ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 15:17
MENU CLOSE

Φθινοπωρινό κέικ - αφρός, με χυμό πορτοκαλιού και αποξηραμένα κράνμπερι

14.10.2022 06:30

Μια συνταγή για κέικ με τα χρώματα και τις γεύσεις του φθινοπώρου, αφράτο και ζουμερό, αρωματισμένο με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και αποξηραμένα κράνμπερι. Μπορείτε να το σερβίρετε με ένα απλό γλάσο πορτοκαλιού ή ακόμα και σκέτο με το πρωινό σας, με τη συνοδεία καφέ ή και σαν απογευματινό σνακ.

1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

¾ φλιτζανιού γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες

6 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο

¾ φλιτζανιού ζάχαρη ψιλή

½ φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

¼ φλιτζανιού κράνμπερι (φρέσκα ή αποξηραμένα), ψιλοκομμένα

Για διακόσμηση και γλάσο

5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

Μερικά φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Αρχικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 170ο C στις αντιστάσεις και αλευροβουτυρώστε μια μακρόστενη μικρή φόρμα 18 εκατοστών.

2.Σε ένα μπολ ανακατέψτε (κοσκινίστε, αν επιθυμείτε) τα στέρεα υλικά δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα.

3.Σε διαφορετικό μπολ χτυπήστε με το μίξερ τη ζάχαρη και το γιαούρτι για μερικά λεπτά μέχρι να διαλυθεί και να λιώσει εντελώς η πρώτη.

4.Επειτά προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο και το ξύσμα και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

5.Στη συνέχεια βάλτε τα στέρεα υλικά και ανακατέψτε προσέχοντας να μην το παρακάνετε με το μίξερ.

6.Εντωμεταξύ, πασπαλίστε τα κομμένα κράνμπερι με λίγο αλεύρι (για να μην βυθιστούν στον πάτο της φόρμας) και ενσωματώστε τα απαλά στο μίγμα με μια σπάτουλα.

7.Αδειάστε το μίγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήστε το κέικ για 30 -35 λεπτά. Κάντε το τεστ με την οδοντογλυφίδα στο κέντρο και όταν βγει καθαρή, αποσύρετέ το από το φούρνο. Αφήστε να κρυώσει για τουλάχιστον 15-20 λεπτά σε σχάρα.

8.Τέλος για το γλάσο, ανακατέψτε τη ζάχαρη με το χυμό, ώστε να έχετε μια πυκνή υφή που να στέκεται λίγο και περιχύστε με αυτό το κρύο κέικ. Προσαρμόστε ανάλογα με περισσότερη ζάχαρη (πιο πηκτό) ή με περισσότερο χυμό (πιο ρευστό). Πασπαλίστε με τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης και απολαύστε!!!

Συμβουλή

Για να διευκολυνθείτε και να μπορέσετε να κόψετε ευκολότερα ομοιόμορφες φέτες, τοποθετήστε το για 20-25 λεπτά στο ψυγείο, διότι το κέικ αυτό βγαίνει πολύ αφράτο και ζουμερό.

Διαβάστε επίσης:

Νεοϋορκέζικα στρογγυλά ψωμάκια, bagel

Σοκολατένιο ρυζόγαλο

Κοτόπουλο με ρύζι μέσα σε σακούλα ψησίματος, χωρίς κόπο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 15:16
Exit mobile version