search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 15:50
MENU CLOSE

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Έκπληξη των Δημοκρατικών ή σαρωτική νίκη Ρεπουμπλικανών; Τα σενάρια για τη μάχη του Κογκρέσου

07.11.2022 22:02
midterm

Σχεδόν όλα είναι ακόμα πιθανά στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές.

Τα πάντα, από μια επικράτηση των Δημοκρατικών στη Γερουσία και μια κούρσα στήθος με στήθος για τη Βουλή μέχρι μια ήττα των Ρεπουμπλικάνων, είναι κάποια από τα σενάρια των αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκλογών.

Σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, οι δημοσκοπήσεις ήταν λανθασμένες στο παρελθόν. Οι ψηφοφόροι, άλλωστε, έχουν τον τελευταίο λόγο.

Σχεδόν σε κάθε κρίσιμη κούρσα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι προτιμούσαν τον έλεγχο του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους και αποδοκίμαζαν τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά οι Δημοκρατικοί διαθέτουν το πλεονέκτημα μιας επιτυχημένης θητείας ή οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν το μειονέκτημα ενός αντιδημοφιλούς υποψηφίου.

Ένας άλλος παράγοντας, όπως πάντα, είναι η προσέλευση στις κάλπες.

Οι Δημοκρατικοί προσκολλώνται στην πλειοψηφία των πέντε εδρών στη Βουλή. Κάτι τέτοιο μπορεί να εκληφθεί σχεδόν σαν νίκη των Δημοκρατικών, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι δημοσκοπήσεις έχουν την τάση νίκης προς τους Ρεπουμπλικάνους τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Δημοκρατικοί θα άρχιζαν να αισθάνονται πολύ καλύτερα αν μπορούσαν να προσθέσουν μερικές ακόμα νίκες, όπως να νικήσουν τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους για κυβερνήτες στην Πενσυλβάνια και την Αριζόνα ή μια νίκη για τα δικαιώματα των αμβλώσεων στο Μίσιγκαν. 

Εάν οι δημοσκοπήσεις υποτιμήσουν και πάλι τους Ρεπουμπλικάνους, το αποτέλεσμα των φετινών ενδιάμεσων προεδρικών θητειών δεν θα μοιάζει απλώς με επέλαση των Ρεπουμπλικανών – θα είναι μια καταβαράθρωση των Δημοκρατικών.

Ο γερουσιαστής Marco Rubio και ο κυβερνήτης Ron DeSantis θα σαρώσουν στη Φλόριντα -όπου οι ψήφοι καταμετρώνται γρήγορα- ενώ πιο βόρεια, οι Ρεπουμπλικάνοι θα ανέτρεπαν εύκολα τις βασικές περιφέρειες στη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα.

Μια εκπληκτική βραδιά των Δημοκρατικών – μια παραμονή στη Βουλή και τη Γερουσία – είναι απίθανη. Με τις δημοσκοπήσεις να τείνουν προς τους Ρεπουμπλικάνους, το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς.

Ωστόσο, παραμένει στη σφαίρα των πιθανοτήτων: Οι ανατροπές παραμένουν πιθανές σε πολιτείες όπως το Ουισκόνσιν, το Οχάιο και η Βόρεια Καρολίνα, ακόμα κι αν ευνοούνται ξεκάθαρα οι Ρεπουμπλικάνοι.

Από οποιαδήποτε ιστορική προοπτική, θα ήταν δύσκολο να εξηγηθεί εάν οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να κρατήσουν και τις δύο αίθουσες του Κογκρέσου. 

Κανένας πρόεδρος με ποσοστό αποδοχής κάτω του 50% δεν έχει δει το κόμμα του να κερδίζει έδρες στη Βουλή σε ενδιάμεσες εκλογές, που χρονολογούνται από την αυγή των σύγχρονων εκλογών. Αλλά αυτή δεν είναι ακριβώς μια συνηθισμένη στιγμή στην αμερικανική ιστορία. Η κομματική πόλωση είναι ακραία. 

Πολλοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται ότι η δημοκρατία απειλείται. Άλλοι είναι έξαλλοι για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέψει την πολιτική για τις αμβλώσεις. Σε άλλες ενδιάμεσες εκλογές, αυτοί οι ψηφοφόροι μπορεί να είχαν μείνει σπίτι τους. Αυτή τη φορά, μπορεί κάλλιστα να ψηφίσουν.

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Ανησυχία για τις αποφάσεις των ΗΠΑ για μείωση του πληθωρισμού

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Ακυρώνεται ο διαγωνισμός – Θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα Α21 – Πότε πληρώνεται η 5η δόση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 15:50