search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:57
MENU CLOSE

«Κιβωτός του Κόσμου»: «Οι αποκαλύψεις για την Κιβωτό θα φέρουν το τέλος των δομών» (Video)

20.11.2022 12:23
Kibotos tou Kosmou_new

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας μίλησε για τις σοκαριστικές καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Σούρας στην εκπομπή του Mega «Χαμογέλα και Πάλι!», γνωρίζει κι ο ίδιος στοιχεία για ξυλοδαρμούς, κακοποιήσεις και κακές συμπεριφορές από υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα: «Πιστεύω ότι η Κιβωτός θ’ αποτελέσει το τέλος των δομών. Για τη σεξουαλική παρενόχληση δεν γνώριζα κάτι, ήξερα ονόματα ανθρώπων που κακοποίησαν παιδιά στην Κιβωτό, άνθρωποι που έχουν βγει στην δημοσιότητα».

Ο κ. Σούρας μιλώντας στην εκπομπή, έθεσε κάποια ερωτήματα:

«Πού είναι η κρατική μέριμνα και ο κρατικός έλεγχος; Πού είναι οι τίτλοι σπουδών των ατόμων που ασχολούνται με τα παιδιά; Είναι άνθρωποι κατάλληλοι να ασχοληθούν με παιδιά; Ο ρόλος της Εκκλησίας; Ο παπάς ανήκει σε μία Μητρόπολη, γιατί δεν μιλάει ο Μητροπολίτης;

Η Ιερά Σύνοδος απάντησε ότι δεν δέχεται την εποπτεία, πώς μπορεί ένας απλώς παπάς να είναι ενάντια της Ιερά Συνόδου»;

Ήξερε ο πατέρας Αντώνιος

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για την «Κιβωτό του Κόσμου», με τις καταγγελίες πρώην φιλοξενούμενων στη δομή να προκαλούν ανατριχίλα.

Μετά την κατάθεση του 19χρονου που κατηγορεί και κατονομάζει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΚΟ, νέες μαρτυρίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, για κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι σε παιδιά.

Η εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» φέρνει στο «φως»  ακόμη μία καταγγελία πρώην φιλοξενούμενης που περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στη δομή αλλά και το πώς συμπεριφέρονταν οι εργαζόμενοι στα παιδιά.

Η 21χρονη σήμερα πρώην φιλοξενούμενη βρισκόταν στην Κιβωτό από τα 12 έως και τα 18 έτη της. Αποκαλύπτει πως υπήρχε ψυχολογική και λεκτική βία και ενίοτε και σωματική, όπως σφαλιάρες και σπρωξίματα.

«Δεν είχα τις ελευθερίες μου ως έφηβη, ως παιδί γενικά. Υποχρεωνόμουν να κάνω κάποια πράγματα έτσι ώστε να είμαι σωστή και να κερδίζω και εγώ κάτι…όπως να βγω μία βόλτα» δηλώνει.

Αναφορικά με τις τιμωρίες, τις οποίες τους υπέβαλλαν λέει: «Ήταν ένα ολόκληρο καλοκαίρι, ήταν μία χρονιά που είχαμε πάρει μία “συνέπεια” ή τιμωρία, εάν μπορώ να το πω έτσι… ουσιαστικά έτσι μας το παρουσίαζαν, ως συνέπεια των πράξεών μας».

Περιγράφει πως επί τρεις μήνες ορισμένα παιδιά ήταν κλειδωμένα σε ένα δωμάτιο και τηρούσαν ένα συγκεκριμένο ωράριο. «Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι η καθεμία είχε ένα πόστο. Δηλαδή, έκανε μία δουλειά. Εγώ ήμουν στην κουζίνα» συμπληρώνει.

«Έπρεπε να βοηθήσω τη μαγείρισσα, να πλένω τα πιάτα, να καθαρίζω, να καθαρίσω τα ψυγεία, την αποθήκη, να σκοπίσω, να σφουγγαρίσω και γενικά ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκύψει μέσα στην ημέρα» περιγράφει.

Η πρώην φιλοξενούμενη αναφέρει πως η εργασία ήταν ασταμάτητη. «Μας έλεγαν ”ξαναπλύντε τα πιάτα από την αρχή”».

«Ήμασταν συνέχεια σε ένα σπίτι μέσα. Ζούσαμε 25 κορίτσια μέσα σ’ ένα σπίτι, όλη μέρα, όλη νύχτα, στο ίδιο σχολείο, δεν είχαμε παρέες. Και οι παρέες που είχαμε δεν μπορούσαν να έρθουν στο σπίτι μας. Ελευθερία δεν είχαμε να βγούμε έξω στο χωριό» αποκαλύπτει.

