search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:29
MENU CLOSE

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ναι σε – προσωρινό – πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου (Video)

05.10.2022 11:51
von der leyen2222

Κάνοντας στροφή από τη μέχρι τώρα στάση της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει λόγο για – προσωρινή – επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Μιλώντας το πρωί στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Φον ντερ Λάιεν  τόνισε ότι θα πρέπει να επιβληθεί μια οροφή στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό θα πρέπει να γίνει, πρότεινε, σε προσωρινή βάση, μέχρι την καθιέρωση ενός νέου δείκτη αναφοράς για το καύσιμο που θα αφορά και πάλι ολόκληρη την Ένωση.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχουν ίσοι όροι στην εσωτερική αγορά της ενέργειας και να εξασφαλιστεί κοινή προμήθεια ενέργειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται δηλαδή για αντίστοιχη κίνηση με εκείνη του 2020 όταν η Ευρωπαική Ενωση προμηθεύτηκε για λογαριασμό των 27 χωρών- μελών της τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

«Το πλαφόν πρώτο βήμα στην πορεία προς μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση»

Εδικότερα τόνισε ότι «πρέπει να περιορίσουμε αυτόν τον πληθωριστικό αντίκτυπο του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι’ αυτό είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

«Αυτό το ανώτατο όριο θα ήταν ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» πρόσθεσε η Φον ντερ Λάιεν.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες γι’ αυτό και ότι πρόκειται για μέτρα «μεγάλης εμβέλειας».

Οι εξαιρετικές στιγμές απαιτούν έκτακτα μέτρα

«Οι εξαιρετικές στιγμές απαιτούν έκτακτα μέτρα, έκτακτης ανάγκης», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, καλώντας τα κράτη-μέλη να ενεργούν με ενότητα και αλληλεγγύη.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας», ανέφερε στη συνέχεια, λέγοντας ότι: «Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε να κατακερματιστούμε. Είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τελικός στόχος η ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση το RePowerEU – το εργαλείο για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει τις επενδύσεις σε υποδομές, όπως αγωγούς, διασυνδέσεις, ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με αυτό τον τρόπο, είπε, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να επιταχύνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, να εκσυγχρονίσουν τις ενεργειακές υποδομές, να διατηρήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στις παγκόσμιες αγορές.

Διαβάστε επίσης

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε βενζινάδικο – Άλλα εισέπραττε και άλλα δήλωνε στην εφορία (Photos/Video)

Επιταγή ακρίβειας: Νέες κατηγορίες δικαιούχων – Ποιοι και πότε θα λάβουν τα 250 ευρώ

Εμπορικά καταστήματα: Μείωση ωραρίου λειτουργίας στην Θεσσαλονίκη – «Ανοιχτό» και για την Αθήνα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28