search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:19
MENU CLOSE

Τουρκία: Οργισμένη ανακοίνωση μετά το «φρένο» της Κομισιόν – Τα βάζει με ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο

12.11.2022 22:31
tsavousoglou309_new

Την οργισμένη απάντηση της Τουρκίας προκάλεσε η δήλωση της ΕΕ αναφορικά με τη συμμετοχή της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών υπό καθεστώς παρατηρητή.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «απάντησε» με μια επιθετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι θεσμοί της έχουν πέσει θύματα της Αθήνας και της Λευκωσίας.

«Η Τουρκία απορρίπτει πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ σήμερα (12 Νοεμβρίου) σχετικά με το καθεστώς παρατηρητή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (OTS)» αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως γι’ αυτή ευθύνονται οι «… μοχθηρές πολιτικές της Ελλάδας και της Κύπρου!».

«Η απόφαση σχετικά με την ιδιότητα μέλους παρατηρητή της “ΤΔΒΚ”, ενός από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022 και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρός μας. Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι φυσικό δικαίωμά τους να συνάπτουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα», συνεχίζει.

«Οι προσπάθειες της ΕΕ να αποτρέψει τον τουρκοκυπριακό λαό από το να είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, ενάντια στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ανοιχτά την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί αιχμάλωτη τις μοχθηρές πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης (σ.σ. όπως αποκαλούν την Κύπρο) και της Ελλάδας», επισημαίνει και σημειώνει πως «Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την καταγραφή της κεκτημένης κυριαρχίας και ισότητας διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, η οποία έχει σφετεριστεί από το 1963. Για αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την “ΤΔΒΚ”».

»Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της “ΤΔΒΚ” και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες», καταλήγει.

Η Κομισιόν νωρίτερα με ανακοίνωσή της έβαλε «φρένο» στην προσπάθεια της Τουρκίας να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία για το ψευδοκράτος σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο.

Διαβάστε επίσης:

Τζο Μπάιντεν: Νέα γκάφα – Αποκάλεσε ηγέτη της Κολομβίας τον πρωθυπουργό της Καμπότζης (Video)

Ντόναλντ Τραμπ: Παντρεύει τη μικρότερη κόρη του – Ο δισεκατομμυριούχος γαμπρός με το ελληνικό επίθετο και η γνωριμία στη Μύκονο

Pierre Kartner: «Έφυγε» ο θρυλικός τραγουδοποιός – Τα «Στρουμφάκια», το Moomin και τα 1.600 τραγούδια

Διαβάστε επίσης:

Τζο Μπάιντεν: Νέα γκάφα – Αποκάλεσε ηγέτη της Κολομβίας τον πρωθυπουργό της Καμπότζης (Video)

Ντόναλντ Τραμπ: Παντρεύει τη μικρότερη κόρη του – Ο δισεκατομμυριούχος γαμπρός με το ελληνικό επίθετο και η γνωριμία στη Μύκονο

Pierre Kartner: «Έφυγε» ο θρυλικός τραγουδοποιός – Τα «Στρουμφάκια», το Moomin και τα 1.600 τραγούδια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09