Η κατάσταση αυτή, όπως λέει, δημιουργούσε τριβές μεταξύ τους και τσακωμούς.

Σε ό,τι αφορά τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα δηλώνει θυμωμένη μαζί τους για τις δηλώσεις τους. «Έχω μπερδευτέι και εγώ η ίδια. Τελικά ήξερε ή δεν ήξερε; Γιατί έχει βγει και έχει πει “είναι κάποια γεγονότα που δεν τα ήξερα” κι όμως είμαι σίγουρη ότι τα ήξερε» λέει.

Αποκαλύπτει πως ζητούσαν από τα παιδιά μπροστα στις κάμερες να χαμογελούν διαφορετικά θα τιμωρούνταν.

«Το ότι μας κλείδωναν ο πατέρας Αντώνιος το γνώριζε σίγουρα» καταλήγει η 21χρονη.

Σοκαριστικές καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και σκληρές τιμωρίες

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εύη Ράπτη, το κουβάρι ξετυλίχτηκε στις 19 Αυγούστου του 2022 όταν ο Βολιώτης υπάλληλος και παιδαγωγός κατήγγειλε στην αστυνομία το περιστατικό του ξυλοδαρμού.

Σε εκείνη την δημόσια καταγγελία του, σημείωσε περιστατικό ξυλοδαρμού που έγινε στις 3 Αυγούστου, στο υπόγειο της δομής, αφορούσε τρία ανήλικα παιδιά και έγινε από στέλεχος της δομής που είχε έρθει από την Αθήνα.

Στην καταγγελία του ο Βολιώτης παιδαγωγός  είχε αναφέρει ότι ήταν το δεύτερο περιστατικό ξυλοδαρμού και επιπλέον το γεγονός ότι δεν ήταν ο μόνος που είχε κάνει καταγγελία στην Αστυνομία.

Το αποτέλεσμα ήταν να μάθει από το τηλέφωνο, λίγες ώρες αργότερα, ότι απολύεται από την «Κιβωτό».

Ο επίσημος λόγος της απομάκρυνσης του εν λόγω παιδαγωγού από την δομή ήταν ότι δεν ταίριαζε με το προφίλ της «Κιβωτού του Κόσμου».

Τρέχουσες εξελίξεις

Τρία άτομα βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελέως Ανηλίκων, που έχει αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση των σοκαριστικών καταγγελιών για την «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ ελέγχονται όλες οι δομές της οργάνωσης.

Ο βασικός καταγγελλόμενος για την υπόθεση αναμένεται να κληθεί από την Δικαιοσύνη πιο γρήγορα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Είτε θα κληθεί για ανωμοτί κατάθεση, δηλαδή ως ύποπτος, είτε θα εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης, γιατί μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνος για τα παιδιά που μένουν στις δομές της Κιβωτού.

Οι Αρχές δεν αμφισβητούν τα όσα έχει αναφέρει στην κατάθεσή του ο 19χρονος. Και αυτό, γιατί έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες, τις οποίες θεωρούν ότι θα μπορούσε να γνωρίζει μόνο το πρόσωπο που είχε έρθει κοντά στον καταγγελλόμενο.

Ο 19χρονος φέρεται να έχει περιγράψει λεπτομερώς τους χώρους όπου πήγαινε με τον καταγγελλόμενο. Στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» που πήγαιναν, στην επαρχία, έμεναν στο ιδιωτικό σπίτι του άνδρα τον οποίο καταγγέλλει.

Στο μεταξύ, στην «Κιβωτό του Κόσμου» αναμένεται να τοποθετηθεί επόπτης, ν’ αντικατασταθεί η διοίκηση και να γίνει έλεγχος στα οικονομικά της οργάνωσης.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Ο σχεδιασμός Ανδρουλάκη μέχρι τα Χριστούγεννα – Συνεντεύξεις Τύπου, ψηφοδέλτια και περιοδείες 

Γεωργιάδης: «Φαντασιοπληξίες τα δημοσιεύματα με τις δήθεν αποκαλύψεις» – «Θέλουν να ρίξουν τον Μητσοτάκη»

ΣΥΡΙΖΑ: «Καταρρέει το αφήγημα Μητσοτάκη – Αποσπασμένοι αστυνομικοί λειτουργούσαν το Predator»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:54