search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 15:00
MENU CLOSE

Ενέργεια: Σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού – Τι ισχύει στην ελληνική αγορά

25.10.2022 11:22
ilektriko_reuma_new

Αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού καταγράφεται σήμερα (25/10) τόσο στην εσωτερική όσο και στην διεθνή αγορά.

Πιο αναλυτικά, η τιμή του ρεύματος στην προημερήσια αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου υποχωρεί για τη σημερινή ημέρα στα 155 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Παράλληλα, η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας έπεσε κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο και έκλεισε στο 96,5 ευρώ.

H εξέλιξη αυτή καταγράφεται την στιγμή που σήμερα στο Λουξεμβούργο αναμένεται το πρώτο κρας τεστ για τους υπουργούς Ενέργειας, μετά το θετικό μήνυμα και τη συμφωνία των ηγετών των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

Οι αρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να τοποθετηθούν με βάση τις προτάσεις της επιτροπής, προδιαγράφοντας σε μεγάλο βαθμό αν θα οδηγηθούμε σε έναν συμβιβασμό ή σε ρήξη των κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με την ενεργειακή κρίση.

Τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά

Στην ελληνική αγορά ενέργειας η πτώση της τιμής (κατά 34% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα) αντικατοπτρίζει την υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και καταγράφεται παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σήμερα σχετικά περιορισμένη (17 %).

Στο σημερινό μείγμα κυριαρχούν οι μονάδες φυσικού αερίου με 35,6 % και οι εισαγωγές με 28 % της αγοράς.

Σε ημερίδα για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας που διοργάνωσε την Δευτέρα (24/10) το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης επισημάνθηκε η ανάγκη για αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου.

Τέλος τονίστηκε και η ανάγκη για δημιουργία των συνθηκών που απαιτούνται προκειμένου να αναπτυχθούν και στην ελληνική αγορά τα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και τελικών καταναλωτών που θα επιτρέψουν αφενός την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αφετέρου την προστασία των καταναλωτών από την έντονη διακύμανση των τιμών στο χρηματιστήριο.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Τι ισχύει για όσους συνταξιοδοτηθούν από τον Ιανουάριο του 2023 – Τα 7 «SOS»

Καλάθι του νοικοκυριού – Παπαθανάσης: Τα προϊόντα θα αλλάζουν κάθε εβδομάδα (Video)

Συντάξεις Νοεμβρίου: Ξεκινούν το απόγευμα οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 15:00