search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 18:36
MENU CLOSE

Μητσοτάκης με Ιάπωνες επιχειρηματίες: Ώρα για περισσότερες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα 

13.10.2022 12:42
mitsotakis-new (2)

Κάλεσμα για περισσότερες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός σε εκπροσώπους του εθνικού ιαπωνικού φορέα επιχειρήσεων KEIDANREN, με τους οποίους συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε προς τους Ιάπωνες επιχειρηματίες ότι «η ελληνική οικονομία τα πάει αρκετά καλά τα τελευταία 3 χρόνια, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την ευρωζώνη όσον αφορά την ανάπτυξη. Έχουμε την ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη. Και καταφέραμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα αλλά και τη σημαντική περιφερειακή μας θέση»

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι πλέον είναι ώρα «να συζητήσουμε περισσότερο λεπτομερώς τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς, στο επίπεδο άμεσων επενδύσεων από ιαπωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες δεν θα στοχεύουν μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και να διερευνήσουμε την προοπτική για περισσότερες ελληνικές εξαγωγές στην Ιαπωνία και να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι διατηρούμε παραδοσιακούς οικονομικούς δεσμούς κυρίως στον τομέα της ναυτιλίας»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «πολλοί Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν επιλέξει και συνεχίζουν να επιλέγουν την Ιαπωνία για τη ναυπήγηση των πλοίων τους. Έχουμε επίσης τομείς κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και κοινή κατανόηση για το πόσο σημαντικό είναι το Διεθνές Δίκαιο στην επίλυση διαφορών σε θαλάσσιες ζώνες. Έχουμε κοινά προβλήματα σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα και κοινές προκλήσεις».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι «σχεδιάζουμε μια προσωπική μου επίσημη επίσκεψη, ελπίζω συνοδεία μιας σημαντικής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών, στην Ιαπωνία, κάποια στιγμή στις αρχές του 2023. Και λαμβάνοντας υπόψη πως θα έχετε την προεδρία του G7, πιστεύω ότι αυτή θα είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφθώ την Ιαπωνία»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρώπη του KEIDANREN, Γιόσιο Σάτο, σημείωσε ότι «Ιαπωνία και Ελλάδα είναι ναυτικά έθνη και αναπτύσσουν διμερείς σχέσεις, αφού μοιράζονται κοινές αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Σε επίπεδο οικονομίας, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης έχοντας ξεπεράσει την οικονομική κρίση”, προσθέτοντας πως “το εμπόριο ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Ελλάδα αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό με βάση τη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Ιαπωνίας. Επισκεπτόμαστε λοιπόν τη χώρα σας ως ένας υψηλού επιπέδου φορέας μεγάλων ιαπωνικών επιχειρήσεων».

Ο Γ. Σάτο υπογράμμισε ότι «η παγκόσμια κοινότητα είναι αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις. Η επίθεση κατά της Ουκρανίας ήταν μια κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί ή να γίνει ανεκτή. Θα πρέπει να αντιδράσουμε ενωμένοι, ενισχύοντας την αλληλεγγύη των χωρών που μοιράζονται κοινές αξίες με στόχο να αποτρέψουμε μονομερείς αλλαγές του status quo δια της βίας. Καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις επιδεινώνονται, η μείωση της εξάρτησής μας αποτελεί κοινό μας ενδιαφέρον».  

Όσο για τους στόχους της επίσκεψης στην Αθήνα, είπε ότι «επιθυμούμε να μάθουμε για τη στρατηγική σας για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού, καθώς τόσο η Ιαπωνία όσο και η Ελλάδα εισάγουν σημαντικές ποσότητες ενεργειακών πόρων“, αλλά και ότι “θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τις προοπτικές της σχέσης σας με την Κίνα, καθώς η χώρα σας έχει εγκαθιδρύσει στενές οικονομικές σχέσεις με την Κίνα μέσω της Πρωτοβουλίας “One Belt and One Road”»

Διαβάστε επίσης:

Υποκλοπές – Γερμανική τηλεόραση: «Το σκάνδαλο “Watergate” της Ελλάδας»

Άδωνις σε Σπίρτζη: Είσαι αθλιος, βρωμερός συκοφάντης (video)

Νίνα Κασιμάτη: Κατήγγειλε έντονη λεκτική επίθεση από τον Έντι Ράμα (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 18:35