search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:43
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Εξόρμηση στην κοινωνία με έμφαση στο πρόγραμμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2251
13/10/2022
13.10.2022 06:00
syriza_tsipras_new

Στη στρατηγική του επόμενου διαστήματος επικεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., με απώτερο στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή φθορά της κυβέρνησης και την κεφαλαιοποίησή της όσο είναι δυνατόν.

Η Κουμουνδούρου ποντάρει στην ένταση της κοινωνικής δυσαρέσκειας, ενώ καθώς μπαίνει ο χειμώνας θα φανεί εντονότερα το πρόβλημα, κατ’ αρχάς με την «τσουχτερή» ενέργεια, η οποία για πολλούς θα καταστεί ασύμφορη και απλησίαστη όσον αφορά στη θέρμανση, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος θα συνεχίσουν να αποτελούν μεγάλο βραχνά για τα νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα οι ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης κάνουν τους καταναλωτές να περικόπτουν από τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ακόμη και στοιχειώδη αγαθά.

Από την Κουμουνδούρου αναμένουν λοιπόν πως η κοινωνία θα «βράζει» όλο και περισσότερο τους επόμενους μήνες και η απάντηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι μόνο η κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης και στις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές της, αλλά και η ανάδειξη των λύσεων που προτείνει για τα άμεσα προβλήματα του πληθωρισμού και της «ενεργειακής φτώχειας», και η γενικότερη θετική διέξοδος από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τα βάρη που έχουν συσσωρεύσει στις πλάτες των πολιτών.

Κόντρα για τις ανατιμήσεις

Πάντως, η προσπάθεια να στριμωχτεί ο πρωθυπουργός και να έρχεται «απολογούμενος» στη Βουλή να απαντά σε ζητήματα της επικαιρότητας θα συνεχιστεί. Μετά το θέμα των παρακολουθήσεων στα τέλη Αυγούστου, ο Αλέξης Τσίπρας «φέρνει» στη Βουλή (αύριο, στην Ώρα του Πρωθυπουργού) τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτησή του για τις ανατιμήσεις, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι πολιτική επιλογή να μην λαμβάνει μέτρα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας στον βαθμό που αυτό συνεπάγεται αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ, τα οποία στη συνέχεια κατευθύνονται σε επιδοτήσεις προς τις εταιρείες ενέργειας, τα υπερκέρδη των οποίων θα όφειλε να φορολογήσει. Κατά τα λοιπά, πέρα από το ζήτημα της ανάγκης ρυθμιστικών παρεμβάσεων στην ενέργεια με τη μείωση των έμμεσων φόρων, την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος, το πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών κ.λπ., το νέο στοιχείο που ήρθε να προστεθεί στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες ήταν η αναφορά Τσίπρα από την Πράγα για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, ώστε οι χώρες της Ε.Ε. να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Στην «καρέκλα» όσο πάει

Στο ηγετικό επιτελείο φαίνεται να πιστεύουν πως η πορεία ώς τις εκλογές θα είναι μαραθώνιος, καθώς εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει όλο τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του. Αυτό απηχεί και η διαπίστωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη, λέγοντας πως ο Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας ότι «τελειώνει» και δεν έχει καμία ελπίδα επανεκλογής, «αγωνιά να κερδίσει χρόνο, όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας» τόσο «για να πετύχει τη συγκάλυψη, το κουκούλωμα του μεγάλου σκανδάλου των παρακολουθήσεων όσο και για να προλάβει να ελέγξει την κατανομή του μεγαλύτερου μέρους των ευρωπαϊκών πόρων, με όρους απόλυτης αδιαφάνειας».

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, όμως, καθώς όπως είπε ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επαγρυπνεί, παρά τη συγκεκριμένη επιλογή που φαίνεται να έχει κάνει ο πρωθυπουργός, την ίδια ώρα όμως μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσει τον χρόνο αυτόν για να «βαθύνει» η κομματική ανασυγκρότηση, να καταρτιστούν ανανεωμένα και ισχυρά ψηφοδέλτια παντού, να οργανώσει «τις κοινωνικές αντιστάσεις στη βαρβαρότητα των κυβερνητικών επιλογών» και να μετατρέψει «την απόγνωση σε αγώνα, την οργή σε ελπίδα αλλαγής». Μόνο έτσι, είπε προς τα μέλη του Οργάνου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να φέρει την πολιτική αλλαγή «μια ώρα αρχύτερα, παρά τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη και των συμφερόντων που τον στηρίζουν».

