search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 16:28
MENU CLOSE

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ενέργεια: Συμφωνία με αστερίσκους – Έδωσε χώρο ο Σολτς αλλά δεν υποχώρησε (Videos)

21.10.2022 17:13
synodos54-new

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν μια κλασική λύση στο θρίλερ της συνόδου κορυφής για το ενεργειακό: η πανίσχυρη Γερμανία έδωσε χώρο στους υπόλοιπους, κάποιοι μπορούν να πουν ότι πέτυχαν ορισμένους στόχους, κάποιοι απαραίτητοι συμβιβασμοί επιτεύχθηκαν και ακούστηκαν οι αναμενόμενες υποσχέσεις για το μέλλον.

Ο Σολτς έδωσε έδαφος, αλλά δεν υποχώρησε

Το βασικό βήμα πάντως το έκανε ο καγκελάριος Σολτς και έτσι οι ηγέτες έδωσαν το πράσινο φως στην Κομισιόν να επεξεργαστεί προτάσεις για τιθάσευση των τιμών του φυσικού αερίου. Η Γερμανία που αντιστεκόταν αποφασιστικά σε κάθε συζήτηση για τη επιβολή πλαφόν έδωσε χώρο στους υπόλοιπους για να αναζητηθεί ένας προσωρινός μηχανισμός ελέγχου του κόστους του φυσικού αερίου μέχρι να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση.

Θα πρέπει, βεβαίως, να γίνει η επεξεργασία των λεπτομερειών και σε αυτές πολλές φορές σκοντάφτει η υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων σε επίπεδο ηγετών. Ωστόσο η μπάλα βρίσκεται πλέον στους υπουργούς ενέργειας, παρόλο που ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε ότι ίσως χρειαστεί κι άλλη μια σύνοδος κορυφής τον επόμενο μήνα. Κάτι που πρακτικά δίνει το δικαίωμα στη Γερμανία και σε άλλα κράτη που συντάσσονται με τις θέσεις της να ασκήσουν βέτο αν θιγούν τα συμφέροντά τους. Δηλαδή στο σημερινό συμβούλιο επιτεύχθηκε μια συμφωνία με αστερίσκους.

Το γαλλο-γερμανικό παρασκήνιο

Είχαν προηγηθεί  έντονοι γαλλο-γερμανικοί διαξιφισμοί στο παρασκήνιο – εκτός από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις των τελευταίων εβδομάδων- ανάμεσα στο καγκελάριο Σολτς και τον πρόεδρο Μακρόν.

Το πόσο μεγάλη ήταν η ένταση φάνηκε από την προειδοποίηση του προέδρου Μακρόν, κατά την άφιξη στο συμβούλιο: «Δεν είναι καλό για την Ευρώπη και για τη Γερμανία να απομονωθεί η Γερμανία. Είναι σημαντικό οι προτάσεις που έχουν ευρεία υποστήριξη να τυγχάνουν τελικώς ομόφωνης στήριξης», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στο περιθώριο της συνόδου Σολτς και Μακρόν είχαν μια συνάντηση διάρκειας 30 λεπτών, μετά την οποία έγινε γνωστό ότι συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι.

Πώς ο Σολτς επέβαλε τις θέσεις του, αποφεύγοντας να δυναμιτίσει τη σύνοδο

Μία  από τις βασικές προτάσεις για περιορισμό στις τιμές του φυσικού αερίου- ένα σχήμα που επιτρέπει περιορισμούς στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας και αποκαλείται ιβηρικός μηχανισμός – προωθείται επίσης, αλλά κι εδώ με αρκετούς αστερίσκους. Μεταξύ αυτών η δέσμευση ότι η τελική πρόταση θα περιλαμβάνει «ανάλυση κόστους και οφέλους». Διατύπωση που παραπέμπει στη γερμανική άποψη πως τελικά πρέπει να ληφθεί υπόψη η απρόσκοπτη λειτουργία των αγορών.

Επιπλέον φαίνεται πως περνάει η άποψη Σολτς, την οποία υποστηρίζουν και οι υπέρμαχοι της οικονομικής «ορθοδοξίας», ότι δεν χρειάζεται κάποιο νέο ταμείο για τη χρηματοδότηση των μέτρων ανακούφισης από την ενεργειακή κρίση. Η άποψη Σολτς είναι ότι κάλλιστα μπορούν να διοχετευθούν σε αυτά τα προγράμματα τα κονδύλια που υπάρχουν τώρα στο ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε ήταν ακόμα πιο σαφής: δεν χρειάζονται πρόσθετα ταμεία, διότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κονδύλια σε άλλους κουμπαράδες.

Ο «στρατηγικός οδηγός» στην εξέδρα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τη συμφωνία «στρατηγικό οδηγό», «ένα πολύ καλό και συνεκτικό οδικό χάρτη».  Είναι όμως ένας χάρτης στον οποίον δεν έχει χαραχτεί πορεία, αλλά μόνο οι προθέσεις των ηγετών. Δηλαδή αυτός ο περίφημος «στρατηγικός οδηγός» είναι σαν την μπάλα που όταν πετιέται  στην εξέδρα, σταματά το παιχνίδι στο γήπεδο.

Δίπλα της στεκόταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ,  ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να γίνει περαιτέρω επεξεργασία μίας λίστας μέτρων». Βλέπουμε, λοιπόν…

Δηλαδή από το συμβούλιο όλοι κάτι παίρνουν και κανένας δεν παίρνει τα πάντα. Οι περαιτέρω διαβουλεύσεις είναι αναπόφευκτες και κάποιοι στοιχηματίζουν ήδη ότι αυτή η διαδικασία δεν θα έχει τέλος. Όμως, όπως διαβεβαιώνουν οι ηγέτες, όλα γίνονται για την ενότητα.

Διαβάστε επίσης:

Λονδίνο: Συναγερμός από το Παλάτι του Γουέστμινστερ – Συνελήφθη άνδρας με μαχαίρι

Πόρισμα ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές: Πιθανή τέλεση αξιόποινων πράξεων

Εκτός κούρσας ο Μπεν Γουάλας – Δεν θα είναι υποψήφιος, θα στηρίξει Τζόνσον

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 16:28