search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:05
MENU CLOSE

Κοτόπουλο καθιστό στη μπύρα (στο φούρνο, στα κάρβουνα ή στο γκάζι)

22.11.2022 06:30
topimage-beer-can-chicken-800×500

Ένας ανορθόδοξος τρόπος μαγειρέματος που έχει όμως σαν αποτέλεσμα ένα τρυφερό και ζουμερό εσωτερικό με ψαχνό που αποκολλάται μεμιάς από τα κόκαλα και ένα πεντανόστιμο και τραγανό εξωτερικό. Με τι να το συνοδέψετε; Μα, με μπύρα, φυσικά!!!

Υλικά για τη Συνταγή

1 ολόκληρο κοτόπουλο (1.800 γραμμάρια περίπου)

2 γενναίες κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουτάκι μπύρας (330 ml), σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο ή 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι

1 κλωνάρι φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας σας (δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο) προαιρετικά

Εκτέλεση

1.Άν χρησιμοποιήσετε ψησταριά με κάρβουνα, ετοιμάστε την γεμίζοντας την μια πλευρά με αυτά και αφήνοντας την άλλη πλευρά ελεύθερη. Αν χρησιμοποιήσετε ψησταριά αερίου, ανάψτε μόνο τους μισούς καυστήρες. Τέλος, αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το φούρνο, προθερμάνετέ τον στους 180ο C στον αέρα ή στους 190ο C στις αντιστάσεις.

2.Αφαιρέστε το λαιμό και τα εντόσθια από το κοτόπουλο ή ζητήστε να το κάνει ο κρεοπώλης σας.

3.Ανακατέψτε σε ένα μικρό μπολ το αλατοπίπερο και το θυμάρι και αφήστε τα στην άκρη.

4.Λαδώστε καλά το πουλερικό με το ελαιόλαδο, προσέχοντας να καλυφθεί παντού και ομοιόμορφα.

5.Πασπαλίστε με τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο που έχετε αφήσει στην άκρη και κάντε ελαφρύ μασάζ, ώστε να εισχωρήσουν παντού. Βάλτε και στο εσωτερικό του κοτόπουλου.

6.Στη συνέχεια σαπουνίστε, ξεπλύντε και σκουπίστε το τενεκεδένιο κουτάκι της μπύρας εξωτερικά. Ανοίξτε το και αφήστε μόνο την μισή ποσότητα του υγρού (πιείτε την υπόλοιπη) και βάλτε μέσα ένα κλωναράκι φρέσκο βότανο, αν επιθυμείτε.

7.Καθίστε το κοτόπουλο στην ανοιχτή μισογεμάτη κονσέρβα, έτσι ώστε να στέκεται όρθιο καλά σφηνωμένο, με το κουτάκι στην κοιλότητά του.

8.Τοποθετήστε το πουλερικό με τη στήριξή του στην μεριά της ψησταριάς που δεν υπάρχει απευθείας φωτιά (στη σβηστή), σκεπάστε με το καπάκι και αφήστε το. Αν χρησιμοποιήσετε το φούρνο θα πρέπει να το τοποθετήσετε στην χαμηλότερη σχάρα του φούρνου με ένα ταψάκι από κάτω για να συγκεντρώνονται οι ζωμοί του κρέατος. Μην ανοιγοκλείνετε το καπάκι ή την πόρτα του φούρνου συνεχώς και αφήστε το έτσι για περίπου 1 ώρα.

9.Μετά από 1 ώρα, ελέγξτε το κοτόπουλο και αν χρειαστεί ανανεώστε τα κάρβουνα (σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ψησταριά με κάρβουνα).

10.Έπειτα, συνεχίστε να ελέγχετε το κοτόπουλο κάθε 15 λεπτά, μέχρι το θερμόμετρο κρέατος που θα μπήξετε στο παχύτερο μέρος του μπουτιού του να δείξει 74ο C. Αν δεν έχετε θερμόμετρο θα πρέπει όταν τρυπήσετε βαθιά με ένα μαχαίρι τον μηρό του, οι χυμοί να βγαίνουν καθαροί, διάφανοι και όχι ροζ. Ο συνολικός χρόνος κυμαίνεται από 1 ½ έως 1 ώρα και 40 λεπτά περίπου.

11.Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρετέ το προσεκτικά (για να μην καείτε από την καυτή μπύρα που περιέχει το κουτάκι) να κρυώσει και αφήστε το να ξεκουραστεί 10 λεπτά. Ξεσφηνώστε το επίσης προσεκτικά με λαβίδες, τεμαχίστε το και απολαύστε!!!

Διαβάστε επίσης:

Το μωσαϊκό των αρχάριων

Πέννες με κοτόπουλο, σε κρεμώδη σάλτσα λιαστής ντομάτας

Κρέπες σουζέτ, το γαλλικό επιδόρπιο που ανάβει φωτιές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:02