search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 06:57
MENU CLOSE

Κυβερνητικό αλαλούμ με το ωράριο των καταστημάτων – Το «μπαλάκι» στους εμπορικούς συλλόγους

06.10.2022 06:00
kovid-ermou-new-012

Μια ημέρα μετά την παράκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους βουλευτές του κόμματος του να είναι προσεκτικοί στην επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία προκειμένου να μην προκαλούν τους πολίτες, δημιουργήθηκε ένα πραγματικό αλαλούμ με αφορμή το ωράριο των καταστημάτων το οποίο ανέδειξε τις αρρυθμίες της κυβέρνησης.

Το αίτημα της μείωσης του ωραρίου, αίτημα που τέθηκε από τους εμπορικούς συλλόγους στα πλαίσια της προσπάθειας για εξοικονόμηση ενέργειας, έδειξε ξεκάθαρα ότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας στην κυβέρνηση αλλά και διαφορετικές απόψεις για όλα τα θέματα.

Επίσης, έδειξε ότι η κυβέρνηση μπαίνει σε συζήτηση τέτοιων προτάσεων χωρίς προηγουμένως να έχει βρει τα «εργαλεία» με τα οποία δεν θα θιγούν οι εργαζόμενοι. Από την πρώτη στιγμή έγινε άλλωστε γνωστό ότι  οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να υποστούν μεγάλη μείωση μισθού – μέχρι και 20% – δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός για να διαπιστώσει αν οι επιχειρήσεις τηρούν τον νόμο.

Ακόμα σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντέδρασε καθώς αν μειωνόταν το ωράριο θα μειωνόταν και ο τζίρος και τότε θα χρειαζόταν να δοθεί ένας νέος γύρος ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που θα επηρεάζονταν.

Παράλληλα, το γεγονός ότι οι μεγάλες ξένες αλυσίδες δεν θα ακολουθούσαν αυτή την λογική, θα έφερνε στην αγορά πολλά προβλήματα και ενδεχομένως και πολλά λουκέτα.

Και μπορεί τελικά χθες το μεσημέρι ο υπουργός  Ανάπτυξης να ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του ωραρίου, λίγο νωρίτερα ωστόσο, ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, είχε επιβεβαιώσει τις σχετικές πληροφορίες. Μιλώντας σε οικονομικό site είχε αναφέρει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, σε μια προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.

Το αίτημα επρόκειτο να συζητηθεί μάλιστα χθες το μεσημέρι, μεταξύ του υπουργού και των εκπροσώπων της αγοράς ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε σε συνέντευξη του, πως η «συζήτηση για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους ενόψει του φετινού χειμώνα, τώρα ανοίγει».

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι είχαν δώσει και λεπτομέρειες για το θέμα στους οικονομικούς συντάκτες λέγοντας ότι είναι έτοιμη η σχετική νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Ανάπτυξης για λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 8 το βράδυ.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αντιλαμβανόμενοι το βουητό που σήκωσε η ιστορία μέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα, έσπευσαν μέσω διαρροών να κλείσουν κάθε συζήτηση πριν μάλιστα ο υπουργός μπει στη σύσκεψη που είχε με παράγοντες τις αγοράς.  

Προφανώς, υπήρξε και επικοινωνία με τα κυβερνητικά στελέχη που ανέδειξαν την πρόταση για να μαζευτεί η ιστορία.  

Έτσι, λίγη ώρα αργότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων».

Ο υπουργός δήλωσε ακόμα ότι, «το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβουλία που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους».

Κατά τα άλλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης πέταξε το «μπαλάκι» στους εμπορικούς συλλόγους, λέγοντας: «Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος, το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας για τουρκικές προκλήσεις: «Δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούμε – Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της»

Σακελλαροπούλου για Τουρκία: Ο αναθεωρητισμός και η προκλητική ρητορική θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη

Οι προτάσεις της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Κοινή προμήθεια και ανώτατο όριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 06:56