search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:38
MENU CLOSE

Οι προτάσεις της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Κοινή προμήθεια και ανώτατο όριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

05.10.2022 19:39
ursula-new

Τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου περιγράφει σε επιστολή που έστειλε στους ηγέτες της ΕΕ η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Όπως αναφέρε η πρόεδρος της Κομισιόν,

«Πρώτον, πρέπει να λάβουμε μέτρα που μπορούν να μειώσουν την τιμή που πληρώνουμε για τις εισαγωγές αερίου μας, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού. Ως εκ τούτου, συνιστώ την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τους αξιόπιστους προμηθευτές μας για τη μείωση των τιμών του εισαγόμενου αερίου κάθε είδους.

Χάρη σε έμπιστους εταίρους όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, καταφέραμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο αγωγών με ταχύτητα ρεκόρ. Ένας οδικός διαπραγματευτικός χάρτης που θα μειώνει το κόστος προμηθειών από αυτούς τους εταίρους θα ήταν προς το αμοιβαίο συμφέρον μας. Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μας με τη Νορβηγία θα πρέπει να καταλήξουν σε μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή εταιρική σχέση που αντανακλά την κοινή μας φιλοδοξία απεξάρτησης από τις εκπομπές άνθρακα, προσφέρει προοπτική για χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου
εν μέσω της παρούσας κρίσης
», αναφέρει.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε έναν περιορισμό τιμών σε σχέση με το TTF με τρόπο που να συνεχίζει να διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη και που θα αποδεικνύει ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα για το φυσικό αέριο», έγγραψε αναφερόμενη στον δείκτη τιμής φυσικού αερίου της Ολλανδίας (TTF) που αποτελεί σημείο αναφοράς για το κόστος στην Ευρώπη.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, «Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα πρέπει να περιορίσουμε αυτή την πληθωριστική επίδραση του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια, παντού στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, συνοδεύοντας τη δράση μας για το εισαγόμενο φυσικό αέριο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την εισαγωγή ενός προσωρινού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, φαίνεται ένα άνοιγμα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με άλλες πηγές να εστιάζουν στην ενότητα των 15 κρατών μελών μελών που συνυπέγραψαν την επιστολή (την οποία προώθησαν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία) για ένα γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο υπογραμμίζοντας ότι θα ασκήσουν πίεση στην επερχόμενη άτυπη σύνοδο και θα ζητήσουν «ισχυρό πολιτικό μήνυμα» για την ανάγκη μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου

Ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις προτάσεις

Με ένα tweet ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει την πρόταση της Προέδου της Κομισιόν για πλαφόν στο TTF, ως επείγον μέτρο για την αντμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πολύ σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Όπως άλλωστε επισημαίνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «η επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και την επιμονή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Οι θέσεις της Προέδρου της Κομισιόν για την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όλων των ειδών στην αγορά της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, πρέπει να γίνουν αποφάσεις ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιφέρει πόνο και να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική και τα επιχειρήματα της Ελλάδος που εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός εδώ και αρκετό καιρό ως την αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή και την απόλυτη προσωπική δικαίωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων υπέρβασης των προβλημάτων».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Πρόταση για «ενεργειακό» ευρωομολόγο στη Σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών – Θα ζητήσει πακέτο κυρώσεων για Τουρκία

Μπινός, Κοτιγιάρ, Ιπέρ κόβουν τα μαλλιά τους σε αλληλεγγύη στις Ιρανές γυναίκες (Photos/Video)

Βερολίνο: Η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από την τουρκολιβυκή συμφωνία – Δύο κράτη δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία σε βάρος τρίτου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:38