ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 16:17
MENU CLOSE

Κατσαμάκι, η σαρακατσάνικη πολέντα της φτωχικής κουζίνας

24.11.2022 06:00

Κατσαμάκι σαρακατσάνικο, θεσσαλική μαμαλίγκα, ποντιακό χαβίτς ή ιταλική πολέντα, όπως και να το πει κανείς, δεν παύει να αποτελεί την επιτομή της φτωχικής κουζίνας.

Υλικά για τη Συνταγή

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

200-300 γραμμάρια χωριάτικα λουκάνικα χοιρινά

1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο χοντροκομμένο (πολέντα)

Αλατοπίπερο κατά βούληση

½ φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι ή ακόμα και φέτα θρυμματισμένη

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση

1. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Μόλις κάψει το λάδι, προσθέστε τα λουκάνικα και μαγειρέψτε τα καλά γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές για περίπου 20 λεπτά. Αφήστε τα στην άκρη.

2. Στο μεταξύ βάλτε το καλαμποκάλευρο σε ένα κατσαρολάκι μαζί με 1 φλιτζάνι νερό και ανακατέψτε καλά, ώστε να έχετε έναν χυλό. Βάλτε το κατσαρολάκι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, πασπαλίστε με αλάτι και ανακατεύοντας συνεχώς, φέρτε σε βρασμό.

3. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία σε μέτρια και συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας και προσθέτοντας νερό (3-4 φλιτζάνια) ώστε το μίγμα να είναι παχύ απαλλαγμένο από σβόλους. Το κατσαμάκι θα είναι έτοιμο σε 15-30 λεπτά ανάλογα με τον τύπο του καλαμποκάλευρου.

4. Συμπληρώστε με το βούτυρο και το τυρί. Δοκιμάστε τις γεύσεις, αρτύστε ανάλογα με επιπλέον αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε από πάνω με τα μαγειρεμένα λουκάνικα.

Συμβουλή

Μπορείτε επίσης να σερβίρετε το κατσαμάκι με καραμελωμένα τηγανητά κρεμμύδια, σοταρισμένα μανιτάρια, λιαστές ντομάτες, σαν συνοδευτικό δίπλα σε πηλιορείτικο σπετζοφάι, ραγού μοσχαριού ή μελιτζάνας, στιφάδο και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας.

Διαβάστε επίσης:

Μαλακά και μαστιχωτά μπισκότα με τζίντζερ και γιορτινά αρώματα

Κοτόπουλο καθιστό στη μπύρα (στο φούρνο, στα κάρβουνα ή στο γκάζι)

Το μωσαϊκό των αρχάριων

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 16:16
Exit mobile version