search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 00:44
MENU CLOSE

Σεισμοί 4,2 και 4,1 Ρίχτερ μετά τα 4,8 στην Εύβοια – Ταρακουνιέται από το πρωί η Αττική (Photo/Video)

29.11.2022 06:56
sismos evoia

Σειρά σεισμικών δονήσεων καταγράφονται στην περιοχή της Εύβοιας, από το πρωί της Τρίτης.

Η αρχή έγινε με σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας, ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

 Ακολούθησε ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 στην κλίμακα Ρίχτερ, στις 07:23 ώρα Ελλάδος, σε απόσταση 56 χλμ. ανατολικά/βορειανατολικά των Αθηνών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. βορειανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.

 Ένα λεπτό αργότερα, στις 07:24, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας, στον θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, 56 χλμ. ΑΒΑ των Αθηνών

Για «εκτόνωση» έκανε λόγο λίγα λεπτά αργότερα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μολονότι όπως είπε «δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι»

Η πρώτη δόνηση

Σεισμός είχε σημειωθεί λίγο μετά τις 6:30 το πρωί της Τρίτης και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ – χαρακτηρίζεται «ασθενής» – και καταγράφηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας, ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας

Η αρχική αυτόματη λύση που εκδόθηκε δευτερόλεπτα μετά την σεισμική δόνηση μέτρησε τον σεισμό στα 4,7 Ρίχτερ

Ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός, καθώς το εστιακό βάθος ήταν μικρό, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να το υπολογίζει στα 5 χλμ.

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η νότια Εύβοια δεν είναι μια περιοχή που δεν θεωρείται σεισμογενής και συμπλήρωσε ότι είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός.

Ακολούθησε σεισμός 3,2R

Λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ και πριν τη νέα δόνηση των 4,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε ξανά την Αττική, είχε ακολουθήσει σεισμός 3,2 Ρίχτερ με επίκεντρο την ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, στην περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός «είχαμε μικρότερους σεισμούς το προηγούμενο διάστημα».

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι η περιοχή είναι σε σεισμική διέγερση. Χρειάζεται προσοχή στην περιοχή αυτή. Χρειάζέται πολύ καλή αξιολόγηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν επιφανειακός σεισμός «και όλη η σεισμική σειρά στην περιοχή αυτή είναι τέτοιοι σεισμοί»

Κλειστά σήμερα τα σχολεία στο δήμο Καρύστου

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, με απόφαση του δήμου όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων στην Κάρυστο.

Δεν έχει προκληθεί κάποια ζημιά, από τους αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις,  ωστόσο τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους.

Διαβάστε επίσης

Πρόσκρουση του Nissos Kalymnos σε ύφαλο- Δεν διαπιστώθηκε εισροή υδάτων- Κατέπλευσε με ασφάλεια στην Κάλυμνο

Νεκρός άνδρας στα Προσφυγικά – Εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκαν οι λήπτες των οργάνων της 21χρονης – Πώς θα προχωρήσει η διαδικασία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 00:42