search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:57
MENU CLOSE

Τι βλέπουν οι μετεωρολόγοι για τον χειμώνα που έρχεται και πώς θα επηρεάσει τις τσέπες μας (Photos)

04.10.2022 06:00
xioni-europe

Με τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν τον χειμώνα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Η επίσημη μετεωρολογική υπηρεσία της ΕΕ εκτιμά ότι το φαινόμενο Λα Νίνια θα έχει ως συνέπεια ο χειμώνας αυτός να είναι κρύος και ξηρός, άρα θα αυξηθεί το κόστος θέρμανσης.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF) εκτιμά ότι οι συνθήκες θα είναι «δύσκολες», με το κρύο και την ξηρασία που θα προκαλεί το φαινόμενο Λα Νίνια το οποίο τροφοδοτούν οι καιρικές συνθήκες στον Ειρηνικό.

Ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής «Κοπέρνικος», που λειτουργεί στο ECMWF, δήλωσε ότι «η Λα Νίνια τείνει να προκαλεί αναστάτωση στους δυτικούς ανέμους, επιφέροντας υψηλές πιέσεις πάνω από τη Ευρώπη, κάτι που μας δείχνουν τα μοντέλα από την αρχή του χειμώνα. Σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει πιθανότητα οι ανατολικοί άνεμοι να προκαλέσουν υποχώρηση των συνηθισμένων θερμοκρασιών».

«Υπάρχει μεγαλύτερη της συνήθους πιθανότητα να έχουμε ένα κύμα ψύχους στην αρχή του χειμώνα», πρόσθεσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, προσθέτοντας ότι πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για τις καιρικές συνθήκες θα γίνουν σε τρεις – τέσσερις εβδομάδες, όπως γράφει ο Guardian.

Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων συνέπεσαν με την προειδοποίηση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής για την ενέργεια (Ofgem)  ότι υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος» για ελλείψεις φυσικού αερίου τον χειμώνα, κάτι που πλήξει την επάρκεια στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σε επιστολή της που έφεραν στο φως οι Times, η Ofgem προειδοποίησε ότι «εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για ελλείψεις φυσικού αερίου τον χειμώνα 2022-23 στη Βρετανία. Ως συνέπεια υπάρχει ενδεχόμενο η Βρετανία να μπει σε κατάσταση ανάγκης για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο».

Ο διευθυντής της Ofgem, Γκρέντον Τόμπσον δήλωσε ότι σε περίπτωση ανάγκης για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο θα κλείσουν οι μονάδες παραγωγής ρεύματος που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

«Αυτό που μας δείχνουν τα μοντέλα μας αυτή τη στιγμή είναι μία ελαφρώς υψηλότερη πιθανότητα, απ΄ ό, τι είναι συνηθισμένο, να έχουμε ένα κύμα ψύχους τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.  Χρησιμοποιούμε δεδομένα από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας και τις αντίστοιχες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, με συνεισφορά επίσης από την Ιαπωνία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπουοντέμπο. «Αυτά τα μοντέλα δείχνουν υψηλότερες πιέσεις στην αρχή του χειμώνα στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι όλα τα μοντέλα δείχνουν διαταραχή στους δυτικούς ανέμους μας δίνει κάποια βεβαιότητα για τις προβλέψεις», πρόσθεσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής «Κοπέρνικος».

Οι καιρικές συνθήκες που εκτιμάται ότι θα επικρατήσουν θα έχουν ως συνέπεια να αυξηθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο για την θέρμανση, ενώ παράλληλα θα μειωθεί η συνεισφορά των ανέμων και των βροχοπτώσεων για την παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Το μόνο καλό νέο που έχει ο Μπουοντέμπο είναι ότι σε ένα τυπικό έτος με την επιρροή του φαινομένου Λα Νίνια, οι καιρικές συνθήκες τείνουν να αλλάζουν στα μέσα του χειμώνα, με την επικράτηση δυτικών ανέμων, που ανεβάζουν τη θερμοκρασία.

Διαβάστε επίσης:

Ινδονησία: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες – Οπαδοί ξεψυχούσαν στα χέρια των παιχτών

Συναγερμός για το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod – Ο Πούτιν κινητοποιεί το «όπλο της Αποκάλυψης» (Photos/Videos)

Βραβεία Νόμπελ: Στον γενετιστή Σβάντε Πάαμπο δόθηκε το Νόμπελ Ιατρικής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:51