search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:37
MENU CLOSE

Νεοϋορκέζικα στρογγυλά ψωμάκια, bagel

13.10.2022 06:00
begel

Τα στρογγυλά ψωμάκια με την τρύπα στη μέση, σαν κουλούρια, με προέλευση από τις εβραϊκές κοινότητες της Πολωνίας, αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Νέας Υόρκης.

Λειτουργούν υπέροχα σαν ψωμάκια σάντουιτς με γεμίσεις όλων των ειδών αλλά είναι φανταστικά και σκέτα, καυτά όπως θα βγουν από τον φούρνο, συνδυασμένα με λίγη κρέμα τυριού.

Υλικά για τη Συνταγή

360 ml χλιαρό νερό (μεταξύ 38ο -42ο C)

2 και ¾ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά

520 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί + λίγο επιπλέον

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

1 ασπράδι αυγού χτυπημένο μαζί με 1 κουταλιά της σούπας νερό

Για το βράσιμο

2 λίτρα νερό

60 γραμμάρια μέλι

Εκτέλεση

1. Αρχικά, στο μπολ του μίξερ διαλύστε καλά την ξερή μαγιά στο χλιαρό νερό, σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε στην άκρη το μίγμα για 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει.

2. Προσθέστε στο μίγμα το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα για 2 περίπου λεπτά με το εξάρτημα για ζύμωμα. Η ζύμη θα είναι σφικτή και καθόλου εύπλαστη.

3. Μεταφέρετέ την σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε με αλευρωμένα και τα χέρια σας για 4-5 λεπτά.

4. Λαδώστε το μπολ και τοποθετήστε την μπάλα ζύμης μέσα, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και πετσέτα και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 60-90 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

5. Στρώστε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο C.

6. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, ξεφουσκώστε την πατώντας την με τα χέρια και χωρίστε σε 8 ίσα μέρη. Φτιάξτε μπαλίτσες και πιέστε με το δάκτυλό σας στο κέντρο τους έτσι ώστε να σχηματίσετε μια τρύπα 5 εκατοστών περίπου. Κάντε την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης, σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε τα κουλούρια για λίγα λεπτά να ξεκουραστούν.

7. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα φέρτε σε βρασμό το νερό με το μέλι και μόλις κοχλάσει καλά, χαμηλώστε την φωτιά σε μεσαία προς δυνατή. Ρίξτε τα κουλούρια (2 με 4 το πολύ), προσέχοντας να έχουν αρκετό χώρο για να επιπλέουν. Βράστε τα για 1 λεπτό από την κάθε μεριά.

8. Μεταφέρετέ τα στα στρωμένα ταψιά με τρυπητό για να στραγγίξουν, βουρτσίστε τα με το διάλυμα αυγού-νερού στην επιφάνειά τους και στα πλαϊνά τους μέρη και ψήστε τα για 20-25 λεπτά. Περιστρέψτε το ταψί στα μισά του χρόνου, καθώς θέλετε να ψηθούν ομοιόμορφα και να πάρουν ένα χρυσό καφετί χρώμα.

Συμβουλή

Στο στάδιο του βουρτσίσματος των κουλουριών με το διάλυμα αυγού-νερού, μπορείτε να τα πασπαλίσετε με σουσάμι, παπαρουνόσπορο, ηλιόσπορους, νιφάδες κρεμμυδιού και σκόρδου, τριμμένο τυρί ή ακόμα και ζάχαρη για μια πιο γλυκιά εκδοχή.

Διαβάστε επίσης:

Σοκολατένιο ρυζόγαλο

Κοτόπουλο με ρύζι μέσα σε σακούλα ψησίματος, χωρίς κόπο

Τηγανίτες με γεύση λεμονόπιτας (lemonpie)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:37