search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:14
MENU CLOSE

Υποκλοπές: Πόσο κοντά είναι οι εκλογές μετά τις «αποκαλύψεις» – Τι λέει ο πρωθυπουργός

14.11.2022 06:30
maximou

Όλο και πιο κοντινό φαντάζει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στις αρχές του επόμενου χρόνου υπό την πίεση των αποκαλύψεων της υπόθεσης των υποκλοπών.

Όπως έλεγαν στο «Π» κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, η κατάσταση χαρακτηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως ιδιαίτερα δύσκολη και επικρατεί προβληματισμός για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να πάει το γρηγορότερο δυνατόν σε εκλογές, με τον ίδιο να μην το επιθυμεί παρά το νοσηρό κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός:

-δε θέλει να εμφανιστεί ότι σύρεται σε εκλογές για τις υποκλοπές,

-δεν επιθυμεί να εγγραφεί στο συνολικό υποσυνείδητο η διάσταση της υπόθεσης και

-θέλει να αποφύγει οι εκλογές να είναι μονοθεματικές.

Μάλιστα, συνεργάτες του σημείωναν ότι γι’ αυτό η δικαιοσύνη θα πρέπει να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προκειμένου να δοθούν κάποιες απαντήσεις στα πολυάριθμα ερωτήματα τα οποία έχουν προκύψει από την υπόθεση.

Στην τελική απόφαση του πρωθυπουργού για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών σημαντικό ρόλο φαίνεται πως θα παίξει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες για την κυβέρνηση και τις τηλεφωνικές υποκλοπές, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιδιαίτερα κακό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Λασπολογία», «σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης» και …ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός, πάντως, στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. αναμένεται να αναπτύξει το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης, το οποίο κινείται στη βάση της «λασπολογίας», των «ατεκμηρίωτων ισχυρισμών» και του «σχεδίου φθοράς της κυβέρνησης», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν πάντως πως από τη στιγμή που έχει μπει στον χορό των αποκαλύψεων και μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου πολύ δύσκολα το επιχείρημα αυτό μπορεί να βρει ευήκοα ώτα στην κοινωνία. Υποστηρίζουν δε πως κάθε μέρα που περνά η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς οι αποκαλύψεις έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας και ο πόλεμος ανάμεσα σε Μέγαρο Μαξίμου και Βαγγέλη Μαρινάκη παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η  εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ φιλοξένησε χθες επτά σελίδες με ρεπορτάζ σχετικό με την υπόθεση των υποκλοπών δείχνοντας μάλιστα ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου ως υπεύθυνο, ενώ αποκάλυψε στοιχεία για την παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, υποστηρίζοντας πως οι αποκαλύψεις προκάλεσαν αίσθηση και στο εξωτερικό.

Στο κύριο άρθρο της απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό ανέφερε: «Όλα τα προβληματικά στοιχεία της πολιτικής μας ζωής, από τον νεποτισμό μέχρι το πλήθος των θεσμικών κενών, φανερώνονται με δραματικό τρόπο. Ας δράσουν λοιπόν οι κήρυκες της μεταρρύθμισης. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Το αν η υπόθεση αυτή θα αποβεί μοιραία για την κυβέρνηση θα το δείξει ο χρόνος. Το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι πόσα Σαββατοκύριακα αντέχει ακόμα το Μέγαρο Μαξίμου να κατακλύζεται από λίστες με ονόματα, αποκαλύψεις και νουθεσίες. Τα έως τώρα δεδομένα εμφανίζουν ένα προβληματικό σκηνικό που ουδείς γνωρίζει που μπορεί να οδηγήσει.

Ο πρωθυπουργός, λένε πολλοί, θα πρέπει σήμερα να δώσει πειστικές απαντήσεις, καθώς το επιχείρημα «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» μοιάζει αδύναμο και καθόλου πειστικό. Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα μεγάλη μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, με τον έναν η τον άλλο τρόπο, παίρνει θέση στο ζήτημα των υποκλοπών μαρτυρά πως πλέον το ζήτημα έχει φύγει από τη λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης και έχει μπει στη φάση των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων.

Για παράδειγμα, λέγεται ότι και την επόμενη Κυριακή θα υπάρξουν αποκαλύψεις στον κυριακάτικο Τύπο για πρόσωπα που παρακολουθούνταν (εκτός από τα 71 ονόματα που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής η εφημερίδα «Documento») αλλά και για τον ρόλο της ΕΥΠ.

Ειδικότερα, λέγεται πως θα ερευνηθεί ο ρόλος του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) το οποίο ιδρύθηκε ως παράρτημα της ΕΥΠ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020 δίπλα στο ΣΔΑΜ  (στην Γραβιάς ) στην Αγία Παρασκευή.

Με δεδομένο ότι έχει στοχοποιηθεί ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού (και ανιψιός του) Γρηγόρης Δημητριάδης ως υπεύθυνος για την υπόθεση των υποκλοπών προκύπτει το εξής ερώτημα: Τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Θα τον «θυσιάσει» προκειμένου να σωθεί ο ίδιος και η κυβέρνηση του ή θα τον προστατέψει συνεχίζοντας να επικαλείται το «απόρρητο».

Ξεχωριστό κεφάλαιο της έρευνας αποτελούν οι κουμπαριές. Ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, ο οποίος διατείνεται πως δεν έχει καμία σχέση με το Predator, είναι κουμπάρος του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και του Γρηγόρη Δημητριάδη που είναι κουμπάρος με τον Κυριάκο Πιερακάκη. Ο Λαβράνος παραδέχεται πλέον πως συνεργάζεται με την εταιρεία Krikel, η οποία με τη σειρά της έχει σχέση με την Intellexa, που εμπορεύεται το Predator.

Επιπλέον, θα αναζητηθούν απαντήσεις για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Δένδια καθώς προκύπτει σοβαρό θέμα και στην Ευρώπη δεδομένου ότι  μέσω του υπουργού Εξωτερικών παρακολουθούντο και άλλα στελέχη της Ε.Ε.

Το σοβαρότερο θέμα έχει να κάνει  ωστόσο με τις αντιδράσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή. Πληροφορίες λένε ότι ανάμεσα στο Μαξίμου και στον Αντώνη Σαμαρά υπήρξε επικοινωνία και η κατάσταση εξομαλύνθηκε σχετικά.

Το θέμα είναι τι θα κάνει ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος εξ αρχής είχε πάρει θέση στο θέμ , ζητώντας να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Με δεδομένο ότι στις 20 Νοεμβρίου ο  δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης παρουσιάζει στη Λάρισα το βιβλίο του «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή»  θα έχει ενδιαφέρον εάν θα παραστεί ως ομιλητής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής  παίρνοντας μέσα από την ομιλία του   θέση στα γεγονότα.

Διαβάστε επίσης:

Ναύαρχος Αποστολάκης για επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ: Δεν παραχωρούμε τίποτα – Κυριαρχικό μας δικαίωμα τα 12 ναυτικά μίλια (Video)

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: «Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας»

Η απάντηση του δημοσιογράφου του «Documento» στον Άκη Σκέρτσο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:10