνα της φυγής των Ρώσων διογκώνουν ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις, όπως η γερμανική. Η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ δήλωσε χαρακτηριστικά στην Frankfurter Allgemeine ότι όσοι «αντιτίθενται με θάρρος στον Πούτιν, και ως εκ τούτου κινδυνεύουν, μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία». «Όσοι αγαπούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι καλοδεχούμενοι στη Γερμανία», πρόσθεσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Ύψιστη προτεραιότητα το Ντονέτσκ και για εμάς και για τους Ρώσους

Νέα ηχηρή απάντηση των ΗΠΑ προς την Τουρκία – Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται

«Δίαυλος» επικοινωνίας για τα πυρηνικά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:07