Επιστροφή στις περιοδείες

Στο ηγετικό επιτελείο φαίνεται να πιστεύουν ότι εκεί που πρέπει να πέσει το βάρος από εδώ και πέρα είναι στην προβολή του προγράμματος που παρουσιάστηκε στο συνέδριο και επικαιροποιήθηκε για την παρουσίαση στη ΔΕΘ πριν από μερικές εβδομάδες. Εξ ου και σχεδιάζεται νέος κύκλος εξορμήσεων στην κοινωνία, προεξάρχοντος του προέδρου του κόμματος, ώστε να προβληθούν οι επί μέρους πτυχές του προγράμματος, να γίνουν συζητήσεις με στόχο την καλύτερη κατανόησή του από τους πολίτες, να πειστεί εν τέλει το ευρύ ακροατήριο ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είναι και ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό, επομένως εφαρμόσιμο, μέσα από έναν ανασχεδιασμό των εθνικών και κοινοτικών πόρων με προσανατολισμό τη στήριξη της κοινωνίας.

Άλλωστε αυτός είναι και ο τρόπος που ερμηνεύουν το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική στις δημοσκοπήσεις και ακόμη κι αν εμφανίζει κάποια ανοδική τάση, αυτή σημειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς: ότι λόγω της περιορισμένης μιντιακής προβολής, οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν φτάνουν στον κόσμο, φτάνουν διαστρεβλωμένες κ.λπ., επομένως χρειάζεται η επαφή χωρίς διαμεσολάβηση.

Τις πταίει για τα ποσοστά

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να τις αμφισβητούν όσον αφορά στην αποτύπωση της πρόθεσης ψήφου, υπό την έννοια για παράδειγμα ότι την ώρα που τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν αυξημένη δυσαρέσκεια των πολιτών, οργή, φόβο για το μέλλον κ.λπ., αυτά δείχνουν να μην επιδρούν στην πρόθεση ψήφου.

Σταθερά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατ’ αρχάς ότι:

  • Για διάφορους λόγους, μεθοδολογικούς ή άλλους, όλες οι δημοσκοπήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αδυναμία σωστών προβλέψεων. Παραπέμπουν δε στις εκλογές του 2019, όπου λίγες μέρες πριν από την κάλπη οι εταιρείες έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. 24% και πήρε τελικά 31,5%.
  • Ένας στους τέσσερις πολίτες, όπως προκύπτει από τη μελέτη των exit polls στις τελευταίες εκλογές, καταλήγει στην πολιτική του επιλογή μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις της τρέχουσας περιόδου, κομματικές πηγές επισημαίνουν ότι σε όλες τις μετρήσεις:

  • Στις πιο παραγωγικές ηλικίες μέχρι 44 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προηγείται σταθερά της Ν.Δ.
  • Τα ποιοτικά στοιχεία για την κυβέρνηση (που έχουν σημασία, αφού δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο) δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (πάνω από 65%) καταθέτει μία αρνητική άποψη για την κυβερνητική πολιτική.
  • Το πρώτιστο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες είναι η ακρίβεια, ειδικά σε ενέργεια και τρόφιμα. Κατά τις ίδιες πηγές, δύο στους τρεις λένε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της ακρίβειας θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην επιλογή τους στις εκλογές.

