search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 03:46
MENU CLOSE

Ιράν: Τουλάχιστον 185 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 19 παιδιά έχουν έως τώρα σκοτωθεί στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται

09.10.2022 13:01
Iran_new

Δύο μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στο Ιράν, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Κύμα διαδηλώσεων συνταράσσει το Ιράν μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης, κουρδικής καταγωγής Αμινί, που πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τήρησε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που ισχύει στην Ισλαμική Δημοκρατία για τις γυναίκες.

Μέλος της πολιτοφυλακής Μπασίτζ, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, σκοτώθηκε χθες βράδυ «αφού υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι μετά από ένοπλη επίθεση πλήθους» στο νότιο τμήμα της Τεχεράνης, σύμφωνα με το IRNA.

Χθες βράδυ σκοτώθηκε επίσης ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης σε διαδηλώσεις στη Σαναντάτζ, πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, της επαρχίας καταγωγής της Μαχσά Αμινί.

Οι δύο αυτοί νεκροί ανεβάζουν σε τουλάχιστον 14 τον αριθμό των μελών των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Αναφορές για τουλάχιστον 19 νεκρά παιδιά

Οι διαδηλώσεις που προκλήθηκαν στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί που είχε συλληφθεί από την αστυνομία, συνεχίστηκαν και σήμερα σε όλη τη χώρα, παρά τη βίαιη καταστολή τους από τις αρχές.

Σύμφωνα με μία οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 185 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις.

Το λαϊκό κύμα διαμαρτυρίας ξέσπασε στις 17 Σεπτεμβρίου στην κηδεία της 22χρονης Αμινί στην κουρδική πόλη Σακέζ, για να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εδώ και χρόνια πρόκληση, για τους κληρικούς ηγέτες του Ιράν, με τους διαδηλωτές να καλούν για την πτώση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Τουλάχιστον 185 άνθρωποι, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 19 παιδιά σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα”, σύμφωνα με μία χθεσινή ανακοίνωση της οργάνωσης Iran Human Right που έχει την έδρα της στη Νορβηγία.

Αρνούμενες τη χρήση πραγματικών πυρομαχικών, οι αρχές περιγράφουν τις διαμαρτυρίες ως ένα σχέδιο των εχθρών του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, κατηγορώντας μεταξύ άλλων και ένοπλους αντιφρονούντες για το ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων, από τα οποία έχει αναφερθεί ότι έχουν χάσει τη ζωή τους, τουλάχιστον 20 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης:

CGT: Συνεχίζονται σήμερα οι απεργίες στα 4 βασικά διυλιστήρια της Γαλλίας

Ανδρουλάκης: «Αντί η κυβέρνηση να είναι δίπλα στον πολίτη είναι πρώτα δίπλα στα συμφέροντα»

Λιζ Τρας: Πόσο θα αντέξει η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 02:05