Πάντως, για την πλευρά της εσωκομματικής μειοψηφίας φαίνεται να μην επαρκούν οι εξηγήσεις αυτές ως απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν διεξοδικότερη εξέταση του τι δεν πάει καλά. Αν και η Ομπρέλα στο πρόσφατο παρελθόν έως και το συνέδριο έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι ένας βασικός λόγος που οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν έχει κάνει σε βάθος αυτοκριτική για το κυβερνητικό του παρελθόν.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση ο Νίκος Φίλης έδωσε τη δική του ερμηνεία, ότι δηλαδή ευθύνεται η στροφή και η απεύθυνση προς το κέντρο και τους «κυρ-Παντελήδες» σε βάρος της απεύθυνσης προς τη νεολαία με αποτέλεσμα τον μεγάλο κίνδυνο αποχής στις επικείμενες εκλογές από την πλευρά της νέας γενιάς. Αν και η εκτίμηση αυτή του τομεάρχη Παιδείας δεν είναι πρωτάκουστη, αλλά σταθερή εδώ και αρκετό καιρό, προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Μεταφορών Νίκου Παππά, ο οποίος απάντησε πως η άποψη αυτή είναι απαξιωτική για την πολιτική του κόμματος.

Αιχμές

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο πλευρές (πλειοψηφία και μειοψηφία) κάνουν λόγο για ήπιο κλίμα στη συνεδρίαση με μοναδική στιγμή σχετικής έντασης το παραπάνω σκηνικό. Υπήρξαν αιχμές, όπως η παραπάνω για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μένει καθηλωμένος, ή η αιχμή που διατύπωσε κορυφαίο στέλεχος της Ομπρέλας περί συγκρότησης αυτοδιοικητικών σχημάτων και αναζήτησης υποψηφιοτήτων για τις εκλογές σε έναν χρόνο από τώρα, χωρίς πολιτικά κριτήρια. Κι ακόμα ότι το κόμμα δεν υπερασπίζεται πολιτικές του στην Αυτοδιοίκηση, όπως η απλή αναλογική. Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της συνεδρίασης δεν άφησε ασχολίαστες τις όποιες αιχμές και παρά τη χαμηλή ένταση φέρεται να πέταξε ένα «καρφί» για τον «κακό εαυτό» του κόμματος και την επιλογή κάποιων να κάνουν αντιπολίτευση, με αποδέκτη την Ομπρέλα.

Αυτοδιοίκηση, χρεώσεις, επικαιρότητα

Στη συνεδρίαση της Π.Γ., η οποία, εκτός από τη συζήτηση για την επικαιρότητα και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, είχε στόχο να προετοιμάσει και την Κεντρική Επιτροπή που θα συνέλθει την Παρασκευή και το Σάββατο, παρουσιάστηκε το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης που θα προωθηθεί για έγκριση το Σάββατο (στην Κ.Ε.) και το σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, το οποίο παρουσίασε ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ εισήγηση σχετικά με την προετοιμασία για την πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 9 Νοέμβρη έκανε η τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Επίσης, κατατέθηκε και εγκρίθηκε και η προτεινόμενη λίστα με τις κομματικές χρεώσεις (επικεφαλής και αναπληρωτές των τμημάτων του κόμματος). Και εδώ, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται να αποτυπωθεί η πολιτική και οργανωτική διεύρυνση, όπως συνέβη σε όλα τα όργανα μετά το συνέδριο. Πλέον ρόλοι στην «καρδιά» του κόμματος μοιράζονται όχι μόνο σε πρόσωπα από τον «παραδοσιακό» ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τη Γέφυρα κ.λπ., και πλέον είναι εκλεγμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Στο μεταξύ, αν και ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην εισήγησή του στην ανάγκη να καταρτιστούν ισχυρά, ανανεωμένα ψηφοδέλτια, και παρά το ότι, όπως λέγεται από αρμόδια χείλη, η προετοιμασία για τον κορμό των ψηφοδελτίων έχει γίνει, σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για ανακοινώσεις. Θεωρείται ότι είναι νωρίς και δεν υπάρχει λόγος η Κουμουνδούρου να ανοίξει τα χαρτιά της από τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα 1940: Γραφίδα και ξιφολόγχη! Ποιητές και συγγραφείς στο μέτωπο!

Κοινωνική στέγη και παραγραφή οφειλών

Καλύτερα να μην γνωρίζεις τον συγγραφέα που αγαπάς να διαβάζεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31